Fedor Malík:
Burgra neponúkali

Fedor Malík, 23. apríla 2024     3 minúty čítania

V ostatnom čase sa mi akosi (gastronomicky) nedarí. Tentokrát mám na mysli súlad želaní redakcie našej Varechy, ktoré sú tak trochu v rozpore s mojimi chuťami a skúsenosťami. Príkladom je aj dnešná téma. Mleté mäsá, burgre, karbonátky, fašírky. Nie je to tak moja parketa.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Nuž a povedzme si úprimne, to všetko spomínané je aj viac menej doména závodnej, školskej, menzovej či domácej kuchyne. Akurát s tým rozdielom, že o domácich fašírkach viete aspoň čo v nich je. Pardón, možno ubližujem burgrom. Kvalitné mleté mäso, majonéza, cibuľa, zelenina, veľká biela žemľa. Tak či onak, burger americký, nemecký či mexický nemilujem. Hľadám však východiská…

Pred pár dňami som mal degustáciu k zaujímavej prehliadke vín s názvom „Není cuvée jako cuvée“. Je to myšlienkové dedičstvo legendárneho čs. vinohradníckeho profesora Viléma Krausa. „Koštovka“ sa konala vo Valticiach. Vyše stovka vzoriek zo sveta vytáčala chuťové poháriky našich znalcov vína. Po degustácii nasledoval obed. V známej valtickej Rychte. Nazrel som do jedálneho lístka a hľadal som čosi „burgrové“. S výnimkou tatárskeho bifteku s cesnakovými topinkami tam nič nebolo.

V žalúdku mi škvŕkalo, tak som nemal na výber. Moravská klasika. Moravský vrabec, starostov rezeň, valtická panenka, pečené koleno, pečené rebierko, pašerácky stejk, kuracia zmes „ po myslivecku“, grilovaný camembert. Sedeli sme v záhrade pod pergolami, bolo „príjemno“, nad dvadsať stupňov a spoločnosť bola viac ako príjemná. Všetci už štrngali vidličkou a nožom, len ja som sa stále rozhodoval.

Napokon som zamietol hydinu, moravského zubáča – candáta a vynechal som aj bravčové. Aby som sa priblížil burgrovým chutiam, objednal som si sviečkovú. Hovädzie nebolo ani z krku, ani zo stehna, bola to pravá sviečková z mladého býka s karlovarským knedlíkom. Bolo to chutné a zapíjalo sa to víťazným červeným cuvée z doobedňajšej degustácia. Išlo o bulharské cuvée (Cabernet Sauvignon x Shirah) od výrobcu Domaine Boyar.



Diskusia k článku

chorvatka
Ani ja si neviem pochutnat na burgeroch ! Nuz stara garda 75rocna oblubuje iné. Ceska i slovenska kuchyna je velmi rozmanita, ba aj mojej pestianskej babky sa zastavam. Ved dobra cabajka s nasim slovenskym rascovym chlebikom zapijana Plsenskym pivom je tiez kulinarny zazitok a to uz par desiatok rokov, vsak pan Malik ?






 



TOPlist