Varenie

Zrazená kyslá polievka

ivanluky - bez fotkyivanluky, 4. marca 2015

Učím sa variť. Skúsil som kyslú strukovú, Keď som na záver varenia pridal kyslú smotanu polievka sa mi zrazila.
Vie mi niekto poradiť, kde som spravil chybu?
Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

rulik
aby sa smotana nezrazila zvykne sa robiť zátrepka : do smotany pridáme cca 1 polievkovú lyžicu hladkej múky, rozhabarkujeme(takou vrtuľkovou varechou alebo metličkou) a pridáme za stáleho miešania do polievky, polievka by nemala prudko vrieť, premiešame a ešte chvíľu na miernom ohni povaríme aby sa múka prevarila, polievka tým trochu aj zhustne
denyany
To sa občas stane, aj keď to robievam roky rovnakým spôsobom, a to: ak už je zelenina uvarená, vypnem plyn a a počkám, aby polievka úplne prestala vrieť. Až vtedy vlejem kyslú smotanu zmiešamú s potrebným množstvom hladkej múky a troškou cukru kryštálového, premiešam, zapnem plyn a za stáleho miešania na miernom plameni privediem k varu. Chvíľku povarím. Zrejme závisí aj od smotany, lebo párkrát sa mi zrazila polievka po pridaní smotany na varenie!
radox1
rozhodne by som sa lepu vyhol,profi kuchari sa zatrepkam vyhybaju pre pachut muky v omacke,ktoru je tam citit.dobru radu dala tatranocka.
radox1
a ja vo finale vzdy omacku prebehnem ponornym mixerom,cim je hladka ako zamat.tymto sa da opravit aj zrazenie,krasne sa spoji.
janea
Ano, kto v tom nema rad mukovu prichut, robi sa tak, ako pise tatranocka. Ja robim podobne, roztrepem smotanu v miske a po malych zufankach pridavam z polievky do smotany.
altyn
@ivanluky rob to ako ja (mne sa to tiez zrazalo aj ked som pouzival vsetky odporucane rady) ak naozaj chces zahustit, tak mukou vo vode z polivky, hrcky si nevsimaj a prelej to cez sitko. Nechaj "dozniet vrenie" kyslu smotanu zjedz a na zaver varenia daj slahackovu smutanu. Pozor, nie varovu, to je "grc"! A kyslost dosiahnes par kvapkami citronu, prinajhorsom octu. Aj moja mama sa to tak odomna naucila a odvtedy sa nehneva ze ma niekde hrcky. Mozno mas o 2-3 kusky naviac na umyvanie, no urcite sa ti to "nezgrcne". Drzim palce! :-)))
altyn
P.S.: ver ze vdaka kyslej smotane to aj tak nebude dost kysle, tak to mas zajedno aku smotanu das, aj tak to budes dochucovat... :-)))
1x ivet74
hubata
Ak si rozmiešaš kyslú smotanu metličkou mixéra alebo ponorným mixérom, tak bude krásna hladká či už dáš malú lyžičku múky alebo nie. Chutnejšia je so zápražkou do ktorej ešte pretlačím strúčik cesnaku, lebo v zápražke je aj omastok, ale v zátrepke nie je a preto sa zdá niekomu "múková".
sovka62
@radox , áno, múku nemá byť cítiť. Ak áno, nie je to preto, že sa tam múka pridala, ale následkom nesprávneho postupu. Ak sa múka primieša do smotany tesne pred pridaním do polievky, alebo omáčky, treba ju ešte variť aspoň 15 minút. Druhý spôsob, ktorý používam radšej, je pripraviť zátrepku aspoň pol hodinu vopred. Za ten čas múka napučí, potom stačí prevariť chvíľku a hotovo.
Takto ma naučil profesionálny kuchár.
radox1
zasadny rozdiel medzi zaprazkou a lepom-zatrepkou
je v tom,ze oprazena muka v tuku vykazuje uplne ine chutove vlasnosti ako rozmiesana surova muka s vodou v hrnceku.kto bude namietat ze to chce bez tuku,tak aspon nasucho oprazim muku na pa panvici.
radox1
je to vec nazoru,profi kuchar bez oprazenia muky ju radsej nepouzije.
nela88
alebo používaj creme fraiche, tá sa nezrazí
klukodvody
Dobrý večer všem .Já bych se také přidal .V první ředě hned než začneš vařit ,tak si tu smetanu vyndej z ledničky a nech ji aby nebyla
studená .Až ji budeš dávat do polévky tak si vezmi metličku a smetanu si rozšlehej a potom pomalu lej do polévky a současně tu polévku prošlehávej ať se smetánka hned s polévkou spojí a neudělá krupičku .A potom ji nech ještě tak 3 minutky provařit .No a co se týká té zátřepky tak je pravda ,že se pak musí nechat opravdu provařit a to tak dlouho ,dokud je v jídle cítit .Někdy je to 10 minut a někdy déle .
evanaaa
Ja robím tiež zátrepku, teda väčšinou, lebo všade sa nedá, niekde je treba spraviť zásmažku, ale ak ju spravím, lejem ju priamo do vriacej tekutiny a potom jedlo ešte aspoň 15 - 20 minút varím práve kvôli tej múčnej chuti. Ja som kedysi čítala radu od @sovka , ktorú aj tu spomína, a tak to aj robím, že si už na začiatku varenia s predstihom tú zátrepku pripravím a nechám postáť. takže, milý @radox , dá sa aj tak, múka potom nie je surová a je to ľahšie na strávenie ako zásmažka, ktorej sa podľa možnosti ak to ide, vyhýbam.
katka78
Moja babka si vždy robila hotovú zápražku do zásoby. Na domácej bravčovej masti opražila múku do zlatohneda a stuhnutú ju takto skladovala v špajzi. Keď niečo varila, vždy si len potrebný kúsok "odkrojila", rozmiešala v troche tekutiny z toho, čo práve varila a tak zahusťovala. Moja mamina to tak robí tiež a myslím, že aj sestra.
marcel83
Ja tak isto vsade pouzivam zasmazku, nie zatrepku. Presne koli tej chuti, o ktorej pise @radox. Najidealnejsi stav je vsak ten, ked sa tekutina zahusti "svojvolne" pocas varu a nemusi sa pridavat na konci muka, pripadne skrob...
2010
Robil som dnes asi .. no vela krat a potvora sa sekla, ( kysla smotana vyslahana v mlieku plus lyzica skrobu a spravna teplota nepridana za varu a ocot nepridany - nech si kazdy da kolko mu chuti.)