Gurmánske cesty:
Ako chutí západné Švédsko

Jarmila Horváthová, 28. októbra 2023     11 minút čítania

Je to ďaleko, je tam draho a ešte k tomu je tam aj zima. To je asi najrozšírenejší názor našinca na Švédsko. Je to ale skutočne tak? Zisťovala naša redaktorka Jarka Horváthová.



Foto: Shutterstock

Priznám sa, že keby nebolo pozvania na oslavu päťdesiatky sesternice, ktorá žije vo Švédsku už dvadsať rokov, asi by som sa v tejto krajine nikdy neocitla. Pár dní strávených v regióne západné Švédsko mi však ukázalo, že je to kraj, ktorý určite stojí za návštevu. Najmä ak máte radi more, krásnu prírodu, outdoorové aktivity a morské plody.

Ako je to s tou nedostupnosťou a drahotou?

Ani s jedným to nie je také horúce. Do Göteborgu, centra západného Švédska, trval let z Viedne dve hodiny a letenka nás vyšla 160 eur aj s príručnou, teda 10–kilogramovou batožinou. A to sme potrebovali letenky na konkrétny termín, takže sme nehľadali tie najlacnejšie.

Drahotu je pre našinca priamo v krajine ťažko z tých pár dní posudzovať. Dvoch vecí, ktoré sú pre turistu najpodstatnejšie – verejná doprava a potraviny, sa však netýka. Napríklad skupinové lístky, ktoré sa dajú kúpiť od troch osôb na 2,5–hodinovú cestu z mestečka Lysekil, pri ktorom sme bývali, na letisko v Göteborgu stáli, keď sme si ich kúpili vopred, 16,90 eura. Na porovnanie: lístok Bratislava – Schwechat, čo je asi 40 minút cesty, stál kúpený vopred 9,90 eura a priamo v autobuse 15 eur.

Potraviny v obchodoch stáli o niečo viac ako u nás, jedlo v jednoduchých samoobslužných reštauráciách bolo tiež za znesiteľné ceny. Keď sme sa neskoro večer cestou z letiska pri prestupe na ďalší autobus zastavili pre krátkosť času „len“ vo fast foode, za tri čili burgery a jedny krídelká sme platili menej ako v Bratislave.

Od čučoriedok po sobie mäso

Bránou do regiónu západné Švédsko je Göteborg. Našinec o ňom asi nemá nijakú predstavu, tí, ktorých zaujíma šport, si zrejme vybavia halu, kde sa konávajú majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji či v krasokorčuľovaní...

Göteborg je rušné, kozmopolitné mesto, ktoré je vďaka mnohým parkom a očarujúcim ostrovom aj pokojnou prímorskou enklávou. Je to druhé najväčšie mesto krajiny a v 17. storočí bolo založené preto, aby Švédsko mohlo mať prístav v Severnom mori s prístupom do Atlantiku.

Ak sa tu chcete ocitnúť vo svete chutí a vôní, choďte sa pozrieť do miestnej tržnice – Stora Saluhallen. Ohromí vás už zvonka, keďže je to krásna budova, ktorá je v prevádzke od roku 1888. Nájdete tu ryby, morské plody a špecializované obchody všetkých druhov, ktoré predávajú všetko od pečiva až po sobie mäso a švédske čučoriedky.

Fikapaus a Švédi, ktorí milujú kávu

Štvrť Haga je ideálna, ak sa chcete poprechádzať medzi tradičnými zachovalými drevenými domami a posedieť si v útulnej kaviarni. Kedysi bola predmestím, ale už dávno je súčasťou mesta.

Tu sa môžete stať súčasťou jedného z najobľúbenejších švédskych zvykov, ktorý sa nazýva fikapaus. Je to vlastne „kávová prestávka“ či posedenie, keď sa popíja káva, klebetí sa alebo diskutuje a v kaviarňach patrí ku káve nevyhnutne aj nejaký koláčik.

Mimochodom – vedeli ste, že Švédi patria medzi najväčších konzumentov kávy na svete? Nepijú však väčšinou espresso, ale silnú filtrovanú kávu z veľkých hrnčekov. Takú nám doniesli, aj keď sme si objednali „kávu“ v pube v Lysekile.

Ak ste milovníci záhrad a kvetín, nezabudnite navštíviť botanickú záhradu – na 160 hektároch si môžete pozrieť 16 000 druhov rastlín. Keď ste, naopak, vyznávač adrenalínu a kolotočov, tak potom to správne miesto v Göteborgu je zábavný park Liseberg. Tu ich je na štvorcovom kilometri 40, od horských dráh až po vodné atrakcie.

Miesto ostrovčekov

Severozápadne od Göteborgu prídete do kraja mora, skalnatého pobrežia, stoviek malých a väčších ostrovčekov, malých domčekov, zálivov, fjordov, ale aj hlbokých lesov. Tiež je to jedna z najobľúbenejších turistických oblastí celého Švédska.

Napríklad mestečko Lysekil, pri ktorom sme bývali, má síce len necelých 8 000 kmeňových obyvateľov, ale v lete sa tadiaľ premelú státisíce turistov. Ľudia z okolitých dedín a usadlostí sa vtedy Lysekilu vyhýbajú oblúkom, lebo je vraj všade plno. Navyše je obľúbeným prázdninovým miestom pre obyvateľov Göteborgu, mnohí tu majú prázdninové domy.

Mestečko je z troch strán obklopené morom a množstvom ostrovov a ostrovčekov, preto je zo všetkých strán ovenčené aj mólami, loďkami a loďami, promenádami a nábrežiami obrátenými k moru. Zaujímavé je, že o vybudovanie jednej z promenád, ktorá vedie popri mori z odľahlejšej časti mesta do jeho centra, sa zaslúžil miestny dôchodcovský spolok a postavili ju počas korony.



