Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Luděk Procházka
Ale ak ste odhodlaní a jednoduchšími výtvormi si chcete zaujímavo ozvláštniť napríklad svoj stôl doma, stačí na to základný kurz na vyrezávanie carving fruit a štartovacia sada s vyrezávacími nožíkmi.
V poslednom zo série článkov z veľtrhu Danubius Gastro vám prinášame rozhovor s víťazom Svetovej kuchárskej olympiády v kategórii kuchárskej artistiky Luďkom Procházkom.
Za akú dobu sa dá naučiť vyrezávaniu z ovocia a zeleniny?
Mám kolegyňu, ktorá vyhrala juniorskú carvingovú extraligu, za rok urobila neskutočný pokrok. Ale samozrejme, že nie každý postupuje takto rýchlo. Niekto robí pokroky po pol roku, niekto až po dvoch rokoch. Je potrebné rezať, rezať, rezať... Ale ak sa to má páčiť laikovi, myslím že už po základnom kurze je možné vytvoriť niečo pekné.
Z čoho všetkého sa dá vyrezávať?
Dá sa vyrezávať z pevnejšej zeleniny, vhodná je mrkva, biela reďkovka, cvikla... Dá sa rezať do melónu, cukrových melónov, obľúbené sú tekvice, skrátka akákoľvek pevná surovina. Jediné do čoho sa nedá vyrezávať sú bobuľové plody ako egreš, alebo čučoriedky, černice, či maliny...
Dá sa povedať, že vďaka fruit carvingu dostala studená kuchyňa trochu iný rozmer?
Je to pravda, určite. Fruit carving sa využíva najmä v studenej kuchyni na ozdobenie slávnostných stolov, ale využívajú ho tiež cukrári, takýmito výtvormi zdobia dezerty a tiež ovocné torty.
Čo považujete za najkrajšie, čo sa vám kedy podarilo vyrezať?
Ťažko povedať... Ale za svoje najlepšie výtvory by som považoval tie, ktoré som vyrezával na súťažiach. Dal som si záležať, aby to bolo originálne, napríklad na poslednej olympiáde som strávil rezaním osem dní.... Mal som tam asi deväť tekvíc, kopu melónov a veľa kvetov. Kompozícia bola vysoká meter a pol, na šírku mala meter a otáčala sa, aby ju bolo vidieť zo všetkých strán.
Vo vašom stánku som videla bohatú paletu vyrezávacích nožov a rôznych ďalších pomôcok. Existuje základná výbava pre úplného začiatočníka?
Samozrejme, máme takú základnú sadu Start. Už názov prezrádza, že je určená pre začiatočníka. Tieto pomôcky používame na kurzoch. Je tam šesť dlát s profilom „U“ , jedno s profilom „V“ , potom je tam thajský nožík, taký jemnejší na vyrezávanie detailov, dva zeleninové nože a pieskovcová brúska. S touto sadou už sa dá urobiť veľa vecí. Myslím, že ak by mal niekto kombináciu kurzu a knihy ako návod, tak môže robiť pokroky dosť rýchlo. Napríklad rezať len zeleninovými nožmi sa nedá. Je veľa motívov, kedy potrebujete vyrezať niečo do guľata, a motívy sa zväčšujú, preto je tých šesť veľkostí dlát.
Niektoré vyrezané veci vyzerajú ako malé umelecké diela. Je potrebné mať na takéto vyrezávanie talent, alebo sa to dá aj naučiť?
Ak má niekto výtvarné cítenie, tak pokroky robí rýchlejšie. To je aj prípad našej nadanej kolegyne Elišky, tej stačí málo. Vysvetliť, ukázať, a ona to takmer na prvý krát vyreže ako treba, alebo stačia len malé opravy. A ten, kto nemá až také výtvarné cítenie, pre toho napríklad máme kurz „jednoduché ovocné alebo zeleninové ozdoby“, tu sa dá kopa vecí naučiť. Je naozaj potrebné si to vyskúšať a prísť na tú správnu techniku, a to vám pomôže.
Uzaszny konicek, ktoreho expertnost sa zrejme zdokonaluje cely zivot, akoby nebolo veci, z coho nedokazu vytvorit male umelecke dielo.
@Rony- ked to zvladnes, tvoje taniere budu tiez tvoj umelecky podpis sefkuchara. Venuj sa mu popri vsetkom ostatnom - mozes to dosiahnut daleko a ktovie ci ti prave toto nepomoze dostat sa nakuknut do sveta skorej ako kamaratom, pretoze dnes je gastronomia ozaj na vysokej urovni a kazdy chvilu su nejake sutaze.
Budeme ti tu my vsetci Varechaci fandit pokial si neziskas novych fanuskov.