Komentáre najnovšie

Pridaj diskusiu
tiamostef
„Pohánkový koláč (fotorecept)”
@tejaja (28.8.2025 09:12)

Zaujímavý koláč.
Šupky zo psyllium (skorocelu) používam často, dokonca sa používajú pri liečbe črevných problémoch , ako aj semiačka skorocelu(tie treba namočiť ako chia v dostatočnom množstve vody)
Šupky pri pečení majú tú výhodu že vláknina aj po tepelnej úprave plní svoju funkciu
tejaja
„Pohánkový koláč (fotorecept)”
@sashan (27.8.2025 12:48) haji včera 18:21
Pohánka neobsahuje lepok, takže jej pri pečení z čisto pohánkovej múky treba pomôcť. Pokiaľ sa namieša pšeničná múka, tá lepok obsahuje, takže je to ok.
Preto sa k čisto pohánkovej múke pridáva psyllium. Psyllium je prírodná vláknina, ktorá má vysokú schopnosť pohlcovať vodu. Bez psyllia sa koláč bude rozpadávať, nebude držať spolu Preto aj v tomto prípade po upečení musí stáť niekoľko hodín, najlepšie cez noc do druhého dňa, až potom ho vyberať z formy. Potom je ale chutný a konzistencia je podobná ako u klasických liatych ciest.
Psyllium dostať v každej lekárni alebo v obchodoch so zdravou výživou. Nie je drahé a jedna krabička vydrží dlho, človek ho nepoužíva denne. Ja ho používam aj do čisto pohánkového chleba bez inej múky.
haji
„Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? August 2025”
@kukulienka71 (27.8.2025 21:49)
Děkuji za fotečky, komenty a dobré zprávy. Snídaně se mi líbí, vajíčka natvrdo nikdy nezklamou. Zajímavý počin dcery - vidím, že se asi peklo něco dohromady s neuvařeným potrubím. Už jsem o tom slyšela. Já bloud pořád jedu starou školu - potrubí vařím haha Hezky to trefila @zolik , že zátiší hmmm Ano, takové zátiší se zavařenými trnkami /či čímkoliv jiným naplněné sklenice/ evokují zabezpečení na zimu. Krásná práce! Aj koláč bude... to já ráda, švestkové koláče mňam. Stěhuji se na víkend k vám. Plněná paprika a když to půjde, švestkový koláč!
Letí pozdravení i k vám a pohlazeníčko Zare!
aknicul
„Voňavé a prudkojedlé pečené papriky podľa Anyny Bachčevan (fotorecept)”
dedo bol bulhar a od mojho detstva si pamatam, ako to mama robievala :) deto k tomu pridaval vajcia. K tym paprikam na panvici,ked sa dopiekli, mama vyliala rozslahane vajcia ako na taku hrubsiu omeletu, ochutila mletou cervenou paprikou, troska ml.cierneho korenia a petezlenova vnatka. Neskutocna pochutka tie papriky s omeletou, za tepla aj studena, s chlebom, mnam, dakujem za pripomenutie 🙂