Do posledného kúska:
Neviete, čo so zvyškami mäsa? Vyskúšajte hašé, je to skvelý spôsob, ako v kuchyni neplytvať

Jarmila Horváthová, 9. apríla 2024     4 minúty čítania

Hašé, to je výborná metóda, ako doma zužitkovať nielen zostatky mäsa, ale aj zemiakov, zeleniny či húb a pripraviť z nich nové a chutné jedlo.



Foto: Shutterstock

Viete čo je hašé? Kto by nevedel, možno si poviete, predsa sekané či mleté mäso. Je to pravda, ale len polovičná. Slovo hašé má pôvod vo francúzštine a znamená sekať, takže vo všeobecnosti to je výraz pre niečo sekané, najčastejšie mäso.

Jeho význam je však širší, v podstate sa takto označuje spôsob prípravy jedla a to sekaním alebo menej často, mletím. Môže byť pripravené z niekoľkých druhov surovín a rôzne dochutené. Keďže ide spojenie kúskov surovín, je to ideálny spôsob, ako zužitkovať rôzne zvyšky z kuchyne.

Hašé v rôznom podaní

Hašé možno podávať ako hlavné jedlo s prílohou, to znamená nasekané alebo pomleté mäso dochutíte bylinkami a koreninami, tepelne upravíte a podávate napríklad so zemiakovou kašou alebo so zeleninovým šalátom.

Ak ho robíte zo zvyškov vareného, pečeného alebo duseného mäsa, stačí ho nasekať alebo pomlieť, dochutiť a servírovať.

Tiež môže byť samostatným hlavným jedlom – ak ho na panvici zmiešate napríklad s kúskami zemiakov, ryže, či cestovín... Potom stačí len pridať šalát či niečo kyslé.

Hašé môže byť tak isto základom pre iné jedlá – napríklad mäsová zložka pre špagety bolognese, chilli con carne alebo pastiersky koláč. A koniec koncov aj staré známe fašírky či sekaná v ňom majú základ.



Foto: Shutterstock

Dobre skombinovať je základ

Aby bolo hašé chutné, treba dodržať dve zásady. Prvá platí pri mäsovom hašé – tu je najdôležitejšie, aby ste okrem mäsa pridali aj tučnejšie časti, resp. slaninu alebo klobásu. Zabezpečí sa tak, že výsledok nebude suchý, ale pekne šťavnatý.

Ak chcete robiť hašé nie zo zvyškov, ale z kusu mäsa, určite je lepšie robiť ho z neochuteného mäsa, ktoré si dáte nasekať alebo pomlieť u mäsiara, alebo to urobíte doma a sami si ho dochutíte. Je to lepší spôsob, ako kúpiť hotové namleté a ochutené mäso.

Pri použití niekoľkých druhov mäsa a klobás je dôležité, aby ste si nevybrali také, ktoré majú príliš výraznú vlastnú chuť, ktorá prevažuje. Tiež treba dávať pozor pri dochucovaní, vybrať také koreniny, ktoré spolu „ladia“ - to je druhá zásada pre chutné hašé. To isté sa týka aj hašé zo zeleniny, zemiakov či húb.

Výhodou tohto spôsobu úpravy jedla je aj to, že okrem toho, že viete všetko zužitkovať, môžete pri dochucovaní experimentovať. Podľa toho čo použijete, pochutiť si môžete na jedle s nádychom mexickej, orientálnej, ázijskej či stredomorskej kuchyne... alebo takej, na akú máte chuť.



Foto: Shutterstock

Na čo si dať pozor

Pri príprave jedla zo sekaného či mletého mäsa, najmä ak je zo surového mäsa, treba dávať veľký pozor na hygienu. Malo by sa hneď dostatočne tepelne upraviť. Je to preto, že mleté a sekané mäso je kvôli svojmu veľkému povrchu ideálnou živnou pôdou pre baktérie a vírusy, takže sa rýchlo kazí.

Preto netreba nechávať nasekané či pomleté surové mäso, ale ani hotové hašé dlho v chladničke, a už vôbec nie mimo nej, ale sekať, mlieť a pripravovať ho až tesne pred tepelnou úpravou a podávaním.



ANKETA: Meliete si mäso radšej vždy doma?

68,3%



31,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist