Bagetéria na dedine?

41 komentárov
  • ailuj82, 18. novembra 2012 o 16:11
    Ahojte. Potrebovala by som radu, či sa na dedine s 1000
    obyvateľov oplatí otvoriť bagetériu. Cez dedinu chodí dosť áut,
    reštaurácia tu nie je, potraviny sú tu 3 a krčmy 2. Váham, či ma to
    tu uživí. Chcela by som predávať bagety, fornety a možno aj nejaké
    domáce koláče a zákusky + nealko nápoje.


  • fiby, 18. novembra 2012 o 16:14
    @ailu82 Ja si myslím, že áno, pokiaľ budete na vhodnom mieste pri ceste. A ak v potravinách nie je taký sortiment.


  • ailuj82, 18. novembra 2012 o 16:20
    V potravinách také nepredávajú a je to pri ceste, vlastne hned pri potravinách :)


  • rulik, 18. novembra 2012 o 16:35
    v blízkosti nie je väčšie mesto? to by mohlo znižovať klientelu, pretože ľudia čo to zobnú cestou domov a už len čakajú aby boli doma, možno osloviť skúsiť mladú generáciu...


  • ailuj82, 18. novembra 2012 o 16:37
    Vo väčších mestách - dedinách v blízkosti už sú také rýchle občerstvenia
    :(


  • zdenkas, 18. novembra 2012 o 17:32
    @ailuj82 , ak tvoj sortiment,ktorý budeš ponúkať bude chutný a za dobrú cenu ,budeš výbornou konkurenciou pre ostatné rýchle občerstvenie v tvojom okolí ,ak si veríš a hlavne ak ťa to baví ,ja by som sa nebála.Voňavučké domáce pečivko ,no čo dodať.Držím palčeky.


  • afataga, 18. novembra 2012 o 17:40
    podla mna je velmi dolezite, ak to mienis aj ako jedlo pre pecestnych :-), aby bolo kde zaparkovat, drzim ti palce


  • medulienka122, 18. novembra 2012 o 17:58
    My máme pizzeriu na donášku, /podľa želania aj minútky - rezeň, hranolky, vyprážaný syr/, ale najviac ide pizza- poobede a hlavne v piatok,v sobotu sú na roztrhanie, len že sme trochu väčší valal (3OOO), ale tiež majú konkurenciu z vedľajšej dediny. Záleží aj na skladbe obyvateľstva, lebo dôchodcovia/starší/ to nemusia, hlavne deti. Keby si tak bola blízko školy, alebo pri SAD-ke, keď vystupujú z autobusu...Aj ako desiata do školy ap....


  • vini55, 18. novembra 2012 o 18:17
    Ono to nie je také jednoduché posúdiť. Ale skôr ako začneš, tak si sadni a spracuj ekonomický rozbor- najskôr obec- ekonomická sila, nájom, odvody, suroviny, energie a zisk. Príklad predáš 60ks bagiet z toho do všetkých tvojich nákladov pôjde zhruba 45ks. Ono každý začiatok je ťažký, ale odvážnym aj šťastie praje, držím palce, ale dobre premysli. Držím palce a šťastllivo.


  • 45678, 18. novembra 2012 o 19:11
    Julka, skôr si myslím, že dlhodobo Ťa to neuživí, hovorím zo skúseností našich známych, tiež mali ambície a otvorili bagetéeriu , piekli aj pizzu a obec ma vyše 2000obyvateľov.Spočiatku boli nadšení, ale postupne sa im
    úsmev na tvári stratil a nakoniec to zatvorili, lebo pomaly sa im nevrátili ani náklady na suroviny a nájom platili z úspor.
    Miesto mali úplne ideálne, takže naozaj si zváž svoj podnikateľský zámer, ale držím Ti palce, ak sa rozhodneš, aby sa Ti darilo. Chcela si názor a ja som Ti ho posunula.


  • ailuj82, 18. novembra 2012 o 19:11
    Ďakujem. Predajňa by bola blízko SAD, pri ceste a parkovať sa tiež dá. Hneď vedľa je bistro - niečo pre dospelých, tak som si myslela, že aj deti, nealopiči /:)/ a nefajčiari by si prišli na svoje :)
    A ešte som rozmýšľala, že by som chodila do školy cez veľkú prestávku predávať /nie je to ďaleko/.


  • baculata, 18. novembra 2012 o 19:21
    Mam podobný názor ako @45678. Neoplatí sa.


  • rimanka3, 18. novembra 2012 o 20:56
    Ja len nechápem, prečo v každej dedine si môžem kúpiť pizzu, ale takú haruľu, lokše, pirohy, kapustníky a pod. nie. Zdá sa mi to nenormálne, nehnevajte sa.


  • hahaias, 18. novembra 2012 o 21:29
    @rimanka3 pridávam sa k Tebe, možno by to išlo lepšie, veď to sa nepredáva na každom rohu, treba skusiť aj taký sortiment


  • 2010, 18. novembra 2012 o 22:02
    Aj ked Varechacky ti povedia aby si ma nepocuvala lebo zijem vonku a na slovensku sa robi aj tak vsetko inac, tak ti teba poviem len skusenosti z vonku. 40% vsetkych novych businessov skrachuje v prvom roku, 80% do pat rokov a po desiatich ostava 5 %. Takze pred tym ako zacnes opytaj sa sama seba co sa stane ked bistro zacne predavat bagety alebo potraviny ? ked miniem peniaze na zariadenie obchodu budem mat dlh , nepridem o dom ? Sprav si sama najprv domacu ulohu nie o bagetach ale obchode , financiach ,chod sa poradit , precitaj knihy .Good luck ,aj Fred DeLuca zacinal ako 17 rocny s jednym obchodom a pozickou $ 1000 od rodinneho znameho a teraz Subway ma vyse 30000 obchodov :-)
    » creativeoverflow.net/why-9-out-of-10-small-businesses-fail/...


  • evusik, 18. novembra 2012 o 23:16
    treba si určite sadnúť a spísať si všetko čo budem potrebovať ešte pred otvorením prevádzky a čo ma to bude stáť.... priestor na prevádzku je môj alebo idem do prenájmu? (výška prenájmu), aké budú náklady na energie, náklady na zariadenie prevádzky - to nie sú len nejaké stoly a police, potrebuješ chladničky, chladiacu vitrínu, nárezový stroj.... každú prevádzku kde sa pripravuje jedlo schvaľuje hygiena, u nás platia prísne hygienické predpisy, to znamená že v jednej chladničke nesmieš skladovať zeleninu a mäsové výrobky, musíš mať dres na umývanie zeleniny a zvlášť na umývanie rúk atď. atď. .... je toho strašne veľa.... a to nehovorím o tom čo obnáša vybaviť povolenie na predaj jedla v škole počas veľkej prestávky.... podnikať v tejto oblasti patrí k najťažšiemu a najrizikovejšiemu podnikaniu... veľký vstupný kapitál, veľmi dlhá a neistá návratnosť....


  • marianne, 19. novembra 2012 o 06:20
    Urob si sam pre seba taky maly podnikatelsky prieskum,zamer.Hlavne si spocitaj mesacny prijem a vydaj,aby si nebola nemilo prekvapena.To znamena, ake rezie budes potrebovat na chod prevadzky mesacne-vydaj a koko budes musiet zarobit(predat), aby si to nielen pokryla,ale aby ti zostal aj nejaky zisk.A hlavne,ci ten zisk stoji za to,aby si sa do toho pustila.Budes robit s potravinami a tam je to narocnejsie,ako ked napriklad predavas knihy alebo texil. na aku klientelu sa chces zamerat.Ak by si bola na urade prace aspon 1/2 roka,mozes poziadat o prispevok na podnikanie.Ak urobis dobry podnikatelsky plan,mozes dostat az okolo 4000 eur,s tym ze sa zaviazes podnikat aspon na 2 roky.Aspon tak to bolo.Prever si to.Stale sa to meni aneviem,ci to Ficko zase nezmeni....a studuj techniku predaja,marketing a podobne,ak chces byt uspesna..aj ked to niekedy nemusi stacit,zalezi na kupnej sile...dopyt-odbyt


  • tomas, člen tímu tvoriaceho Varecha.sk, 19. novembra 2012 o 06:38
    Myslim ze neoplati. Ludia v autach nebudu zastavovat kvoli bagete. Bagety by kupovali ludia co chodia pesi. Navyse pri tych daniach a odvodoch od 1.januara sa podla mna vacsine malych firiem prestava oplatit podnikanie.

    Hm. Kolko chces mesacne v cistom zisk? Napriklad 500 eur? Ak chces 500, tak povedzme, pri takom prijme odvody a dane a poplatky s podnikanim (uctovnicka) nech vyjdu 250. Cize musite mat 750 zisk po odratani nakladov. Mame priblizne 22 pracovnych dni. Potrebujeme 34 eur zisk denne (aby sme dosiahli 500 eur na mesiac). Kolko moze byt zisk s jednej bagety? Pri 10 centov zisku potrebujeme denne predat 340 bagiet, pri 20 centovom zisku potrebujeme predat 170 bagiet kazdy pracovny den, ked by sme mali zisk 50 centov z kusu potrebujeme predat 68 bagiet (a to v mojom priklade neratam s pokazenymi surovinami, ktore sa nepredaju a pokazia. Kolko surovin treba ak chcete predat napr. 100 bagiet denne? Kolko ludi bude chciet sunkovu, kolko zeleninovu, kolko vajickovu?

    Bageteria sa moze uzivit na frekventovanej zastavke MHD, kde sa premelu desiatky ludi kazdych par minut... Na dedine s 1000 obyvatelmi nie.

    Povedzem ze 10% obyvatelov by bola cielova skupina (a to mozno prehanam), z nich by ste pri 50 centovej marzi (predat 68 kusov denne) museli dvom tretinam kazdy den predat bagetu. Navyse vlada zavadza odvody pre dohodarov (vas sa to sice netyka, ale vasich zakaznikov ano, kolko z tych deti co chodia do skoly si zrazu nenajde brigadu, lebo pre male firmy sa stanu dohodari a brigadnici strasne drahymi...)

    Moje vypocty nerataju s najmom, pokazenymi surovinami, nerataju s letnou dovolenkou (pocas ktorej nezarobite nic - bud zavriete, alebo pojde cely vas zisk na brigadnicku co vas zastupi) a nerataju s pripadnou chorobou...

    Ja by som na vasom mieste v takejto lokalite neotvaral taketo podnikanie (samozrejme, ak nemate na vyber a musite podnikat, skusil by som najst ine podnikanie)...


  • marianne, 19. novembra 2012 o 06:55
    No Fico to tak zaklincoval,ze ludia balia male firmicky a otvaraju v pohranici v Madarsku,Cechach,Rakusku....tiez mam par znamych,ktori uz rusia zivnost,ze sa to neoplati...kamaratka bali obchodik po dvoch rokoch so suvenyrmi a vracia sa do Talianska,druha obchodik so zdravou vyzivou a ide do Rakuska upratovat. Vela obchodikov sa u nas zatvara...ale nechcemme ta odradzat, HLAVNE SI TO DOBRE SPOCITAJ ako ti Tomas radi...a potom musi byt aj kvalita sluzieb,ak sa chces udrzat.


  • 45678, 19. novembra 2012 o 09:18
    @tomas , niet nad argumenty, možno fakt to každému až takto nepríde, ale vystihol si kompletný priebeh a možnosti zisku-nezisku.
    Veď práve situácia, aká je u nás na Slovensku práve tých najmenej majetných bude čoraz viac držať pri domácej strave a zabalenej desiatej od mamičky.:-)


  • ailuj82, 19. novembra 2012 o 09:27
    Veľmi pekne vám ďakujem za rady. Momentálne som na materskej dovolenke, ktorá mi však končí. Chcem sa zaevidovať na ÚP , aby som dostala po 3 mesiacoch dotáciu zo štátu /okolo 2400e - podľa regionu/.
    Viem, že čisto len bagety ma neuživai, preto by som chcela aj tie fornety /tam za návratnú pôžičku 1200e požičajú mrazák a rúru/ a aj nejaké domáce koláče a možno aj domáce výrobky- kozí syr, vajcia, domáce zajace....
    Zatiaľ som v rovine prieskumu. Ešte som si nezistila, čo všetko treba po hygienickej stránke ale viem, že sú dosť náročný...
    A bolo tu v dedine rýchle občerstvenie, ale vraj mali stále problémy s hygienou, tak to vzdali.... Predávali hamburgery a ľudia by si ich aj kupovali, len bola dosť pomalá obsluha...
    Tak si to ešte premyslím, možno aj 100x, ale láka ma tá práca, lepšie, ako sedieť doma nezamestnaná....


  • marianne, 19. novembra 2012 o 09:44
    @ailuj82 ale ze to ide ,mam dokaz pod nosom...:-) pri nasej poliklinike je drevena budka-kijosk,kde su stale rady na chleba a peciva,kolace,nie zakusky....Pani tam predava niekolko druhov fantastickeho chleba,pecivo,sladke kolace,vianocky...Minule som kupila asi 5-6 druhov peciva a bolo uzasne,tak isto vianocky,pletenky,vyborny vyber celozrneho peciva,croissanty,bagety,bagle....vonave,nadychane,radost zahryznut....teraz som isla okolo som sa postavila do 3 metre dlhej rady...uz sa jej spytam ci to pecie ona alebo ma takeho super dodavatela..mam s nej radost,pripomina mi jednu malicku bagereriu v Parizi akurat to ma v skromnejsich podmienkach...


  • marcy, 19. novembra 2012 o 10:01
    @tomas polopatisticky perfektne vyrátané,súhlasím.....


  • marianne, 19. novembra 2012 o 10:40
    ...ale predava take pecivo, ake bezne nie je dosat v supermarketoch s roznymi posypami,(vlockove,semiacka od vymyslu sveta,rasce,byliniek,aspon ja som take nevidela.Tym sa lisi a ludia to ocenili..Skus aj ty nieco take vymysliet...neviem ci fornety zo zmrznuteho cesta budu to prave...ale ked neskusis,nebudes vediet...


  • ailuj82, 19. novembra 2012 o 10:42
    veď to, keď neskúsim, možno neskor budem banovať...


  • marianne, 19. novembra 2012 o 10:57
    uz nech sa rozhodnes akokolvek,drzim Ti vsetky palce..:-)


  • jeka, 19. novembra 2012 o 12:42
    cez leto by si mohla skúsiť predávať domácu zmrzlinu,držím palce,lebo viem ako je to s podnikaním.


  • alexola, 19. novembra 2012 o 12:57
    @ailuj82 keď sa do toho pustíš, daj vedieť, prídem na ochutnávku. Držím palce, aby si sa rozhodla správne (či už tak alebo tak...)


  • 2010, 19. novembra 2012 o 13:52
    Skoda, myslim ze @Tomas bol velmi priamociary -polopaticky aj ja sa k nemu pridam , takze budes robit za 50 centov na hodinu, deti neuvidis ako je den dlhy a po roku skoncis v dlhu ...? Jedine ako byt uspesny v zlej lokalite ako tvoja ( 1000 ludi , penzisti , nezamestnani atd. co so vola - destination ( mimo kde sa musi ist mala dedina na rozdiel od impuls =zastavka autobusu v meste ) je ze mas vyrobok ako nikdo iny siroko daleko v okoli a je to jedno co to bude. Skus napriklad sa specializovat na najlepsiu strudlu na 100 kilometrov , zasobuj najprv druhych a po case zacni presadzovat svoje meno a ludia pridu a popri tom si predavaj aj tie bagety . Good luck a pocuvaj aj tych co ti nepraju , usetris si vela penazi a problemov v manzelstve.


  • ailuj82, 19. novembra 2012 o 14:04
    @alexola - určite dám vedieť :)
    @2010 - veď ja počúvam na všetky strany :)
    Naša dedina je dosť frekventovaná a je tu pekná príroda. Nechápem, že sa tu uživia 2 krčmy+bar a nejaké rýchle obč. nemá šancu?


  • sairaam, 19. novembra 2012 o 14:52
    Súhlasím s @2010 a @tomas - om. Nepredáš denne toľko aby Ťa to uživilo. S krčmou sa nemôžeš porovnávať, to čo oni predávajú sa nekazí. Prepáč že Ti beriem chuť, ale ja to vidím takto.


  • alena45, 19. novembra 2012 o 16:47
    u nás na dedine predávali bagety v pohostinstve, neviem, či si ich sami robili, alebo im ich niekto dodával, ale aj to je možnosť, dodávať do pohostinstiev v okolí. Ale to len tak ma napadlo, ja by som na dedine skôr varila pre starších ľudí, jednak preto, že by ma to bavilo a jednak preto, že mnohí sú sami. Niekde majú službu priamo cez obecné úrady, ale ako to funguje, to fakt neviem.


  • dandulka, 19. novembra 2012 o 17:05
    Pripájam sa k nápadu , ktorý má @alena45 . Variť pre starších ľudí by bolo možno lepšie. Mnohí by si rozdelili jedlo na obed a večeru, nemuseli by mať starosti s varením .


  • ailuj82, 19. novembra 2012 o 17:08
    @alena45 a @dandulka - nie je to zlý nápad, len u nás varí pre dôchodcov školka a aj im tie obedy roznášajú. A bojím sa, že moja modernejšia a dietnejšia kuchyňa by im asi nechutila... Ale možno cez víkendy....


  • evanaaa, 19. novembra 2012 o 17:27
    @ailuj , ja sa prikláňam aj k návrhu @marianne , nie je to zlý nápad, myslím si, žeby sa aj oplatilo risknúť, lebo ako sama vravíš, kto neskúsi, nevie.....niekde sa to možno naujalo, ale to neznamená, že by to mala aj tam u vás stroskotať.


  • marika9, 19. novembra 2012 o 17:50
    tomas to presne vystihol. Musíš si to prepočítať takýmto spôsobom. Možno by bolo na zváženie dodávať tie bagety a koláče niekde, kde by sa predávali. Alebo je tu možnosť otvoriť si bufet v škole. Len si daj pozor na investície a majetok. Nezaručuj sa domom a neber úver u pofidérnych poskytovateľov. Akokoľvek sa rozhodneš, úprimne ti držím palce.


  • smajliqa, 19. novembra 2012 o 21:09
    ja by som to skusila.... ale trochu inak.... pozeram sa na to ako mlady clovek...
    otvorila by som o stvrtej piatej vecer, ked idu ludia z prace a cez vikendy by som nechala aj do druhej do rana....
    vie


  • smajliqa, 19. novembra 2012 o 21:11
    m co hovorim... ak sa mlada generacia vraca domov z diskoteky,,,,, vyhladovana, nie je nic lepsie ako nieco pod zub,,,, tak isto deti ktore sa vracaju neskor po skole z treningov,, tak isto pre mamicky ktorym sa po praci nechce varit.... no drzim palce :)


  • sisa, 20. novembra 2012 o 01:06
    ja bývam na dedine /1900 obyva/ a sme vzdialený 10 km od mesta. Asi pred 2 rokmi otvorili u nás pri ceste kebab. Predáva tam aj hranolky, kuracie nugetky všetko čerstvo robené pred tvojimi očami a kebab úžasný, veľa mäsa, zeleniny čo len chceš ti tam dá a to všetko za 1,70 eur. Už tam spravili aj posedenie, aby si to ľudia vedeli lepšie vychutnať. A ak to máš pri ceste, je dôležité aby tam bolo kde odparkovať aspon 2-3 autá, lebo vodiči ti nebudú chodiť metre od auta a nezabúdaj aj na mamičky s deťmi, ktoré sú na materskej. Držím palce :D


  • sisa, 20. novembra 2012 o 01:08
    a ešte som zabudla podotknúť, ľudia nerobia len ráno do 16-tej 17-tej ako tu čítam, ale aj na smeny. Ked inú na poobednú či nočnú pred 14:00 a pred 22:00 h. to je najrýchlejší olovrant, rýchla večera


  • risko74, 20. novembra 2012 o 23:56
    jasne,ze by sa to oplatilo,ale na slovensku to mate tak!!keby ste ku kazdej bagete dali pivo a pol deci palenky,tak by to frcalo!!nuz ale na slovensku inac nic seriozne nezacinat!!to odporucam ako ekonom!!


  • Tip pre vás:

    2000 g Grilovaných rebierok 69% zľava

Pridaj komentár:

Prihlás sa prezývkou z Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk:



Nemáš registráciu na Varecha.sk alebo Nápady.Pravda.sk? Registrácia

Táto téma Daj na FacebookPošli e-mailomPošli mobilomPošli mobilomUpozorni admina
Dobrý tip:
Pošlite tento článok niekomu cez SMS-ku alebo ho nadiktujte cez telefón! Nemusíte posielať celú linku, stačí táto skrátená linka k receptu:

Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2014: Morka na tanieri Morka na tanieri
Časopis Varecha vo piatok 25. apríla 2014 v denníku Pravda.


TOPlist