Zeleninový šalát s bylinkami a Lučinou

martinis - fotkamartinis, 9. augusta 2013
Zeleninový šalát s bylinkami a Lučinou
Foto: martinis

Raz za čas sa dostanem k poctivým domácim vajíčkam a vtedy ich treba čo najlepšie zúžitkovať. Nadarmo určite nevyjdú v šaláte s redkvičkami, petržlenovou Zobraziť celý popisRaz za čas sa dostanem k poctivým domácim vajíčkam a vtedy ich treba čo najlepšie zúžitkovať. Nadarmo určite nevyjdú v šaláte s redkvičkami, petržlenovou vňaťou a pažítkou, kde ich žltá farba osviežuje tanier a možno bude aj vaše ránko :)

1
porcia
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

 hlávkový alebo
1/2 viazaničky
1 ks
 na posypanie
 na posypanie
Dressing:
60 g
1 PL
3-4 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Najprv si teda dajme uvariť vajíčko, aby stihlo vychladnúť, kým si pripravíme samotný šalát. Uvarte obľúbeným spôsobom, dôležité je, aby sme dosiahli stav, kedy bude krájateľné - teda na tvrdo :)

  2. 2

    Z redkvičiek odrežeme oba konce. Redkvičky sú veľmi zdravé a v studenej kuchyni nenahraditeľné : ak natrafíte na správne, jemne štipľavé, potom máte vyhraté. Nakrájajme ich na akékoľvek kúsky - väčšie napríklad na štvrtinky, stredné na polovice a malé pokojne môžte ponechať aj celé.

  3. 3

    Na tanier uložíme pár listov hlávkového šalátu, ja som si v poslednej dobe obľúbil "lístkové" šaláty (neviem, či je to správny názov :)), napríklad insalatime, polníček či baby špenát. Ideálna je ich zmes. Na ne porozhadzujeme kúsky redkvičiek. Vajce zbavíme škrupinky a nakrájame na osminky, ktorými poprekladáme redkvičky.

  4. 4

    Každý šalát potrebuje dressing alebo zálievku, a keďže my chceme dosiahnuť výborný šalát, potrebujeme adekvátny dressing ;) Do misky dáme 3-4 lyžice bieleho jogurtu. Rád používam nízkotučný, pretože je tekutejší ako tie s vyšším obsahom tuku a preto sa na dressing hodí viac. zľahka osolíme, okoreníme, pridáme lyžicu citrónovej šťavy a pre dosiahnutie špecifickej chuti pridáme za lyžičku tradičnej britskej "worchester sauce". Kvalitnú vyrába Heinz.

  5. 5

    Poslednou a veľmi dôležitou ingredienciou je 60 gramov šalátovej Lučiny. Je to nový produkt Lučiny, ktorú mám rád ako nátierkový syr, tak aj ako v takejto podobe podobnej balkánskemu syru dostupnej v dvoch verziách : slanej a bylinkovej. Tu preferujem, ostatne ako väčšinou, bylinkovú. Takže kúsok syra nakrájame na čo najjemnejšie kúsky a vmiešame do dressingu.

  6. 6

    Redkvičky, šalát a vajíčka prelejeme dressingom, posypeme petržlenovou vňaťou a pažítkou. Hotový šalát možno podávať s akýmkoľvek pečivom, chlebom alebo celozrnným knäckebrotom.

    Zeleninový šalát s bylinkami a Lučinou - obrázok 6

Diskusia k receptu

afataga
vyzera dobre, tu Lucinu nepoznam, ani ju moc nekupujem, balkansky syr si mozes ochutit ako chces a mas z neho bylinkovy :-)
martinis
samozrejme, balkánsky syr je univerzál, ale chcel som ju vyskúšať, chuť je naozaj veľmi podobná :))
monniee
Mne tá šalátová Lučina padne niekedy lepšie ako klasický syr balkánskeho typu..nie je taká presolená.
Šalátik je na jedničku :)
tiginko
mám veľmi rada takéto šaláty, vďaka za inšpiráciu
leomax
@martinis , ako vždy, vynimočný recept. Len, ak si dáš poradiť, nekupuj lučinu , ale si ju vyrob doma sám. Budeš milo prekvapený, ušetríš eurače a budeš mať dobrý pocit, že si pre svoje zdravie urobil
niečo naviac. Ak máš záujem, rp Ti pošlem.

martinis
Ďakujem :O) samozrejme, čo sa dá vyrobiť, rád skúsim, poteším sa, ak sa podelíš so svojim receptom, môžeš mi ho zaslať cez tajnú správu ? :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia