Žihľavový prívarok fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 11. apríla 2015
Žihľavový prívarok (fotorecept)
Foto: cesminaz

Velmi jednoduche a chutne jedlo ;-)

Suroviny

 čerstvá
1,5 l
2 ks
6-7 strúčikov
3 PL
2-3 PL
1/2 KL
podľa potreby
Na dochutenie:
 (alebo ocot)




Postup

  1. 1

    Uz je cerstva a mladucka zihlava,tak to treba vyuzit.. :-) Pouzila som za toto vedro cerstvo nazbieranu zihlavu...

    Žihľavový prívarok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ..zihlavu oplachneme a pokrajame..

    Žihľavový prívarok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ..na sirku 2-3cm,netreba celkom na drobno..

    Žihľavový prívarok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do hrnca dame hore zovriet vodu.Ked uz voda vrie,dame donej vsetku zihlavu.Nema sa uvarit,ma byt len ako obarena :-)

    Žihľavový prívarok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ..ked uz vidime,ze zihlava zmenila svoju farbu a zmensila svoj objem,tak ju vyberieme ..

    Žihľavový prívarok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ..nechame na sitku odkvapkat..

    Žihľavový prívarok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..v hrnci na troche oleja do sklovita usmazime na kocky pokrajanu cibulu a na drobno pokrajany cesnak.Cesnak si mozte dat aj podla chuti,kludne aj viac strucikov :-)

    Žihľavový prívarok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...potom pridame nasu zihlavu a premiesame..

    Žihľavový prívarok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ..zalejeme to mliekom..Ja som dala 1,5L ,ale to vzdy zavysi od mnozstva zihlavy :-)

    Žihľavový prívarok (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ..takto zaliate nechame varit,az kym zihlava celkom nezmäkne..

    Žihľavový prívarok (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ..ked uz je uvarena,tak pridame 3PL smotany a 0,5kl tymianu a sol.Tymian si mozte dat aj podla chuti,bud viac alebo menej.To cele teraz premiesame vareskou..

    Žihľavový prívarok (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...a hned aj rozmixujeme ponornym mixerom..

    Žihľavový prívarok (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ..podla toho,aky je po rozmixovani privarok husty,podla toho pridate muku.Ja som rozmiesala v troche mlieka 2Pl muky a vyliala do privarku.Takto nechame spolu asi 4-5 minut este povarit..

    Žihľavový prívarok (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ...nakoniec dochutime bud trochou octu,alebo citronovou stavou :-) A privarok je hotovy ;-)

    Žihľavový prívarok (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Privarok mozme podavat podla chuti,ci uz s vajickom,parkou,alebo klobasou..kazdy podla vlastnej chuti :-) Prajem dobru chut..

    Žihľavový prívarok (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

zuzanka1367
U nás len pred pár dňami zmizol veľkonočný sneh, takže na pŕhľavu si počkám, ale prívarok z nej si navarím, @cesminaz a holými rukami???
mariamka
no pekna "žaburinka" :)) to iste chcem napisat co @zuzanka predo mnou, to sa nebojis? takto na nu holyma rukama??! ja by som bola vysypana aj za usami :) ale musi chutit skvelo, zatial som zo zihlavy robila len sirupy, je nacase sa posunut, pekny recept
cesminaz
@terinka a aj zdravy :-) @zuzanka tak to si potom este zo 2-3 tyzdne na zihlavu pockas :-)) Ja ju aj zbieram holymi rukami :-)) ..mna tak nepicha..Pravdaze popicha trocha aj mna,ale ten pocit trva asi 10-15minut a potom zmizne.A ja si rukavice ani dat nechcem,lebo to "pichanie" je tiez liecive,vytahuje zapaly a reumu ;-) ..na rozdiel od mojho mensieho syna,ktory mi raz pomahal pri zbere a chudacik sa mi vyskraboval cely cerveny este 2 dni :-)) @mariamka len sirupy?????!!! Tak to si veeeelmi vela zmeskala !!! Musis to dohnat,zihlavu treba davat kde sa len da ;-P @zuzanka @mariamka dievcata vyskusajte kludne,je to velmi jednoduche,zdrave a rychle jedlo.Odporucam kazdemu,komu to "pomalsie" travi :-)
manya
aj u nás už máme, len s vajíčkom na praženicu, vyskúšam aj prívarok, včera som jednu vytrhla, čo sa mi zaplietla medzi kvety a cítila som ju ešte večer a to som ju vytrhla v rukavici;
cesminaz
@manya :-)) kazdy to inak znasa.Budem rada,ak vyskusas,daj potom vediet ako ti chutil :-) @mariamka :-)) ved aj u nas doma sa to davalo malickym kacatkam :-) Nakrajala sa na drobno a zmiesala sa so zosrotovanou kukuricou.Pridalo sa trocha vody,premiesalo a hybaj kacickam a huskam..Tak jedli,ako nikdy predtym-dobre sa nezadrhli :-))) Ale kedze moja babka poznala liecive bylinky,tak pchala aj do mna..sice v inej forme,ale chutilo-nechutilo,musela som vypit,ci zjest :-)) No a asi sa to do mna zastiepilo,lebo milujem rastliny a vyuzivam ich kde sa da a na vsetko co sa da :-)
kukulienka71
to som rada, že prinášaš také prirodzené jedlá, lacné, prospešné a sezónne hlavne. Rada by som aj toto vyskúšala. Ďakujem.
mariamka
@cezminka ta hydina sa mala :) a aj pekne vonala,, tie potulky so starkou nikto nevezme,, co aj mna zasvetila do byliniek, susili sme repik, materinu dusku, lipovy kvet, nechtik, praslicku, harmanceka plny dvor... ono to bolo vtedy jednym uchom,, a dnes ako by sme nasli
izabella929
@cesminaz , krásne nafotený postup, úžasná toť zdravá surovina je žihľava a všetko z nej uvarené je výborné.-) chválim ...
radost
teším sa na žihľavu..ešte sa iba tlačí zo zeme..tiež robievam prívarok..aj polievku..aj s vajíčkom..aj žihľavové zemiaky ako prílohu..aj sušíme..
pravdupovediac-ten čaj nemôžem dlhšie piť-bo by som aj klince pojedla..a to mi teda nesvedčí..že prečo..no..škoda reči..vidia to na mne potom okolo všetci..:-)
JAR mám veľmi rada..hriech by bolo umrieť na jar..:-)
cesminaz
@kukulienka ..vdaka za mile slova :-) Veru aj z mala a z jednoduchych surovin sa da pripravit chutne jedlo..A treba vyuzit vsetko co nam priroda ponuka,najma ked nam to nielen brucho naplni,ale aj prospeje nasmu zdraviu ;-P @mariamka :-) @izabelka vdaka :-) ..a veru mas velku pravdu,vsetko zo zihlavy je vyborne! Mila @radost tak to je skvele,ked takymto sposobom vyuzivate liecive ucinky zihlavy :-) To s tym cajom je zaujimave,no ale kazde telo inak reaguje :-) Prajem vam aj nadalej vela zdravia ;-D Pekny vecer :-)
havino
no veru @cesminka , je tomu aj dobrých 20 rokov čo som varila žihlavový, odvtedy už nie a ani neviem prečo, no nie vždy mám čistý zdroj, tak radšej nie a aj človek pozabudne, deti vyrastli, že je chutný s cesnakom viem a pamätám na jeho chuť, zdravo si navarila, chválim
@radostka , píšeš mi z duše, ani u nás nie je ešte chýru o mladej žihlavke, na sušenie potrebujem určite, ak iné z nej nič iné
cesminaz
@jamarlen ..odhalil si ma..mala som dat radsej ine vedro na fotku ;-))) A niesi "jediny" co chvali moje vajicka :-)) Kazdy kto ich ochutnal,ich chce znova a znova ;-)) @havino ved aj u vas coskoro urcite narastie :-) a ak nezabudnes,tak si takyto zdravy privarok priprav :-) @venusa :-)
mariamka
hlasim, mission possible,, sice to troska pomiesali so soskou ale na na chuti pridalo

mala som v plane fasirku tak to zapasovalo, fajne :)

cesminaz
Mila @mariamka no super ;-) ..tak si sa nakoniec odhodlala a ochutnala aj ty :-) nie len vase husi ;-)) Som velmi rada,ta fasirka k tomu urcite dobre pasovala! Ta soska tam vobec nevadi,ved aj tak tam nakoniec ide na ochutenie citron alebo ocot :-) Vdaka za vyskusanie @mariamka a za tvoju odozvu s fotkou ;-P
kuchtik47
Na foto to vyzerá fantasticky.Ešte som to nejedol. Chuť je podobná štiave alebo špenátu ? Baby dajte vedieť - díky.
cesminaz
@Kuchtik47 (19.4.2017 19:18)

Nie len na foto to vyzera dobre,ale aj chuti vyborne :-) Štavelu sa to chutovo nepodoba,to skor trocha špenatu.Žihlava ma aj svoju vladtnu chut,ktoru ti ja neviem k ničomu prirovnat.Ale je vyborna a hlavne velmi zdrava.Aj ja sa uz chystam robit niektory den tento privarok,kedze moj väcsi syn uz ho spomína,uz by ho vraj zjedol :-) Treba vyskusat.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia