Na cestách:
Amsterdam - Benátky severu

Autor hlavného textu: Kecemis, spracovala: Andrea Červenková, 12. februára 2015     10 minút čítania

Pri mojej poslednej ceste na Slovensko som sa konečne rozhodol urobiť to, nad čím som rozmýšľal už dávno. Nakoľko som letel s medzipristátím v Amsterdame, urobil som si tam krátku prestávku. Ale skutočne krátku.


Foto: Kecemis

Rijksmuseum.


Ale poporiadku. Keď som sa konečne rozhodol navštíviť Benátky severu, ako býva Amsterdam tiež nazývaný, vrátil som sa k výbornému článku od Janger: Svetové kuchyne – Holandsko. Znova som si ho pozorne prečítal. Keďže moja návšteva Amsterdamu bola obmedzená v podstate na necelé tri dni, musel som si zadeliť svoj čas naozaj veľmi starostlivo. Len minimálne som vedel, čo chcem vidieť.

A zrazu mi napadla hriešna myšlienka. Oslovil som Janger s prosbou o pomoc, čo by sa všetko dalo vidieť, alebo lepšie povedané stihnúť v Amsterdame. Janka mi obratom odpovedala a po krátkej výmene e-mailov to zrazu prišlo. Janka zapojila takmer celú rodinu, len aby mi vyšla v ústrety. Dostal som veľmi cenné rady, ktoré mi pomohli stihnúť všetko, čo som chcel a mnoho ďalších vecí, s ktorými som ani nerátal.


Foto: Kecemis

Časť z vyše sto kilometrovej siete kanálov v Amsterdame.


Keďže Janka vo svojom článku opísala holandskú kuchyňu, skôr by som sa zameral na iné zaujímavosti, ktoré som vďaka Janke stihol vidieť a navštíviť.


Foto: Kecemis


Vzhľadom k tomu, že moja návšteva bola časovo obmedzená, moje stravovanie som musel k tomu prispôsobiť. Samozrejme nabitý vedomosťami od Janky, vedel som, čo chcem vyskúšať. Nechcel som sa zdržiavať reštauráciami, tak som sa rozhodol pre street food (pouličné občerstvenie), ktoré je v Amsterdame takmer všade. Musel som samozrejme vyskúšať hranolčeky (patat, friet), o ktorých sa hovorí, že sú najlepšie na svete. A toto tvrdenie nie je ďaleko od pravdy. Základom boli vlastne nakrájané zemiaky fritované dvakrát, ktoré môžu byť na záver zľahka posypané strúhankou. K tomu sa ponúkajú rôzne sauces (omáčky), ktorých základ je majonéza. Na výber je približne 10 až 16 druhov. Od čistej majonézy, cez tatársku omáčku, majonézu s kečupom, alebo ochutenú bylinkami, až po samurai sauce (majonéza + harissa - štipľavá pasta z čili papričiek). Ja som samozrejme musel vyskúšať tú samurai. Bola výborná a štípala dva krát. O hranolčeky je tu veľký záujem a napr. cez obed musíte na mnohých miestach čakať aj 20 - 30 minút v rade hranolčekov chtivých hladošov.


Foto: Kecemis

Prvá plávajúca reštaurácia v Európe Sea Palace. Obľúbená a často vyhľadávaná hviezdami strieborného plátna.


Navštívil som tiež trhy. Je to pre mňa veľmi obľúbené miesto, kde sa dá nájsť mnoho zaujímavých vecí, nielen čo sa týka potravín. No a tam som musel vyskúšať haringov, ako boli spomenuté v Jankinom článku. Aj keď už bolo po sezóne najlepších haringov, aj tak to stálo za to. Predavač v stánku priamo predo mnou vyčistil haringa. Potom už len posypať cibuľou, zloziť haringa na polovicu, zakloniť hlavu a zvrchu si púšťať haringa do úst. Pochúťka.

Ďalšiu špecialitu, ktorú som musel vyskúšať a tiež sa spomínala v Jankinom článku, bolo jedlo z múru (uit de muur). Za par drobných je možné si kúpiť teplú stravu, nie je to domáca strava, ale oceníte ju, keď vás tlačí čas. Výber je pomerne bohatý. Dá sa vybrať medzi sladkým a slaným jedlom. K typickým a najviac vyberaným jedlám z múru, teda okrem sladkých, je frikandel, mleté mäso upravené ako hot-dog, alebo väčší párok. Potom je to kaassouffle. Jedlo, ktoré sa prispôsobilo pomerom a ktorého pôvod je niekde na Blízkom východe. Je to vlastne taštička z tenkého chlebového cesta v tvare polmesiaca, so základnou plnkou – syrom, ku ktorej sa môže pridať šunka, špenát atď. Taštička je upečená a nakoniec fritovaná.


Foto: Kecemis

Rijksmuseum.


Rijksmuseum patrí k najstarším múzeám v Európe. Je to štátne múzeum, ktoré bolo založené pred viac než dvesto rokmi. Je v ňom okrem iného kolekcia holandského a svetového umenia. Najznámejší obraz je Rembrandtova Nočná hliadka (The Night Watch). Úžasný obraz, pri ktorom ako jeden z prvých použil techniku postupného dopĺňania osôb. To, že politici boli už aj v tej dobe arogantný, svedčí osud tohto obrazu. Keď si obraz chceli umiestniť na stene v radnici, tak sa im nezmestil. Takže ho jednoducho skrátili približne o 60 cm. Okrem Rembrandta sú v tomto múzeu obrazy takých majstrov ako napr. Van Dyck, Jan Steen alebo Vermeer.

Najväčšia kolekcia najslávnejšieho holandského majstra van Gogha je umiestnená v jeho múzeu. Múzeum bolo založené po jeho smrti van Goghovým bratom a jeho manželkou. Kolekcie sú organizované do 5 období. Každé reprezentuje rozdielne obdobie jeho života a tvorby. Zobrazujú jeho vývoj, vývoj techniky, ktorú používal. Je veľmi poučné a dozvedel som sa mnoho nepoznaného. Toto múzeum navštívi ročne asi 1,6 milióna návštevníkov.



Foto: Kecemis

Ďalšou zastávkou bola pre mňa zaujímavá kolekcia Námorného múzea.


Námorné múzeum, veď Holandsko patrilo k námorným veľmociam, je umiestnené v bývalom sklade munície, patriaci ministerstvu obrany, ktorý bol prerobený. Nachádza sa v ňom približne 1100 modelov a makiet holandských lodí. Okrem toho je tu možné obdivovať krásnu kolekciu vojnových lodí zo 17. storočia, nástenné maľby a mapy.



Foto: Kecemis

Pre milovníkov piva je tu múzeum Heineken. Približuje výrobu piva od začiatkov až k modernej výrobe, a samozrejme nemôže chýbať ani ochutnávka piva.




Foto: Kecemis

Mňa osobne lákal systém kanálov, budovanie a fungovanie.


Amsterdam má vyše 100 km kanálov, ponad ktoré sa týči 1753 mostov, mnohé z nich sú zdvíhacie kvôli lodiam. Podľa rozprávania domácich je týchto mostov údajne viac než 2200. Na kanáloch je ukotvených približne 2500 hausbótov, od najmenších až po celkom veľké. Systém kanálov ústí do mora.


Foto: Kecemis


Pretože more sa pravidelne dvíha a ustupuje (príliv a odliv), dômyselný systém kanálov je zabezpečený 16 bránami, ktoré sa v pravidelných časoch, podľa prílivu a odlivu otvárajú a zatvárajú. Toto zároveň slúži aj na obmieňanie vody v kanáloch, čím sa predchádza napr. aj šíreniu smradu zo stojacej vody.

Amsterdam má približne 800 000 obyvateľov, zatiaľ čo bicyklov by ste tu našli približne 600 000. Skutočne sú všade. Je si ich možné aj požičať, čo mnoho turistov aj využíva.

Bicykle sú prispôsobené na bežný život aj pre rodičov. Takýto bicykel má “vaničku” so skladacou lavičkou. Tam si usadíte deti a môžete ísť. Ak potrebujete niečo odviesť, lavičku jednoducho zložíte alebo vyberiete a je hotový nákladný vozík.


Foto: Kecemis



A ak je málo miesta na parkovanie. No problem. Dá sa aj takto mimo “cesty”.


Foto: Kecemis



Potrebujete taxy?


Foto: Kecemis



Byť v Amsterdame a nenavštíviť kvetinové trhy by bol asi hriech. Je tu množstvo stánkov ponúkajúcich na výber mnoho čerstvých kvetov. Samozrejme dominujú tulipány, ako inak. Ale je možné kúpiť aj rôzne cibule tulipánov.


Foto: Kecemis



Voľný čas sa dá tráviť aj týmto spôsobom, hraním šachu na ulici.


Foto: Kecemis



Ďakujem Janger - Janka, bez teba, tvojich rád, by som určite nemal šancu toľko vidieť. Ďakujem aj Vareche, že začala uverejňovať články v seriáli o svetových kuchyniach. Verím, že môžu pomôcť aj iným, tak ako pomohli mne.




Diskusia k článku

soncya
pútavé čítanie, dcéra navštívila vlani Amsterdam a bicykle ju upútali snáď najviac. boli staré, nové, hrdzavé ale boli všade a veľa!
soncya
pútavé čítanie, dcéra navštívila vlani Amsterdam a bicykle ju upútali snáď najviac. boli staré, nové, hrdzavé ale boli všade a veľa! a vidím, že skutočne platí, že komunita varecháčov nie je len o varení. :)
katka78
Aj mne sa páči :-) Naozaj príjemné čítanie, ďakujem.
babav
Vdaka @kecemis za velmi zaujimavy pohlad na toto jedinecne mesto.Navstivila som ho tiez .Skoda , ze som vtedy este nevedela
o Janke :-).
kecemis
Dakujem dievcata. Som rad, ze sa mi podarilo Vas uputat.
zitar
veru si upútal, dobre sa to čítalo
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Super článok. Vďaka.
marienka44
Inspirujuci clanok, ktory preposielam vnučke, ktora studuje v blízkom Groningene a niekolkokrat navstivila Amsterdam. Nech si doplní dalsie miesta buducej navstevy. :-)
tinca
pekný inšpiratívny článok:)
janger
Mirko, super clanok! Som rada, ze som aspon trosicku mohla poradit. A mne netreba dakovat, ved to bola len malickost z mojej strany. Aj ja dakujem tebe. Dufam, ze v buducnosti budes mat viac casu. V Holandsku je toho strasne moc, co stoji za navstevu. Pozdravujem :-).
janger
Mirko, este som rada, ze si ochutnal aj toho slaneho haringa. To sa cudzincom tiez niekedy zda zvlastne. Ja si tiez vzdy rada pochutim :-). Este som chcela napisat nieco k tym amsterdamskym kanalom...Uz nie su take spinave a zapachajuce, ani preplachovanie uz nie je potrebne. V minulosti preplachovali pocas leta styrikrat za tyzden, v zime dvakrat...Volakedy nemali domy pri grachtoch (kanaloch) pripoj na kanalizaciu, odpad isiel do kanalov. Teraz su uz vsetky pripojene na kanalizaciu. Tak isto je uz aj velka cast obytnych lodi pripojena na kanalizaciu a budu v blizkej buducnosti pripojene vsetky. Voda sa neustale kontroluje a jej kvalita sa velmi zlepsila....
kecemis
Janka, dakujem za doplnenie informacie, resp. upresnenie. Ano haringa som vyskusal. Je to naozaj velka pochutka. Na moj vkus trochu slana, ale na druhej strane, ma prve napadlo, idealne k dobremu pivu. A toho sa v Amsterdame tiez najde dost.
pusta1
@kecemis - Milý Mirko, už som tvoj krásny článok prečítala po druhýkrát, dozvedela som sa vdaka tebe o Holandsku oveľa viac, ako mi bolo doteraz známe, úžasne ma zaujala aj táto všeobecne menej známa a pre mňa nepoznaná tvár Amsterdamu so všetkými drobnosťami, veľmi pútavé čítanie doplnené nádhernými fotografiami.
dakujem ti za úžasný sprostredkovaný zážitok :-)
tesari
Vrelo každému odporúčam, aj ja som tam bola a bol to minulý rok môj najlepší výlet. A z jednej oranžovej, krémovej, jemne ostrej polievky som bola úplne hotová. Na druhý deň som si ju išla dať na obed znova :) Proste, krajina krásna a zaujímavá a všetko, čo som tam jedla bolo super.






 



TOPlist