Zelenina gratinovaná v omáčke Mornay

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 16. septembra 2014

Pestré a sýte jedlo pre milovníkov zeleniny, kombinácií znesie nespočetne...

3
porcie
10 minút
príprava
10+35 minút
na 200 °C

Suroviny

10 ks
1 ks menší
1/2 ks
1 ks červená mäsitá
podľa chuti
Omáčka:
4 PL
500 ml
4 PL
4 PL strúhaný
2 ks




Postup

  1. 1

    Nazbierala sa mi v chladničke zelenina, ktorú som musela minúť. Fenykel som mala v pláne vyskúšať tiež už dávnejšie, skĺbila som teda príjemné s užitočným. Zeleninu som očistila, umyla a pokrájala na menšie kusy, ružičkový kel a fenykel som naparila do polomäkka. Zapekaciu misu som vymazala olejom a zeleninu poukladala do nej, trocha som ju osolila, okorenila čerstvým tymiánom a sušenou bazalkou. Rúru som zapla na 200°C.

  2. 2

    Pripravila som bešamelovú omáčku: maslo som rozohriala v rajničke, prisypala som múku a za stáleho miešania som za pár minút pripravila svetlú zápražku. Musí ostať naozaj svetlá, pozor na teplotu! Zaliala som ju postupne mliekom rýchlo miešajúc metličkou, aby sa neutvorili hrudky.

  3. 3

    Bešamel som povarila asi 10 minút, dávala som pozor, aby neprihorel, ak sa tak stane, treba omáčku bez odstraňovania pripálenej časti preliať do inej nádoby a tak pokračovať v jej varení, aby neostala horká.

  4. 4

    Primiešala som strúhaný syr, nechala som ho roztopiť na miernom plameni.Takto sa z nej stala omáčka Mornay. Môžu ale nemusia sa pridať žĺtka. Z omáčky sa preleje trocha do inej nádoby, v ktorej sú žĺtka, premiešajú sa a tak sa spolu prilejú do ostatnej omáčky, aby sa nezrazili. Už sa nevaria.

  5. 5

    Omáčku som mierne osolila, lebo aj syr bol slaný.Touto omáčkou som preliala zeleninu v pekáči a piekla ju asi 35 minút.

  6. 6

    Gratinovanú, po našom zapekanú zeleninu som podávala s varenými zemiakmi. Myslím, že viacerí používajú takúto omáčku a ani nevedia jej názov, preto som si dovolila pripomenúť ho.

Diskusia k receptu

havino
človek ani netuší, že občas aj svetovo navaril, zo dva krát som takto so syrovou s bešamelom omáčkou zeleninu zapekala, ale aj s hrsťou cestovín, chutné jedlo
babkamt
takúto dobrotu tiež robievam. Z tvojho receptu som sa dozvedela názov bešamelovej omáčky so syrom:-)
kukulienka71
Pozrela som si viacero receptov na omáčku Mornay ešte pred pridaním. Ešte aj známi kuchári ju robia s drobnými rozdielnosťami, napr. Zdeněk Pohlreich aj s hubovým práškom:-)
Ďakujem pekne za názory, som rada, že varíme "svetovo":-)
kecemis
Mam rad takto upravenu zeleninu. Robievam nieco podobne. Ale fenikel si neham skaramelizovat s cervenou cibulou a davam na vrch porcie.
safran
@kukulienka , chutne si napiekla... ľudia obľubujú všetko, čo je zapekané so syrom... verím, že recept bude mať v mnohých rodinách úspech, aj pripomienka od @kecemis stojí za odskúšanie :-)
evanaaa
Spravila si to pestré a aj chutné, @kukulienka71 , tiež často zapekám s takým bešamelom, raz s vajíčkom celým, inokedy len so žltkom, alebo aj aj, niekedy aj so syrom, ap., dá sa rôzne kombinovať, občas miesto mlieka dávam várovú sl. smotanu.
marianne
skvele @kuku :-) ja sice nepoznam co je to Mornay,ale chutit mi to bude na 100-pro ako tak citam recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia