Varenie

Ako správne ošklbať hus?

pusta - fotkapusta, 19. októbra 2013

S mojim priateľom budeme zabíjať domácu hus onedlho, Dohadujeme sa, ako sa má správne ošklbať čerstvo zabitá hus?
Spomínam si, že kedysi u mojej drahej starej mamy sme zabitú hus najprv obarili vo vriacej vode a potom šklbali. Môj priateľ tvrdí, že videl v TV,že správne sa má šklbať hus
na sucho.
Prosím, môžete mi poradiť Vy, milí varecháči, ako to robíte Vy a prečo to robíte práve tak, ako to robíte.
dakujjem za vaše rady a skúsenosti.

pusta

@zareaguj


Diskusia k téme

elian44
popravde, moja mama tiež obárala, na sucho sa vytrháva aj koža nie?
pusta
@elian44 , dakujem, ja to viem tiež tak ako ty, obárať, aby sa nevytrhala koža a šklbanie ide ľahko.
maarianna
nasucho sa šklbe pokým chceš využiť perie koža sa netrhá lebo mi sme to robili pokým nevychladla, ale neviem si predstaviť pokým bývaš v paneláku, že by si párala perie, lebo celé by ti bolo nanič,tak môžeš kľudne obariť
babkamt
My sme tiež obárali a až potom šklbali. Pred tridsiatimi rokmi ma susedy nahovorili a urobili sme aj páračky.Bolo pri nich veselo.Babky spomínali na veselé príhody z minulosti.Samozrejme , že nechýbal ani pohárik dobrého domáceho vínka a niečo pod zub .Žiaľ , väčšina už nie je medzi nami.
silvi
ja som tiez obarala kym som bola na to odkazana. Potom som sa naucila ako spravne osklbat svojho manzela
rulik
len myslím, že naozaj len obariť, aby potom nebola v tej vriacej vode ponorená, lebo práve potom sa môže trhať aj koža
aroooo
u nás sa čerstvo zabitá hus ž e h l i l a, no nesmejte sa, ale ozaj. Na šporák sa dala stará ťažká žehlička, riadne sa ohriala, hus sa dala na dosku na hokerlík, na ňu mokrá handra a naparovalo sa,handra sa namáčala,posúvala a prikladala žehlička až to prehrialo perie po kožu, ako keď sa žehlili napr.nohavice. Takto to išlo ľahšie šklbať, potom sa obarila horúcou vodou, hlavne nohy-stiahla sa z nich koža,blany, krídla-dovytrhávalo sa perie, riadne sa očistila, až obschla sa opálila/od chĺpkov a vybrali vnútornosti. Perie sa zalialo teplou vodou, pridal sa prací prášok, rukou sa to miešaním vypralo, cez sito zlialo, aspoň 3x opláchlo, vyžmýkalo a rozprestreté na niečom sa dalo sušiť/na pekáč/ a páralo. Nech sa darí....
aroooo
a zabudla som, z väčšieho peria sa robili mašlovačky na potieranie pri pečení.
veronika353
Moje stařenka to dělala přesně tak,jak píše @aroooo a těch mašlovaček jsme měli taky dost,říkali jsme jim "pírka" :-)
alica
My sme šklbali hus včera,obarenú,bola krásna-vážila 7,5kg.A pitvať ju treba po ochladení,lebo kým je teplá,vyteká z nej veľa masti.
jeka
Na vytrhavanie drobného peria si zober ak máš nožík ,dobre prichyť perie medzi nožík a palec a bude ti to ísť jedná radosť.
bozulka
Záleží na tom či chceš perie na podošku alebo nie.Podľa toho sa hus zbavuje peria.Keď budete zabíjať nezabudni na zachytenie krvi...na cibuľke s vajíčkom ...vynikajúca chuťovka.
Keď nechceš perie odložiť tak sa dá obariť ako sliepka,alebo aj žehliť cez mokrú handru...Máš na výber...!
pusta
@arooo , hej, ja doma mám ešte mašľovačky z perie:-)
@babkamt , aj ja si pamätám páračky ešte u mojej drahej starej mamy :-) to perie bolo veru vo vankúšoch a duchniach inakšej lepšej kvality ako dnes - nedá sa porovnať.
dakujem každému za dobrú radu,
moje milé dievčence, veľmi príjemne ste ma prekvapili, aj som váhala, či položiť túto otázku, nečakala som toľkú odozvu :-) včera sme s priateľom rozdiskutovali ponúknuté možnosti vami, on skúsi aj žehliť a samozrejme bude šklbať hus na suchona sucho, ja zostanem pri obáraní :-)
ešte raz vám dakujem :-)
@alica , faktická poznámka - pitvať iba schladenú hus je najlepšie. tiež naše husi vo vypitvanom stave boli okolo 6 _ 8 kg :-) podľa toho, či boli viac na múso alebo na masť.
@veronika353 , tiež sme tým mašľovačkám z peria hovorili "pierka" :-)
@arooo , o "žehlení" počujem po prvýkrát - dakujem za podrobný popis :-) si veľmi milá.
@bozulka ,nebude hus na podušku, už nie :-) joooj, určite nezabudnem zachytiť tú krv, zabijeme viac husí, tak časť krvi zmrazím a odložím. určite spravím za čerstva krv na cibuľke s vajíčkom, my sme zvykli pridať aj zelené papriky ako do leča.
to je neskutočná delikatessa :-)