Foto: Shutterstock

Je to krásne miesto s výhľadmi, ležadlami, miestami na oddych a rebríkmi, ktoré vedú z mól do mora. Možno to znie zvláštne, ale kúpanie v mori je tu veľmi obľúbené, aj keď teplota vzduchu v lete málokedy dosiahne 25 stupňov. Výnimočný bol len tento rok, keď tu mali v júni týždeň tropické tridsiatky.

Lysekil, ktorý začínal ako malá rybárska osada, má aj pôvabnú starú časť s drevenými domčekmi. Domy sú neveľké, úhľadné s malými dvorčekmi, ktoré sú tak krásne upravené, až máte pocit, že sa pozeráte do nejakého katalógu.

Hubárske a rybárske eldorádo

Maličké dvory v meste kontrastujú s rozľahlými usadlosťami okolo neho. Mať farmu s desiatkami hektárov lesov, lúk a polí tu nie je nič zvláštne. Na lúkach sa pasú kravy a okolité lesy sú doslova eldorádom hubárov.

Rastú tu všetky huby, ktoré poznáme aj u nás, ale práve tie Švédi nezbierajú. Takže stačí, že sa idete prejsť a ani nemusíte zísť z asfaltky: všade na nás vykúkali kozáky. Na omeletu každé ráno nám ich stačilo zopár, tak sme si nimi len potešili oko.

Keďže mesto je obklopené morom, vždy k nemu patril lov rýb a morských plodov. Tie tvoria hlavnú ponuku v mnohých reštauráciách – pochutiť si môžete na mušliach, langustách, ustriciach, bagetách s morskými plodmi, údenom lososovi, fisch and chips, hustej rybacej polievke.

Jenoducho, priaznivci rýb a morských plodov sú tu na tom správnom mieste. Na ilustráciu, taká bageta s morskými plodmi stojí v najlepšie hodnotenej reštaurácii v meste okolo 11 eur, fish and chips 16 eur. Pre našinca môže byť nezvyčajné, že veľa rýb a morských plodov sa podáva na studeno. Kto nemá rád ryby, v mestečku nájde, samozrejme, aj pizzeriu.

Vinárstvo na netradičnom mieste

Pizzeriu by ste tu asi čakali, ale určite nie vinárstvo. Pri Lysekile ho má jeden Španiel a volá sa Chateau Luna Winery. Ne je to len virtuálne vinárstvo – z cesty totiž vidno aj na jeho vinice.

Keď ste v tejto oblasti a aj inde vo Švédsku, nemali by ste tam ísť v režime „diéta“, pretože byť v tejto severskej krajine a odoprieť si miestne koláče, to je naozaj hriech. V pekárňach a cukrárňach je obrovský výber koláčikov z kysnutého cesta, a samozrejme, tort. Klasikou sú škoricové slimáky, ale aj mrkvové koláče, čokoládový koláč a princeznina torta. Je to najobľúbenejšia a najpredávanejšia torta vo Švédsku. Tradične je zelenej farby a zdobí sa okvetným lístkom červenej ruže z marcipánu.

Pôvodný recept pochádza z knihy Kuchárska kniha pre princezné od Jenny Åkerströmovej z roku 1948, ktorá učila tri princezné zo švédskej kráľovskej rodiny. Koláč sa najprv nazýval Grön tårta (zelený koláč) a až neskôr Prinsesstårta. Keď sa 23. februára 2012 narodila korunnej princeznej Victorii dcéra Estelle, mnohí Švédi oslávili jej narodenie práve touto tortou. Dopyt bol taký veľký, že po krátkom čase boli takmer všetky torty v obchodoch v celom Švédsku vypredané.

Zaujímavé je, že ak sa ocitnete na švédskej oslave, kde sa servíruje torta či koláč, každý si odkrojí sám, koľko chce. Preto je potom neslušné nezjesť všetko, čo ste si naložili.



Foto: Shutterstock

Vražda na kameni aj hlava v krajine

Lysekil a okolie sú eldorádom pre vodné športy, cyklistiku a turistiku, ale „okoreniť“ ich môžete aj štipkou histórie a umenia – a to nie hocijakými.

Necelých 15 km od Lysekilu sa nachádza Brastad a pri ňom sídlo s názvom Backa. Tu je pravdepodobne najviac skalných malieb či rytín v Švédsku. Backa bola najmä v neskorej dobe bronzovej dôležitým náboženským centrom. Množstvo skál je pokrytých rôznymi motívmi, ako sú lode, slnečné kolesá, ľudské postavy, vozíky a rôzne iné tvary. Je tu množstvo malieb a stále sa tu objavujú nové. Zaujímavé je, že obrazce majú často násilnú tématiku a je tu zobrazená aj najstaršia známa vražda alebo zabitie v Škandinávii.

Ak máte radšej moderné umenie, potom sa rozhodne oplatí navštíviť sochársky park Skulptur i Pilane, ktorý sa nachádza na krásnom ostrove Tjörn, 65 km od Lysekilu, kam sa dá dostať pohodlne aj miestnou dopravou. Vystavujú tu diela popredných švédskych a medzinárodných umelcov, otvorené je v lete a každoročne je tu nová expozícia. Nás ohúrila najmä obrovská hlava, ktorá vyčnievala nad okolitou krajinou. Pôsobila ako z iného sveta – rovnako ako pre nás suchozemcov vyzerala celá oblasť západného Švédska.

Pripravte si najobľúbenejšiu švédsku tortu s marcipánom:








ANKETA: Radi by ste niekedy navštívili Švédsko?

100,0%



0,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist