Trendy:
Budúci kuchári varili kórejské jedlá

redakcia, 21. septembra 2012     13 minút čítania

Žiaci z našich odborných škôl sa zapojili do súťaže o najlepšie pripravené kórejské jedlo.


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Aj takto vyzeralo kórejské jedlo v podaní študentov.


Minulý týždeň sa v priestoroch Strednej odbornej školy Na Pántoch 9 v Bratislave konala súťaž v vo varení kórejských jedál pre študentov stredných odborných škôl a hotelových akadémií z celej Slovenskej republiky.

Každé súťažiace družstvo malo 2 zástupcov, ktorí boli oblečení v školskom rondóme. Súťaž usporiadalo Veľvyslanectvo Kórejskej republiky, ktoré zároveň pre súťažiacich pripravilo atraktívne ceny.

Prácu s vareškou predviedli zástupcovia 19 škôl z celého Slovenska, ktorí sa na súťaž svedomite pripravovali takmer mesiac, nič totiž nechceli ponechať na náhodu.




Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Budúci kuchári v zápale varenia.


Žiaci reprezentovali svoju školu

Hneď po príchode na „miesto činu“ to vo veľkej jedálni v Strednej odbornej škole na Pántoch 9 šumelo ako v úli. Prípravy už boli v plnom prúde, bolo vidieť, že nikto túto súťaž neberie na ľahkú váhu, zvíťaziť predsa mohol naozaj každý.

Všetci si boli rovní v jednom, kuchársku profesiu študujú už niekoľko rokov, a z ich triedy boli vybratí ako najlepší. Majstri výcviku im verili natoľko, že im zverili, aby reprezentovali celú školu, a ukázali tak vôľu, že sa z nich raz stanú ozajstné kuchárske hviezdy.

Motiváciou bolo určite aj ocenenie, žiaci totiž bojovali o čestný titul majstra Slovenska vo varení Kórejských jedál a tiež finančnú odmenu pre školu. Tú mohli získať tí, ktorí sa umiestnili na prvých štyroch priečkach podľa rozhodnutia odbornej poroty.

Kritériá boli prísne

Prípravy na súťaž neboli iste jednoduché. Ak si totiž predstavíte, že sa hodnotil len konečný vzhľad a chuť pripraveného jedla, nie je to tak. Hodnotili sa kulinárske zručnosti, čo v ponímaní poroty znamenalo nadobudnuté skúsenosti, spôsob krájania, či použitie variča.


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Dôležitá bola aj úprava jedla na tanieri.


Ďalej to bolo správanie počas varenia. Porota skúseným okom ihneď spozorovala, ak nebolo niečo v poriadku. Či žiaci používali rukavice, dodržiavali hygienické predpisy. To neznamená len fakt, že si počas varenia nesmeli napríklad s chuťou oblízať prsty, ale museli tiež udržiavať poriadok na pracovisku a prísne oddeľovať suroviny, ktoré by sa mohli navzájom kontaminovať. Prihliadalo sa aj na stav pracovnej uniformy , či náladu kuchárov pri varení.

Dôležitým kritériom bola tiež kreativita. Nie každý kuchár ju v sebe má, a variť len podľa kuchárskych predpisov a receptov predsa dokáže aj mladá začínajúca gazdinka. Porota preto sledovala, akými nápadmi sa mladí nádejní kuchári blysnú a čím pozitívne prekvapia.

A samozrejme sa brali do úvahy aj vzhľad a chuť. Pre konečných konzumentov, ktorí nevidia postup prípravy, ani použité suroviny, sú vzhľad aj chuť často jediným možným kritériom na ohodnotenie toho, čo pred nich obsluha priniesla.

Súťaž pozostávala z dvoch kôl

Prvé kolo varenia pozostávalo z prípravy vopred určeného jedla, ktoré museli pripraviť všetci účastníci súťaže, suroviny a receptúry zabezpečilo Kórejské veľvyslanectvo. Na prípravu jedla mali presne určených 50 minút, počas ktorých museli jedlo pripraviť a vhodne naservírovať. Nasledovalo hodnotenie poroty a ochutnávanie nielen porotou, ale aj hosťami prítomnými na podujatí.


Po krátkej prestávke nasledovala druhé kolo varenia. Súťažiaci mali 70 minút, počas ktorých mali pripraviť jedlo podľa vlastného výberu. Tu mohli prejaviť trochu viac kreativity a ukázať, či vedia tak trochu aj improvizovať. Aj jedlá z tohto kola museli žiaci odprezentovať, a boli ohodnotené a ochutnané porotou.


Hodnotenia z oboch súťaží sa nakoniec zrátali. Objektívnosť poroty pri posudzovaní prípravy kórejských jedál bola zaručená aj prítomnosťou zástupcov Kórejského veľvyslanectva, ktorí hodnotili najmä autenticitu chutí a výsledného výzoru jedál.


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Porotkyne zľava: pani Jade Park
a Olga Song.


Porota bola prísna

Aj napriek tomu, že šlo o súťaž žiakov, porota nebola o nič menej prísnejšia, než akoby šlo o profesionálnych kuchárov. Prečo aj, v konečnom dôsledku išlo o to, aby sa naši začínajúci kuchári niečo naučili. Takmer žiaden z nich totiž predtým vôbec neprišiel do kontaktu s kórejským jedlom.

Porota bola zložená z piatich členov. Prvým bol Young Woo Sung, osobný kuchár Pána Veľvyslanca Kórejskej republiky Seok Soong-a, Zuzana Dúžeková, generálna tajomníčka Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, Viera Dudášová z časopisu Gastro, a z Kórejskej ambasády pani Olga Song a pani Jade Park.

Nálada družstiev počas súťaže však bola aj napriek tomu podľa pani Zuzany Dúžekovej vynikajúca: „Žiaci nie sú napätí, sú uvoľnení, ale u niektorých družstiev pozorujeme, že pokrivkáva hygiena. To im, žiaľ, musíme vytknúť. Nie sú to nejaké vážne pochybenia, keby boli, museli by sme ich diskvalifikovať. Musíme to však brať do úvahy, je to o návykoch a skúsenostiach. To, čo tu ukazujú, sú zvyknutí robiť aj na svojich školských pracoviskách,“ zhodnotila Zuzana Dúžeková.


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Zuzana Dúžeková, generálna tajomníčka
Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.


Podľa porotkyne však boli dôležité všetky kritériá súťaže. „Posudzujeme, ako žiaci dodržiavajú hygienu. Dôležité sú aj skúsenosti týchto, aj keď veľmi mladých ľudí, musia však mať nejaké skúsenosti, nejaké návyky. Potom je tam kreativita, čo môže zhodnotiť aj človek, ktorý nie je rodený Kórejčan.

No a posudzuje sa aj chuť, to je dosť individuálna kategória hodnotenia, pretože každému chutí niečo iné. Na to, aby sme posúdili, či je jedlo kvalitne spracované, sú tu rodení Kórejci, ktorí sú tiež súčasťou našej poroty. Na konci súťaže sa potom ako porota stretávame, a vtedy si povie každý za seba, čo u jednotlivých družstiev považuje za klady, a čo za zápory. Všeobecne je známe, že zelenina by mala byť chutne chrumkavá, ale nie tvrdá. Čo sa týka typickej chute, tú asi nevieme až tak napodobniť, preto konečné rozhodnutie nechávame na kórejskej časti poroty,“ zdôraznila generálna tajomníčka Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

Každý sa snažil predviesť to najlepšie


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Žiaci zo Strednej odbornej
školy v Nitre.


Nálada medzi prítomnými mladými kuchárskymi talentami bola ozaj veselá. Aj napriek prísnemu časovému limitu nebolo vidieť na súťažiacich známky stresu, či nepohody, čo bolo pravdepodobne spôsobené tým, že jedlá na súťaž sa učili pripravovať niekoľko týždňov pred samotnou súťažou stále dokola, takmer do omrzenia.

„Kolega pripravoval cukinu v cestíčku, ozdobil ju pikantnou papričkou, ja som pripravoval mleté mäso s tofu, ktoré sa vyprážalo na málo oleji,“ vysvetľoval nám po skončení prvého kola súťaže Adam Elčík zo Strednej odbornej školy v Nitre.

Na otázku, ako sa pripravuje kórejské jedlo zo slovenských surovín, odpovedal: „Je to v kuchárovi, ale aj v surovinách. Používame aj kórejské suroviny, mali sme k dispozícii aj nejaké receptúry. A prípravu týchto jedál sme nacvičovali dosť dlho, už to vieme aj naspamäť. Je to zaujímavá kuchyňa, baví nás to.“

Vysvetlil nám tiež, aká dôležitá je chuť samotného jedla, ale tiež vyzdvihol aj význam konečného výzoru a teda spôsobu servírovania pokrmu na tanieri. Nuž a na otázku, aké jedlá si rád pripravuje doma sám pre seba odpovedal, že to závisí do toho, aké suroviny nájde doma v chladničke a podľa toho si ukuchtí niečo podľa svojej chute.

V porote aj osobný kuchár Kórejského veľvyslanca

Okolo súťažiacich sa neustále motal mladík kórejského vzhľadu, v uhladenom kuchárskom rondóme. Neskôr sme zistili, že ide o Young Woo Sung-a, osobného kuchára Kórejského veľvyslanca, pána Seok Soong-a. Rozhodli sme sa ho preto tiež vyspovedať. Zaujímalo nás, čo si myslí o úrovni našich mladých kuchárov, ktorí sa zapojili do súťaže.


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Osobný kuchár Kórejského
veľvyslanca Young Woo Sung.


„Pokiaľ viem, zatiaľ sa len učia nejaké 3-4 roky, a nemali možnosť stretnúť sa osobne s kórejskými jedlami a kuchyňou vôbec. Oceňujem však ich snahu, aj keď neviem, či varia dobre aj ostatné jedlá, európske, či vaše slovenské. Ale vidieť u nich obrovskú snahu, a je stále možnosť vyvíjať svoju zručnosť,“ vysvetľoval nám sympatický kuchár.

A ako mu chutili jedlá pripravené počas súťaže? „Niektoré jedlá boli naozaj také dobré, akoby ich pripravovali Kórejčania. Ale boli aj také, ktoré tak nechutili skoro vôbec, ale možno to bol ich zámer, aby to skrátka chutilo inak. Napríklad som ochutnal rybu, ktorá bola trochu surová, ale či to bol zámer, alebo sa im jednoducho neprepiekla, to naozaj neviem,“ dodal so smiechom.

Zaujímalo nás tiež, aké suroviny, či jedlá mu na Slovensku chýbajú a ktoré slovenské jedlá mu učarovali. Chýbajú mu u nás najmä čerstvé morské ryby, keďže sme suchozemská krajina. Prekvapilo nás však, že mu chutia slovenské bryndzové halušky, keďže v Kórei sa syry príliš nekonzumujú. „Bryndzové halušky milujem k pivu, ich príprava je rýchla a veľmi jednoduchá. Kórejské jedlá sú náročné na prípravu. A bryndzu mám veľmi rád, aj vaše typické ovčie syry,“ dodal kórejský kuchár.

A kto nakoniec zvíťazil?

Kórejská kuchyňa prítomných žiakov, ale aj hostí podľa ich reakcií príjemne prekvapila. Ochutnávali všetci, aj keď nie každému pripravené jedlá chutili. Či už preto, že im nechutilo, alebo im neučarovala chuť inokrajnej kuchyne, ťažko povedať.

1. miesto získali žiaci z Hotelovej akadémie na Mikovíniho ulici v Bratislave.
Foto: Kórejská ambasáda


Podľa našej mienky boli jedlá zväčša málo dochutené, sem tam nejaká ryba, či mleté mäso nedopečené, a pokrivkávalo aj servírovanie. Samozrejme, našli sa aj výnimky, kedy chuť jedla a v ňom použitých surovín bola vyvážená a servírovanie bolo nápadité a zaujímavé.

2. miesto získali žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb na Hlinskej 31 v Žiline.
Foto: Kórejská ambasáda


Po zhodnotení všetkých kritérií sa porota rozhodla udeliť prvé miesto žiakom z Hotelovej akadémie na Mikovíniho ulici 1 v Bratislave, ktorí pripravili ako voliteľné jedlo Bravčovú panenku plnenú hríbmi shitake na sójovej omáčke so sushi rolkou a hruškovým pyré.


3. miesto získali žiaci Strednej odbornej školy na Levickej 40 v Nitre.
Foto: Kórejská ambasáda


Druhé miesto obsadila Spojená škola – Stredná odborná škola obchodu a služieb na Hlinskej 31 v Žiline so svojím Netradičným hovädzím Bulgogi, tretie Stredná odborná škola na Levickej 40 v Nitre s Marinovanou bravčovou panenkou, blanžírovanou brokolicou, kurkumovou ryžou a pikantnou zázvorovou omáčkou , a na štvrtom mieste skončila Stredná odborná škola na V.P. Tótha 31/2 v Senici, ktorá pripravila Kórejské barbecue Bulgogi.

4. miesto získali žiaci Strednej odbornej školy na V.P. Tótha 31/2 v Senici.
Foto: Kórejská ambasáda


Víťazom samozrejme srdečne blahoželáme k umiestneniu, oceneniam, aj finančným odmenám, ktoré získali víťazi pre svoju školu. Dúfame, že sa vo svojich učilištiach naučia čo najviac a svoje zručnosti budú aj ďalej rozvíjať na svojich pracoviskách. Aby sa z nich raz stali naozaj dobrí kuchári, ktorí budú svojim hosťom pripravovať vynikajúce pokrmy, a tí sa budú s radosťou vracať do ich podnikov.





Diskusia k článku

mijaita
K ranní kávě hezké čtení. Ještě by tu mohly byt odkazy na ta jidla i s recepty a odkaz treba na vice fotek, z vareni ! Gratulace, podle vsech kriterii to opravdu nemeli jednoduche!






 



TOPlist