Vianočný zemiakový šalát

matus113 - fotkamatus113, 27. novembra 2009
Vianočný zemiakový šalát
Foto: Matus113

Toto jedlo nemôže chýbať vo Vianočnom menu.

4-5
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

2 kg
5 ks
500 g
2 PL
100 ml




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Uvaríme si 5 vajíčok na tvrdo. Uvarené zemiaky ošúpeme a pretlačíme cez sitko do hrnca.

  2. 2

    Pridáme nakrájané uhorky a cibuľku, jednu alebo dve majonézy (na jeden stredný hrniec sme dali 2 x 250 ml majonézy). Ďalej šalát okoreníme čiernym korením a osolíme. Pridáme jednu alebo dve polievkové lyžice horčice.

  3. 3

    Všetko premiešame rukami a pridáme smotanu na varenie. Necháme odstáť aspoň 10 hodín na chladnom mieste.
    Súvisiaci recept: Vianočný kapor.

Diskusia k receptu

Vymazať
jarco
Toľko veľa majonézy by som ja dal na 2-3 kg zemiakov. A ešte aj smotana... Na môj vkus by to bol príliš majonézovo-mliečny šalát. Ja namiesto smotany dávam trochu nálevu z uhoriek, krásne sa to vpije do zemiakov.
Vymazať
jarco
Až teraz som pozrel video, už z pohľadu je jasné, že uvarili dobré dve kilá zemiakov. Čiže v surovinách je chyba - 500 g zemiakov...
Vymazať
58vlasta
No tiež kukám, toľko majonézy...A tak málo zemiakov...to je žlčníková bomba!!! Ak je tam viac zemiakov, tak by som 1 majonézu vymenila za biely jogurt. A namiesto smotany radšej dobrý rezeň...
Vymazať
nyja
bez octu by sa mi to zdalo asi trocha mdlé. tiež by som asi časť majonézy nahradila bielym jogurtom. ja dávam do takéhoto šalátu aj rôznu zeleninu - mrkvu, brokolicu, hrášok a ešte jablká. Aby šalát nebol taký veľmi hutný.
Vymazať
xara
to miešanie rukami ...bleeee...mám po chuti...dá sa to varechou,tiež dávam sterilizovanú zeleninu,alebo varenú..majonézu si robím sama....tie kúpne nám sú samá chémia
Vymazať
matus113
dve veci - podľa mňa si každý robí šalát podľa vlastnej chuti. inak neviem či viete, ale chémia v potravinách v podstate predlžuje v priemere život jedinca v spoločnosti.... potraviny vieme totižto dlhlšie skladovať a tým sa môžeme najesť z potravín, ktoré nie sú pokazené. málokto si to uvedomuje, aj keď je teraz trend jesť len čerstvé veci, chémia v potravinách zohráva a bude naďalej zohrávať významnú úlohu. Každopádne keď si čítam komentáre, ja osobne mám vianoce rád v tom zmysle, že si dám pod jazyk aj niečo kalorické :-) sú predsa len raz za rok :-)
Vymazať
kodl
...uvarili ste si vajíčka,ale asi ste ich zabudli dať do šalátu,aspoň z videa a ani z receptu písaného nie su uvedené ako súčasť šalátu.Podľa môjho názoru-nikomu ho nevnucujem-šalát bez zeleniny a ešte tak na hrubo nasekaný nie to pravé ,čo by nemalo chýbať hoci kedy na stole,nie len na vianoce,variť a pripravovať jedlo sa musí s láskou,pohrať sa s tým...
Vymazať
magdula
každy si robí šalát po svojom ale chcem napísať jednu radu, čo som čítala a odvtedy to robím tak a síce - cibuľu hodím do horucej vody a precedím a tak pridám k zemiakom. Chuť to neovplyvní ale je to lepšie pre žlčník.
Vymazať
sbohemrozume
Magdula... také spařuji cibuli, mám s tím dobré zkušenosti. Salát je pak jemnější a hlavně - nemění chuť po více dnech po rozležení.
Vymazať
dorisa
Akurát sa dívam, že ani zemiaky nevidno, ako píše @jarco , to je jedno, že sa opravila gramáž, ale na pohľad je ten šalát taký,preexponovaný majonézou a neviem, ešte čím. Neviem, asi by som si na ňom nepochutnala.
Vymazať
dorisa
Prečo je recept uvedený,ako recept dňa,ked je z minulého roka???? Nechápem, či akože si ho mame dnes uvariť,alebo? naozaj nechapem!
Vymazať
violetacamorova
@xara My sme doma miešali tiež s rukami a nebolo to bléééé, lebo ruky sú predtým umyté, a šalát chutí. Aj teraz v sobotu sme robili šalát, lebo partner ho má veľmi rád a zemiaky boli dosť nekvalitné na šalát tak sa trochu rozvarili a keď ho miešal a nechcel mať z toho magľajz tak som mu poradila aby to rozmiešal rukou, lebo je v nej lepší cit ako vo vareške aj keď bol najprv prekvapený, nakoniec to ocenil, že to je dobrý nápad.Šalát bol super. @magdula ten nápad s cibuľou môžem vyskúšať, lebo aj mne je surová cibuľa ťažká na žalúdok. @dorisa všimla som si, že redakcia na recept dňa, nedáva nové recepty, ale aj staršie, neviem podľa čoho, možno je to len náhodný výber, ako ponuka...
Vymazať
potvorky
šalat robim taky isty a hlavne bez zeleniny,lebo ju v šalate nemame radi
a tiež miešame rukami je to lepšie ako varechou.
Takže každy podla svojej chuti!
Vymazať
ajak
Kazdy mame radi salat po svojom a co je super na Vareche je ze mame na vyber z vela receptov a tak ak sa vam zda ze je prilis tazky s majonezou, tak tento recept preskocte a najdite si co vam viac vyhovuje. @Matus113 mas pravdu Vianoce su raz do roka a posledne co potrebujem je pocitat kalorie. Milujem zostatky salatu a pochutnavam si cely tyzden.
Vymazať
annasmidova
Katastrofa tento šalát,,,to som ešťe nevidela teda....brečka..blato...a tie ruky tam ..no hroznééééé a moooooc
Vymazať
adela
Sto ludi, sto chuti, ja tiez takto salat nerobim a??? Podla mna robi najlepsi salat moja mama, ako inak, takze tie vase "mudre, poucne" komentare si nechajte pre seba.
Vymazať
kukamcovaritidem
ja som tento rok do salatu naschval nedala cibulu :D , a vobec mi tam nechybala, aj zvysok rodiny uznal, ze bol taky lahsi na travenie, skuste :)
a pre zmenu som tam dala aj tu malu pikantnu moravanku zeleninu, tak bol peckovy salatik :)
skuste :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia