Zelerové hranolky

blackwidow68 - fotkablackwidow68, 7. októbra 2011

My s priateľom sa ich nevieme dojesť , sú vynikajúce. Recept od A.Mačingovej.

2
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1
 (môžete dať aj klasický slnečnicový)




Postup

  1. 1

    Zeler ošúpte , nakrájajte na hranolky a na panvici alebo vo fritéze vysmažte do hnedasta.Trvá to trošku dlhšie ako klasické hranolky ale stojí to za to :)môžu sa podávať namiesto klasických zemiakových, sú vraj aj zdravšie.

Diskusia k receptu

sany11
zaujimave,vysmazeny zeler?napokon preco nie.vyzera to zaujimavo.a ako dlho sa to musi smazit?
45678
smaží sa to asi tak dlho ako zemiakové, cca 15-20 min.,no zelerové sú zdravé, neobsahujú škrob, z ktorého sa priberá :-)
dajú sa urobiť aj čipsy, zeler nakrájaný na tenké kolieska.
lucylee
@45678 to tu ani nepis, ze su zdrave, lebo ta zvozia pod ciernu zem, ze nie su, lebo plavaju v oleji.
@blackwidow68 tak isto je nebezpecne tu pridavat fortku, kde nieco plava v oleji...recept poznam, mam ho medzi svojimi tak isto, milujem ich ja aj manzel, casto si ich robime. Je to mnamka a krasne vonia...
hviezdickaz
To bolo pekne napisane,ze ... zvozia pod ciernu zem ... a myslim,ze poniektori urcite :-D Je to velmi chutovo poznat,ze to nie je zo zemiakov ? Ti nasi by to veru asi nejedli ..
dorisa
Veď,ked sa vyprážajú, musia byt v oleji, vyskúšam, neviem si chuť predstaviť.
kubka
poznam, robievam a su fakt vyborne :)
sjuz
videla som na Apetite tento receptík, tiež ma tam zaujal, určite skúsim!
sjuz
len tam sa robili v rúre, a boli obalené v kari korení a soli...
mamatata2
Zeler mám rada, robievame šalát so syrom a zelerom. Môže to byť fakt dobré, nedali by sa piecť v rúre ?
tinca
počula som o tomto rcp, len zeler nie je môj kamarát:)
45678
@lucyleenevad í, nech si ma zvozia :-)) môj názor je stále rovnaký, zeler je zdravý, vyprážanie v oleji nie je škodlivé, škodlivé sú prepažené tuky a množstvá, ktoré konzumujeme. hranolky obsahujú veľa škrobu, navyše ako polotovar...och! nemôžem kritizovať.
Zeler má vynikajúcu chuť a ak si ho pripravíte a ochutnáte isto sa zbavíte predpojatosti.:-))) a ešte aká je dobrá z neho pomazánka?
Na jemno postrúhať zeler, jablko, cesnak ochutiť majonézou -mňam!
Naštudujte si jeho pozitívne účinky na zdravie a budete zajedno so mnou:-)))
hubata
Veru aj zelerová polievka je výborná: zeler sa uvarí do mäkka, nechá vychladnúť sa rozmixuje. Zahustíme rozhabarkovanou kyslou smotanou, posypeme zelerovou vňatou a ako vložku použijeme kocky z opečeného chleba s cesnakom.
Takže zajtra vyskúšam zelerové hranolky.
julica
Ja by som akurát nevyprážala v olivovom oleji - jednak ho je skoda a druhak olivovy olej neznasa taku vysoku teplotu - nie je zdravsi na vyprazanie, skor naopak.
sjuz
@mamatata2 - najprv sa blanšírujú, a potom sa scedia, osušia, osolia príp. okorenia podľa chuti a na pečiacom papieri sa pečú v rúre. Asi je to aj zdravšia alternatíva, a tým, že sú blanšírované, nemusia sa piecť dlho.
45678
@sjuz-blan šírovať možno, no piecť nie, mne sa to nepáčilo, lebo hranolčeky zostanú bez chuti, v tomto prípade to vyprážanie asi opodstatnenie má.
bejaja
môžem potvrdiť, že zelerové hranolky sú výborné, už som ich robila a chutili!
ynamilik
chuť zeleru milujem, aj ja prikladám jeden recept. Zeler sa nastrúha na jemno, pridá sa roztlačený cesnak, majonéza, a aby to malo lepšiu chuť urobí sa sladkokyslý nálev/cukor, ocot, trošku vody/ a pridá sa k zeleru. Nemalo by to byť riedke.Podľa chuti sa trošku dosolí. Podáva sa k pečenému mäsku alebo len tak :o)
tamik
diky za super typ...dneska sme to s mamčou skúšali a všetkým nám to chutilo..dokonca viac ako obyčajné hranolky..určite budeme robiť častejšie :)
gabusa
odkedy som ich vyskúšala, podľa knihy A.Mačingovej iné hranolky ani nerobím miluje ich celá rodina, do oleja pred snažením pridám štipku soli , sú tam aj ďalšie zaujímavé recepty s tej knihe, volá sa Najedzte sa do štíhlosti. Odporúčam .
ilusa
no ja som nikdy nemala rada zeler,ale vyskusala som tieto hranolky ked ich tak chvalite a dobre som urobila,su vyborneee.A co sa tyka toho oleja,ved nemusia v nom plavat,ja davam trosku olivoveho a nemozem sa ich dojest.Blackvidow68 dakujem.
yogy1972
Ja milujem zeler na vsetky sposoby..Tieto hranolceky robievam aj ja velmi casto ,predvarim ich v dobre osolenej vode ale len tak minutku dve odkvapkat necham a tak vyprazam
mariana33
už som skúšala aj takto, ale keďže som lenivá sem tam, tak ich iba osolím a trochu poolejujem a buchnem na papier na pečenie a šupnem do rúry...a to pri tom zeler moc nemusím...ale toto mi chutí viac ako klasické hranolky
safran
Poprosím, nie sú príliš napité olejom? Odpoveď najlepšie do TS, lebo notifikácie spod cudzích receptov nechodia :(
bembo
Dnes som ich dal ako prílohu ku kuracím prsiam zo zeleninou,a musím povedať,že to nemalo chybu.Od dnes robím hranolky len zo zeleru.Zemiaky budem len variť,alebo piecť.Pozdravujem Ťa Čierna vdova 68,a ďakujem za super nápad.Prajem Ti všetko dobré,a veľa dobrých nápadov vo varení.A na záver,Zvolen je moje rodné mesto.Takže pozdravujem.
evelyna
Ako decko som neznášala zeler,smrdel mi,teraz ho zjem bez problémov,z polievky si ho poberiem všetok ja:-)),vyskúšam tieto hranolky,@bembo Zvolen je aj moje rodné mesto,bývala som však inde.