Trendy:
Fanúšikovia Varechy prevalcovali Slovak Food Festival! (Video)

Sandra Támerová, 24. mája 2010     6 minút čítania

Kto chodil v sobotu 22. mája po gastronomickom festivale s vareškou v ruke?


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Pri varení nám pomáhali aj malí pomocníci.


Festival dobrého jedla a pitia sa v Bratislave uskutočnil tento rok po prvý krát. Počas troch dní sa podarilo organizátorom predstaviť verejnosti veľké množstvo reštaurácií a známych šéfkuchárov. Návštevníci mali možnosť ochutnať rôzne dobroty z veľkej ponuky prítomných reštaurácií, výrobcov potravín a rôznych surovín.

Asi najväčší rad sa tvoril pred stánkom s chrumkavou kačacinou a lokšami, Slováci sa skrátka nezapreli. Veľká tlačenica bola aj pri ponuke sushi. Bolo vidieť, že táto dobrota si už našla v našej krajine mimoriadne veľa konzumentov. Na svoje si prišli aj deti, pre ktoré bol vyhradený areál s hojdačkami a preliezačkami, kde si dokonca mohli vyskúšať upiecť chutné koláčiky a do sýtosti sa vyblázniť.

Na festivale varila aj Pravda s Varechou

Kolektív redakcií Pravdy a Varechy.sk sa však v tento deň sústredil najmä na jedno - na súťaž médií vo varení, na ktorú sme sa všetci svedomite pripravovali. Tím Pravdy nastúpil do súťaže v tomto zložení (na obrázku zľava do prava): Boris Latta – redaktor zahraničného spravodajstva denníka Pravda, Ján Rajnič – manažér inzercie pre denník Pravda, Bohuš Lenický – editor prílohy Recepty v Denníku Pravda, Sandra Támerová - redaktorka portálu Varecha.sk a Marián Niton - šéf portálu Pravda.sk.



Dva dni pred súťažou sme si na stretnutí rozdelili úlohy. Rozdali sme si žlté tričká, vďaka ktorým sme boli jasne už na diaľku identifikovateľní. Každý sme sa potom pripravovali po svojom. Napríklad Boris Latta si naštudoval prípravu kokteilov. Na jeho ťaháku, ktorý si ešte narýchlo čítal pred naším nástupom na súťaž som našla aj takú perlu ako „Sex on the beach po mojom.“

Ja som zasa doma dva dni pred súťažou nepozerala v telke iný kanál ako TV Paprika. Nasávala som informácie a snažila sa uchovať z nich čo najviac. Televízna kuchárska star Nigella prezrádzala svoj tajný recept na šalát s hráškom a avokádom, Jamie sa zasa „vyznamenal“ na hubách, keď ich v lese vytrhával aj s koreňmi. Keďže sme nemali ani šajnu, z čoho budeme variť, snažila som sa absorbovať čo najviac tipov a trikov, ktoré by nám mohli v súťaži pomôcť.

Varecháči boli najlepší fanúšikovia


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Boris mohol byť so svojou prácou
nadmieru spokojný.


V deň „D“ vyzeralo všetko super. Po dlhom čase zasvietilo slniečko a bolo krásne, idylku však trochu narúšal nepríjemný vietor. Našťastie nebol taký silný, aby nám sfúkol plameň na variči. Do súťaže sme nastúpili s dobrou náladou, podarilo sa mi totiž vďaka vyššie spomínaným vareškám objaviť našich „varecháčov“. Nechali sme sa nakaziť ich vynikajúcou náladou, radosť zo stretnutia bola jednoducho úžasná. Ako správni fanúšikovia nás po celú dobu súťaženia neprestajne povzbudzovali. Dokonca aj moderátorka podujatia Vera Wisterová ich označila ako najlepší fanklub na súťaži! :-)

Za mohutného burácania týchto milých ľudí bola súťaž odštartovaná. Ako prvé sme si museli doslova uchmatnúť suroviny na varenie. To bolo asi dosť veľké sklamanie hneď na úvod, všetky tímy totiž mali dostať rovnaké suroviny, aby nikto nebol v nevýhode. Takto bol v nevýhode ten, komu sa tie vhodné nepodarilo ukoristiť čo najskôr. Jediné, čo sme mali všetci pripravené na stole, boli kuracie prsia.

Tie sme nakrájali na jemné pásiky a dali marinovať do sójovej omáčky. Baklažán sme nakrájali na kocky a nasolili. Mrkvu nakrájal editor Bohuš na úhľadné dlhé pásiky, ktoré nám vyslúžili tajne zistené hodnotenie jedného z porotcov (citujem: „cool nakrájané“ :-)). Mäso sme opražili, pridali pikantnú omáčku, potom sme pridali mrkvu, vyžmýkaný baklažán a na malinké kúsočky nakrájanú zelenú papriku. Na soľ akosi organizátori zabudli, ale aj tu sme sa vynašli. Šikovné deti šéfa Pravdy.sk Mariána behali o život po stánkoch reštaurácií a zháňali nám potrebné korenia, soľ, či cukor.


Prípravy šalátu sa ujal manažér inzercie Ján. Pripravili sme ho z nakrájanej repy, jabĺčka, natrhaného šalátu, kúskov avokáda, citrónovej šťavy, soli, cukru a sezamových semienok. Ochutiť ho žiaľ nebolo príliš čím vzhľadom k surovinám, ktoré sme mali k dispozícii. Naproti tomu nápoj pripravil náš redaktor zahraničného spravodajstva Boris úplne perfektne. Vďaka jeho šikovným rukám žiaril tromi farbami, drink vyzeral priam exkluzívne. S prípravou jedla sme boli viac menej spokojní, aj napriek zúfalej ponuke ingrediencií.

A takto vyzerali naše výtvory. Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová


Napriek snahe sa nám však spomedzi dvanástich družstiev nepodarilo obsadiť žiadnu z prvých troch pozícií. Sklamanie bolo síce veľké, no vďaka podpore ľudí z Varechy.sk sme naň rýchlo zabudli. Ich príjemné vysmiate tváre nám napravili náladu. Ochutnali sme ešte nejaké špeciality a urobili zopár nezabudnuteľných snímok. Napriek sklamaniu to vďaka týmto mimoriadne milým ľudom stálo celé za to. A odmenou bolo, že sme si so svojimi používateľmi potom sadli za jeden stôl.

Milí Varecháči, patrí vám jedno obrovské ďakujem od celého tímu. Vďaka vám to bol ozaj krásny deň a dúfam, že sa čoskoro opäť uvidíme!





Diskusia k článku

alexdidi
super fotky, super jedlá, veľmi sa mi páčil šalátik, super fanúšikovia...gratulujem
frezia68
Ďakujeme,Sandri,že si nám to pekné stretnutie priblížila.Vďaka Tebe spoznávame nie len ten milý kolektív Varecháčok,ale aj súťažiaci tím a výsledok súťaže na tanieri. A napriek tomu,že nebolo všetko,tak ako malo byť a aj výhra zablúdila inde-nevadí.Lebo ak o rok bude súťaž lepšie organizovaná,aj podmienky pre každé družstvo rovnaké ( ingrediencie,servis........) nepochybujem,že víťazný vavrínový veniec bude Váš.Lebo také podporné družstvo ako Varecha,nebude mať nik.To sa ešte rozrastie a pridzeme aj z vychodu :-))))).Ďakujeme!
zdezda
:-))))))) dík Sandruš, teším sa na budúce stretko s vareškami !
evas13
Bol to úžastný deň, s užastnými stretnutiami a zážitkami. Naši sa držali výborne a Sandre ďakujem, že som sa mohla strtnúť s ďaľšími varecháčkami. Ďakujem aj za vytvorenie portáli Varecha.sk, kde som sa zoznámila s mnohými milými ľudmi. Teším sa na budúce stretnutie. :-))))
tinca
Sandri aj ja sa pridávam, ďakujeme za reprezentáciu a to, že ste nevyhrali nám nevadí, dôležitá je účasť a zviditeľnenie. A vieš čo vlastne ste vyhrali, lebo ako píšeš taký skvelý podporný tím nemal nikto ako varecha a vaše spokojné a usmiate tváre hovoria za všetko. Stačí sa pozrieť na evas, žiari ako slniečko. Ste bohatší nie o výhru, ale o krásne zážitky so skvelými ľuďmi. Na rok sľubujem, že prídeme viacerí a bude to pod hradom hučať, my im všetkým ukážeme kto sú "varecháči". Ak bude v PD jarmok tak si kúpim tú najväčšiu varechu akú budú mať. Ešte raz vďaka :))
sjuz
Bolo fajn :) - som veľmi rada, že som spoznala varecháčky:))
stefani11
Ja sa tiež pridávam.Ďakujeme za reprezentáciu a o rok samozrejme až to v zdraví dožijeme sa vyberiem aj ja,lebo by Vám človek mohol závidieť /samozrejme v dobrom/ také pekné stretnutie.
janadelfi
Nedá mi nespomenúť, že víťazný tím z "Dobré jedlo", ktorých časopisy sa rozdávali zdarma po celom areáli. Si priniesli so sebou pochúťkovú smotanu a ešte jednu igredienciu, ktorú aj použili, takže neviem, neviem, či to bolo naozaj zaslúžené víťazstvo.... @Sandra aj celé družstvo naozaj kúzlili z čoho sa dalo i keď niektoré bylinky vyzerali ako z minulého storočia. Ale môžem zodpovedne prehlásiť, že to bolo @prudko @jedl é........ Bolo fajn a bolo mi cťou spoznať varecháčky, ktoré mali možnosť prísť.
tinca
Jani, na rok sa vyzbrojíme, ak pôjdem beriem za tašku surovín, najmä teda tú soľ,bylinky a čo ma napadne. Keďže sa drzosti medze nekladú pomôžeme si aj my!!!
tinca
P.S. A čo je s čistinkou, vôbec sa neozvala, nestratili ste ju niekde na hrade? Táni, chýbaš nám na vareche,ozvi sa:))
michsamant
Dufam,ze buduci rok to bude zasa v maji a budem sa moct s vami odfotit a uzit si atmosferu a spoznat varechacov aj osobne :)
frezia68
No tak Miška,keď Ty z Indie,tak aby som neprišla aj ja od Torysy?Veď voľáko to už zariadime :-)))) a je dosť času naplánovať aj ďaľším zo zahraničia,tak to by bolo stretnutie.
sjuz
...aj tak to bolo o inom - nie o zaslúženom víťazstve....ale čo už, nepomôžeme si. No pre nás je Varecha jednoznačne víťaz! A nielen na súťaži :))
tinca
sjuz, a kto je tá blondinka prvá zľava pri čistinke?? P.S. sjuz ty a sandra nie ste pravé varecháčky, také tenké tintítka? Vy len asi varíte a nič nejete. Dobrá to látková výmena.
2010
Na buduci rok aj ja pridem a po tajme to posipem E 621
( taste enhancer) zlepsovac chute...
sracz
Ďakujem, Sanratamer milá, za vzornú reprezentáciu i za krásnu reportáž zo súťaže! Veľké poďakovanie patrí aj výberovému "funclubu of Varecha" za vytvorenie úžasnej atmosféry a "original drukerovanie". Bol som s Vami po celý čas, možno že aj niečo pred začiatkom a niečo po skončení zápolenia. Hanbu ste neurobili, naopak, VYHRALI ste a máte u mňa všetci po pol deci drienkovice - súťažiaci team aj podporný funclub. Ako k Vám odmenu odo mňa dopravím? Tak to budete "čubrnieť", ako si dokáže striebrovlasý plk. v.v. poradiť - Ty muj kvítku medový, to se nikdo nedoví ... ! Neskutočne mocno túžim byť s Vami na budúci rok; ak by mi to vyšlo, tak Vám nič chýbať nebude, lebo prídem aj s "hatyžakom" (turistický batoh) ako dom, plným s pomôckami a surovinami, že s NAMI - VARECHÁČMI - už nikto nevydžube! Dozdziveňa, tentoraz od Racoon River from Des Moines-IOWA!
hannah22
Som rada že akcia sa vydarila, stretko tiež, rozhlas informoval aj dnes a nevadí že ste nevyhrali, dúfam že sa podarí na budúci rok prísť viacerým a potom len bude hukot až sa zídeme , teším sa ... :))
evas13
@michsamant Miška, veľmi správne si to vystihla, Čistinka by sa najradšej vrhla do toho, tie dlane ju naozaj svrbeli.
ketty3811
Super akcia a super fotky.Fakt škoda,že tu na východe nič take nemáme.
evanaaa
2010, tá prísada E621 je tuším glutamánová soľ, ktorá sa všade pridáva, do polotovarov a prísadpolievok v sáčku a pod., ale už je niekoľko uvedomelých výrobcov, ktorí ju vynechávajú. Pre zdravie totiž nie je najlepšia.
evanaaa
Neviem, asi som to zle stlačila, kedˇje ten príspevok tu dva krát. A ešte k tomu vareniu - pri tom výbere surovín je zázrak, že ste mohli niečo navariť. Tá súťaž by v budúcnosti mala byť z ingrediencií, ktoré by si súťažiaci priniesli - potom by mohli ukázať, čo dokážu. Hádam sa na to neskôr ( o rok?) dohliadne. Ale aj tak som vám všetkým tam nedržala palce zbytočne.
evanaaa
Pozerám, že len z MA vás tam bolo pár, preto mi je ľúto, že som tam nebola aj ja. Druhý krát, dúfam ,že sa mi podarí prísť.
cistinka
Myslím, že fotky hovoria za všetko....a verím, že budúci ročník bude pre Varechu výherný....toto berme ako tréning :-))
tinca
sjuz, ale evas je tá čo sedí v strede, alebo potom tá s manželom čo pridala čistinka, nie?
cistinka
evas13 je tá s manželom, čo papkajú a ešte je tam @ludka10 (tá pani v červenej veste a @zdezda to je tá blond pani s ofašovanou rukou
sjuz
no vidíte - ja som si nebola istá menom:))
cistinka - SKVELE fotky:)!!!!
sandratamer
No ja sa musím obhájiť :-), na tej fotke kde sa tvárim že mi "nechutilo", práve som chutnala hummus z arabskej reštaurácie Sindibad. Bola to katastrofa, nazvala by som to humusom a nie hummusom. No a k tomu mi zabalili arabský chlieb - vybrali ho z igelitového vrecka, čiže bol kupovaný v supermarkete. Katastrofa je slabé slovo, môžu sa hanbiť.
tinca
Čistinka viiiiitaj, ja som vedela, že naša kronika mi to vysvetlí, super fotky si pridala. Sandri, ale keby si sa takto chcela zatváriť tak to nedokážeš, ohromná fotka ,ktorá vystihuje kvalitu jedla. Ináč si bohovsky fotogemická. Evaska ten tvoj manžel mi je nejaký známy, neviem či sme sa netretli v minulom živote?? :))
cistinka
Tinca veď ten hummus nielen blbo vyzeral, ale ešte horšie chutil...vlastne nechutil...chuderka Sandra, celý deň nejedla a keď konečne dobehla k stánku a kúpila ten "humus".......lepšie sa zatváriť ani nedalo :-)
Mám ešte veľmi veľa fotiek, no snažila som sa sem dať také normálne :-))
sovka62
@tinca : Tá pekná pani na obrázku vedľa Čistinky je Zdezda. Mala by si miesto srdiečka pridať fotku, zdobila by nám to tu.
michsamant
Inak musim pochvalit, ze co ste varili vo woku vyzera velmi chutne, pekne nakrajana aj zelenina.
frezia68
@2010 : pomôžem prisypať konkurencii-budeme "záškodníci",len sa treba zúčastniť :-))
zdezda
Ahooojte, čistinka veeeeľmi ďakujem, že si ten aj NÁŠ deň tak úžasne zdokumentovala a asi preto si sa aj dlhšie neozvala, boli sme tam fajn veselá kopa :-)
sovka62, no to je kompliment...polepším sa, som veľmi rada, že sme sa stretli a aj trošku pokecali :-)
evas13
@cistinka kdes biuva tak dúho, ale fotky sa podarili, pekne nasnímané.:-))) @tinca či si sa stretla s mojim manželom v druhom živote, ti porozprávam, keď sa niekedy spolu stretneme:-)))
janadelfi
Táni, super fotky.... ozaj pekne si to spravila pochvala... A ten @Sandrin hummus (čo si kúpila na jedenie) som koštovala a fuj - vypľula - HUMUS!!! Myslím, že to okolo hummusu ani nebežalo... Ale
inak - bolo super!!!
cinkla
Uzasne - a myslim to vazne- za takych problematickych podmienok a take dobre vyzerajuce jedlo.Gratulujem tiez !
tinca
No teda zdezda, vyzeráš mladistvo /vek som si pozrela/. Všetky ste ako dievčatá.
zdezda
:-)))))))))))))) ďakujem tinca, od ženy to poteší najviac, si milá
gittka
milé dámi z celého srdca vám to stretko závidím!!!!!!!(ale v dobrom).dúfam,že na budúci rok sa my podarí sa s vami stretnút a spoznat tak skvelých ludí,ktorí fandia vareche!!!!!!!!!:-))))))))))))))))))
ludka10
...trošku mi potrvá, kým zistím, ako sa dostať k aktuálnym článkom a pod. Na festivale som urobila tiež niekoľko fotografií, ktoré som ale včera poslala na adresu redakcie.
Cistinka, poradíš mi prosím Ťa, ako dostat fotografie sem do magazínu.
Zistila som, že Ty nie si šikovná iba v kuchyni ale aj pri počítači. Samozrejme, že príjmem radu a pomoc od každého z vás..))))
cistinka
Ludka, ja to dávam sem cez svoj blog, ale ak ho nemáš, tak jedine cez redakciu :-)
janazjarku
Milé dievčence, keby mi už v detstve nevyoperovali závisť tak po prečítaní príspevkov by som od nej isto "pukla", ale keďže ju nemám tak sa tu len tak jednoducho teším z toho, že ste strávili pekný deň. Ja som špekulovala či sa s novomanželom neprevezieme k Dunaju, ale osud to zariadil inak a ja som strávila víkend pri ockovi v nemocnici :-( takže ak sa osud umúdri tak pri vás o rok určite chýbať nebudem pripravená s varechou /kúpim si najväčšiu na radvanskom jarmoku/ :-)
zitar
Ahojte varecháčky, veľmi dobre sa toto číta, človek sa cíti, akoby tam bol s Vami. Snáď sa to niekedy podarí aj mne. Všetky Vás pozdravujem.
honestka
JEJDA... To je krasny clanok a obrazok VAS vsetkych takto pekne na jednom mieste - srdiecko mi poskocilo a v myslienkach sa chcem na niektory z nich aspon prepasovat, ze som tam v duchu s vami.
nalada a VY vsetky vyzerate SUPER!!
tatranka
Len dnes som objavila stretnutie varecháčov v Bratislave na Food Festivale.Je ohromné vidieť ľudí,ktorí sa cítia spolu dobre,ktorí si fandia ,podporujú,pretože majú spoločnú záľubu - varenie.
Ešte veľa takýchto ohromných ,veselých akcií.
bambulka51
Ja som sa tiež až dnes dostala sem ,v tom období sme sa akurát sťahovali,škoda ,ale v duchu som bola s vami...
moli
Jééé, to musela byť super atmoška!!!Ja by som chcela byť tiež prítomná na ďalšej akcii! :o) A je naozaj super vidieť aj tie "varecháčky", ktoré majú na "vareche" síce pekné obrázky miesto profilovej fotky, ale tu na akciovej fotke ich bolo vidieť ako vyzerajú v skutočnosti!!! :o)






 



TOPlist