Jahodový džem
Jahodový džem

Domáci jahodový džem s trstinovým cukrom a škoricou

kucharocka123 - bez fotkykucharocka123, 28. augusta 2023

Recept na jahodový džem s nižším obsahom pridaného trstinového cukru a cejlónskou škoricou. Bez umelých konzervantov, zahusťovadiel a farbív.

3
porcie
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg čerstvé zrelé
220 g
1 PL
na hrot noža (cejlónska)




Postup

  1. 1

    Jahody pretriedime (použijeme len zrelé, zdravé a kvalitné plody bez plesne a poškodenia), zbavíme stopiek a okvetných lístkov, umyjeme a necháme na sitku odkvapkať. Potom ich rozložíme na papierovú kuchynskú utierku a dôkladne osušíme.

  2. 2

    Osušené jahody nakrájame na menšie kúsky, časť odložíme bokom (pridáme ich nakoniec). Ak sú priveľmi zrelé, stačí ich roztlačiť pučidlom na zemiaky.

  3. 3

    Nakrájanú alebo popučenú zmes preložíme do kastróla s čo najširším dnom, aby sa pri varení voda čo najrýchlejšie odparovala. Za stáleho miešania varíme v otvorenom hrnci na miernom ohni cca 10 minút. Ak sa tvorí pena, priebežne ju zbierame pomocou sitka.

  4. 4

    Keď sú jahody rozvarené, pridáme trstinový cukor (farbu trochu posúva do karamelovo-hneda a vytvára bohatšiu penu), ďalej odložené kúsky jahôd a varíme pri miernej teplote za občasného miešania, kým sa cukor nerozpustí. Džem však nevaríme dlho, aby sa v ňom zachovali všetky zdraviu prospešné látky, najviac 10-15 minút. Krátko pred dovarením zamiešame citrónovú šťavu a mletú škoricu.

  5. 5

    Celkový čas varenia závisí predovšetkým od zrelosti jahôd. Džem je hotový, keď vareška na dne kastróla zanecháva viditeľnú stopu. Prípadne môžeme urobiť želírovací test (na studený tanierik dáme lyžičku džemu, ak stuhne, je hotový).

  6. 6

    Horúci džem ihneď nalejeme do menších sterilizovaných pohárov a dôkladne uzatvoríme čistými viečkami. Na kontrolu, či dobre tesnia prevrátime na 5 minút hore dnom, potom znova postavíme do zvislej polohy a zabalíme na noc do deky.

  7. 7

    Vychladnutý džem na druhý deň odložíme do špajze. Z 1 kg jahôd zavaríme 3 poháre džemu o objeme 200 ml. Džem obsahuje len 22 % pridaného cukru, je primerane sladký a v zime sa hodí do palaciniek, lievancov, jogurtov či na chlebík s maslom. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

farbuska
Tvoj recept na jahodový džem sa mi páči. Tiež nepoužívam žiadne konzervanty, dochucovadlá, zahusťovadlá a podobné "vylepšovadlá" chute a postupu. Doteraz som však používala obyčajný biely cukor a tak rada vyskúšam tvoju verziu s trstinovým cukrom v zredukovanom množstve. Tento rok už jahodový džem mám, ale recept si odložím na budúcu jahodovú sezónu. Ďakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia