Chalupárske tajomstvo:
Ako upiecť chutný chlieb bez váhy aj bez robota

Jarmila Horváthová, 7. novembra 2023     3 minúty čítania

Pečenie domáceho chleba nie je žiadna jadrová fyzika, môže byť naozaj úplne jednoduché. Prezradíme vám, ako ho upiecť napríklad na chalupe, kde nemáte obvyklých kuchynských pomocníkov.



Foto: Shutterstock

Upiecť si vlastný chlieb naozaj nie je až taká veda, ako by sa mohlo zdať. Stačí vám na to múka, voda, droždie a rúra, ktorá sa dá vyhriať na 250 stupňov a upiecť sa dá aj v rúre plynovej. Pri receptoch na domáci chlieb sa zvyčajne udávajú gramáže surovín, ktoré si treba navážiť, a cesto vymiesiť v kuchynskom robote. Ale ako vám teraz ozrejmíme, ani to nie je nutné.

Ak chcete piecť chlieb tam, kde nemáte k dispozícii váhu ani kuchynský robot, napríklad na chalupe, na odmeranie surovín vám postačí hrnček (250 ml). Tajomstvo je totiž v správnom pomere múky a vody.

Na pečenie chleba je potrebný pomer múky a vody 2:1. To znamená, že na dva hrnčeky múky je potrebný jeden hrnček vody. To platí pri hladkej pšeničnej a špaldovej múke. Ak chcete časť nahradiť napríklad celozrnnou múkou, je potrebné vody trochu pridať.



Foto: Shutterstock

Jednoduchý recept na chlieb bez váženia

Na jeden bochník potrebujete:
2 šálky hladkej pšeničnej múky
1/4 ČL sušeného droždia
1 ČL soli
1 šálku vody
trochu oleja
trochu pšeničnej krupice

1. Múku, sušené droždie a soľ zmiešajte v miske s vodou, aby vzniklo lepkavé cesto, a pridajte trochu oleja, zmiešajte. Môžete ešte jemne postriekať vodou, ale nemusíte. Cesto prikryte potravinovou fóliou (alebo kúpacou čiapkou) a nechajte ho pri izbovej teplote kysnúť 12 hodín.

2. Keď cesto vykysne, položte ho na pomúčenú pracovnú plochu a preložte ho na polovicu.

3. Jednu polovicu ľanovej alebo bavlnenej kuchynskej utierky posypte krupicou, položte na ňu chlieb, posypte ho krupicou a prikryte druhou polovicou utierky. Nechajte 30 minút odpočinúť.

4. Rúru predhrejte na 250 stupňov, pri zapnutí rúry vložte do nej aj plech, na ktorom budete chlieb piecť a druhý plech alebo nádobu položte aj na dno rúry. Keď bude rúra aj plechy vyhriate, na plech na pečenie opatrne preklopte chlieb. Keď dáte chlieb do rúry, na plech (alebo do nádoby) na dne rúry vylejte pohár vody. Prvých 10 minút pečte chlieb pri 250 stupňoch, potom znížte teplotu na 220 stupňov a pečte ešte 30 minút.





ANKETA: Pečiete si doma vlastný chlieb?

65,1%



34,9%







Diskusia k článku

gretka70
Páči sa mi to.Musím vyskúšať,stále som si myslela,že pečenie chleba je "jadrová fyzika".Ďakujem za rady.






 



TOPlist