Jahodový džem
Jahodový džem

Úžasný jahodový džem videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 16. júna 2023

Fantastický jahodový džem plný ovocia. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Teraz je sezóna jahôd a jahodový džem je jeden z najlepších a najchutnejších. Ja Zobraziť celý popisFantastický jahodový džem plný ovocia. Jeho príprava je veľmi jednoduchá. Teraz je sezóna jahôd a jahodový džem je jeden z najlepších a najchutnejších. Ja ho robím doma každý rok.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/?m=1

Úžasný jahodový džem (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

4 kg
2 kg
1 KL
40 g




Postup

  1. 1

    Očistené jahody zasypeme cukrom a dobre premiešame. Jahody necháme takto stáť 1 hodinu.

  2. 2

    Potom pridáme pektín aj kyselinu citrónovú. Dobre premiešame a necháme variť kým jahody nezmäknú.

  3. 3

    Keď sú už jahody dostatočne mäkké, tak ich roztlačíme. Potom necháme ešte džem cca15 minút povariť a skontrolujeme jeho konzistenciu/hustotu tak, že si na tanierik dáme 1 PL džemu a necháme ho vychladnúť.

  4. 4

    Hotový džem dáme do fliaš, uzavrieme a fľaše otočíme hore dnom. Takto otočené necháme stáť 20 minút, aby sa viečka prichytili. Po uplynutí času fľaše otočíme naspäť a necháme celkom vychladnúť.

  5. 5

    Džem chutí naozaj úžasne, aromaticky jahodovo a má krásnu farbu. Moje deti zbožňujú jahodový džem a je to jeden z našich každoročných stálic. Prajem dobrú chuť!

    Úžasný jahodový džem (videorecept) - obrázok 5
  6. 6

    1. Pektínu sa dáva toľko, ako máte udané na sáčku. Ja som dala 2x20 g pektínu na 4 kg ovocia. Konzistencia džemu je podľa mňa presne dobrá hustá, ale keď chce niekto tvrdší / hustejší džem, tak dajte ešte 20 g pektínu na 4 kg ovocia/jahôd. 2. Kyselinu citrónovú som dala 1 kopcovitú kávovú lyžičku. Viac netreba, lebo jahody sú tiež kyslé. 3. Vrchnáky na fľaše nesmiete mať poškodené, inak sa vám neprichytí riadne o fľašu. Otočenie horúcej fľaše nahrádza sterilizovanie. Horúce otáčajte veľmi pomaly!!!

  7. 7

    Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

bugout
Domáci jahodový (a akýkoľvek) džem. To je ako zhmotená spomienka na detstvo a nebohú babku... Krásny a pohodový víkend všetkým. Pripomína mi to moju hlúposť. Raz som robil hroznový, chuťovo sa podaril, ale tie jadierka... dosť vadili 😂😂😂
cesminaz
@bugout robila som už aj ja ríbezlový a malinový, takže viem o čom hovoríš🙂 No treba to len zhltnúť bez hryzenia😅 Príjemný večer ešte.
cesminaz
@ninuska (17.6.2023 05:25)

Cukor si každý môže prispôsobiť ak chce. Ja som minulý rok dávala na 1kg jahôd 300g cukru a džem bol dosť sladký. Ale musím povedať, že jahody boli minule ovela sladšie, tento rok boli dosť kyslé a preto som dala až 500g cukru na 1kilo. Čo sa týka pektínu...Pektín dávam kvôli rýchlejšiemu zahusteniu džemu. Jahody sú velmi vodové ovocie a pustia vela šťavy. Velmi dobre viem, že cukor sám o sebe je už konzervant, takže džem sa mi nepokazí ani bez pektínu či iných konzervantov. Mňe ide o to, že aby mi džem zhustol len s pridaním cukru, by som ho musela variť niekolko hodín aby zredukoval. Viem dobre, že naše babky dakedy tak robili lekváre, ale ja to považujem v dnešnej dobe trocha za zbytočné. Už len preto, že pre mňa je velká škoda stratiť dlhým varením také velké množstvo lekváru a plus budem ešte aj za elektriku doplácať😅😅 Keď už zaváram domácky, tak nech sa mi to aj vyplatí, veď na chuti to určite neubere. Pektín nieje chemická látka. Ale ja nikomu jeho názor neberiem, každý si môže robiť/ zavárať podla seba. Príjemný večer.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia