Zaváranie ovocia v soli

danja301 - fotkadanja301, 16. augusta 2014
Zaváranie ovocia v soli
Foto: danja301

Toto obdobie patri k zavaraniu vsetkeho mozneho ,ja som hladala netradicny sposob zavarania a nasla som ho ,bez cukru.....

60 min minút
príprava

Suroviny

akékoľvek




Postup

  1. 1

    ovocie sa nakraja na male kusky ,moze to byt jeden druh,ja som mala zbytky hrozna, broskyn a letnych jablk

  2. 2

    naplni sa do zavaracich flias

  3. 3

    do kazdej flase sa da na vrch " medzi prsty" sol a doleje sa voda priamo z vodovodu,flase sa pozatvaraju a sterilizuju klasickym sposobom,tak ako je kazdy zvyknuty ,po mesiaci sol vytiahne z ovocia cukor a kompot je osladeny vlastnou stavou ,nie je to moj recept ,ale nasla som ho na internete,ako mozny sposob zavarania

Diskusia k receptu

slavka11
hmm a ake mnozstvo soli na napr 1kg ovocia ma ist to by fakt bodlo. Ak dam viac soli tak to asi nebude chutne a ked dam malo tak mi to nezakonzervuje ci?
zizaster
Tento recept som spomínala ešte niekedy pred letom v diskusii,že či ho niektorá skúsenejšia pridá. Nikto nepridal,až teraz a medzitým som urobila na skúšku višne a marhule. Ešte som neotvorila. Takže to funguje, teším sa a o rok bude robiť viac:-)
drajan
Minulý rok som tento spôsob zavárania vyskúšala na jahodách... Priznám sa, že s obavami, tak som urobila len pár fliaš. Obavy zbytočné! super... tento rok sa chystám tak zavárať aj slivky.
danja301
dievcata ,neuvadzala som mnozstvo ovocie,lebo je to skutocne lubovolne ,ja pomiesala sladsie a kyslejsie- jablka,broskyne ,hrozno ,len som naplnila flase a skutocne pridala medzi prsty,ale zase nie stipku....ovocie si samo pusta stavu a zasladi sa samo ,podla toho ,o aky druh ide...
martamm
Tiež takto zaváram, osvedčil sa mi tento spôsob hlavne pri sladšom ovocí, kyslejšie marhule mi nemal kto jesť :)
havino
už zo dva roky mám v merku tento spôsob zavárania, no nemala som odvahu, teraz je manžel dia a z času na čas sa aj koláč žiadam ja namôj veru skúsim broskyne, tie mi tak do koláčov najviac chýbajú, jahody som zavárala vo vlastnej šťave so zero cukrom, vyše mesiaca, ani jeden pohár nevyšiel na zmar a minulú jeseň som slivky úplne bez cukru, takže toto skúsim s broskynami, ked sú pozitívne ohlasy, ukladám
rain333
zaujímavé, rada by som vedela či aj jablká niekto takto skúšal??? poraďte...
danja301
ano ,ja som mala ake kysljsie jablcka a premiesala som ich s broskunami a hroznom ,tie to dostatocne osladia,urcite zavisi aj o aku sortu jablk ide
gubics
Ďakujem za nový nápad, škoda, že ste tento spôsob zavárania neuverejnili na začiatku zaváracej sezóny.
rain333
a jablká sa zavaria na polovicu - aby nefrflali že je to veľmi kyslé ;) a bude na porovnanie, inak skvelý nápad :-)
smorko
Chválim a môžem povedať, že takto zaváram už roky a je to dobré a hlavne rýchle.
joel
môže to byť dobré ale neviem si predstaviť takto zavarané napr. černice, tieto musia potom až uši kriviť...
ilusa
robila som tak detsku vyzivu a naucila ma to dcera
tatranka
Naozaj veľmi zaujímavé zaváranie.Ešte som sa s ním nestretla.No ver,že tak ma upútalo,že si pár pohárov takto urobím podľa tvojho receptu.Za ten nápad 5*.
jarasima
Robila som takto minulý rok marhule len na skúšku asi 8 pohárov, tiež som tomu moc neverila a čakala čo bude, ale oplatilo sa.:-) boli troška kyselšie, ale nakolko uberám cukor kde sa dá,ani nechýbal. Tento rok sa chystám ešte na slivky, tie kedysi podobne robila ešte moja mama, len čisto slivky do pohára bez akejkolvek vody a cukru a na koláče boli ideálne, nič sa nepokazilo, musím to tu niekde ešte popozerať.
evanaaa
Už som veľakrát o tomto spôsobe zavárania počula, čítala, aj na internete ( FB), ale aj tu sa dosť spomínalo, ale prízvukujem, že na rozdiel zavárania s cukrom či sladidlom , kde sa dáva väčšinou tvrdšie ovocie, tu treba použiť sladšie, aby bolo čo vytiahnuť ( sladkosť) z ovocia, inak ani soľ nepomôže a bude kyslé. Ozaj vhodné pre diabetikov, tento rok som ovocie síce nezavárala, lebo ešte mám z minula, ale na budúci budem a vyskúšam aj tento spôsob.
radost
vlani som to skúsila s broskyňami..nechutilo nám to..skôr nám vyhovovalo zavariť tie broskyne v čistej vode..to som tiež vlani skúsila..
asi som neodhadla množstvo soli..alebo..sme iní..:-)
aleana
aj ja to už robím druhý rok a je to super, zavárala som marhule a vôbec nie sú kyslé, úplne mi to stačilo. Dala som do 0,7 l vodu a naozaj len trochu pomedzi prsty soli, mozno pol štipky :-)
darinocka
Asi tretí rok zaváram časť ovocia týmto spôsobom,len treba vydržať s ochutnávkou kompótu aspoň mesiac,aby soľ mala dostatok času vytiahnuť z ovocia cukor.Koniec-koncov ani tradične zavárané kompóty sa hneď nekonzumujú.Pre joel - černice /záhradné/ zaváram so soľou a sú výborné. ;)
kukulienka71
@danja301 , si milá, že si si spomenula:-) ešte mám na poličke asi tri fľašky slivkového kompótu, ak prídem domov, musím sa pozrieť, či je medzi nimi, alebo sme tie v soli už skonzumovali. Ale to by som si bola určite všimla inú chuť. Ak sa dobre pamätám, označila som fľašku. Tak ti potom odpíšem. Pekný večer!
marie5
Ja som týmto spôsobom zavárala najmä čerešne, ale aj marhule a slivky,. Tak už sme si zvykli na tú prirodzenú chuť kompótov so soľou, že tento rok vyskúšam aj marhule. Je to najmä pre diabetikov vynikajúce osvieženie počas zimy a veľmi jednoduché. Iné ani nechceme, zdajú sa nám sladké. Vrelo odporúčam.
radost
po prečítaní vašich kladných komentárov ja to opäť skúsim..zajtra zavarím broskyne so špetkou soli..raz sa tá naša chuť musí predsa zlomiť..:-)
ada13
ze by som skusila jablka?tie u nas idu menej,no neviem,ci by to malo uspech, ale...?poradte.
danja301
@ada13 jablcka by som neodporucala ,nie su dostatocne sladke, neobsahuju tolko cukru ,ako iné letne ovocie ,skus marhule, broskyne ,slivky....:)
an3da
Hotovo, slivky sú ešte v rúre, ráno ich odložím do komôrky na policu a ohlásim ako nám chutilo.
danja301
@an3da musíš ale počkať minimálne mesiac.aby sa uvoľnil prírodný cukor z ovocia a kompót dosiahol požadovanú chut
danja301
@an3da musíš ale počkať minimálne mesiac.aby sa uvoľnil prírodný cukor z ovocia a kompót dosiahol požadovanú chut
kukulienka71
V dnešné horúce poobedie nám veľmi dobre padol dobre vychladený kompót, ktorý som našťastie našla, bol označený. Naozaj som veľmi milo prekvapená, vôbec tam ten pridaný cukor nechýba, prirodzená chuť sliviek nie je potlačená, veľmi, veľmi sa teším! Budúci týždeň odkladám slivky, práve sú na to vhodné. @danja301 , ďakujem pekne za super recept, odporúčam aj ako náhradu čerstvého ovocia aj ako prílohu, naozaj skvelý zlepšovák! 5* pridaných:-)
danja301
@kukulienka ,dakujem ,ze si na mna nezabudla a dufam,ze aj tvoja skusenost s tymto"mojim" zlepsovakom pomoze aj neveriacim:) rozhodnut sa pre tento zdravy sposob zavarania...este raz vdaka:)
havino
@Danja301 , v roku 2014 som tu spomínala, že počula som o zavaraní v soli, ale neskúsila, minulý rok 2015 som vyskúšala 1 pohár broskýň, manžel v zime diabetik si nevedel vynachváliť, zjedol pohár na posedenie a to boli broskyne také obchodné, takmer bez chuti podľa mňa, ale napriek tomu chutili, tento rok som kúpila, nechala kapánek dotiahnúť, aby dozreli, nie prezreli, čiže ešte tvrdé, ale sladké už akurát a zavarila podľa tvojho receptu. recept už má suseda, jej kolegyňa a má pokračovanie. Odporúčam každému kto odmieta sladké kompoty, soli medzi prsty, len som lízla cez prsty, nič viac. ešte sa chystám na marhule. dakujem za recept.


siisa
Po toľkých odporúčaniach idem aj ja vyskúšať, som rada, že je tu možnosť týchto komentárov, Veľakrát práve tie človeka presvedčia. Ukladám do KK
danja301
@havino ,velmi pekne dakujem za krasne slova,ale v prvom rade som potesena tym,ze moj recept sa podarilo zrealizovat,chuti a pomaha hlavne ludom,ktori klasicky cukor nemozu.Zavaranie v soli mnoho ludi pri uz samotnom nazve odradi,ale ,ti odvazni ,ktori ho vyskusaju su prekvapeni,ze to ide aj bez cukru a dokonca so solou.....dufam.ze inspirujem aj ostatnych a hlavne,ze pomoze ludom so zdravotnymi problemami ,hlavne s diabetes.☺
marianne
@dania301 mala som 5l cucoriedok, do mraziaku nechcem davat...marhule, slivky a broskyne uz ani inak nezavaram..... presla som si Tvoje recepty, fakt paradne, moje chute:-)
marianne
Tak som dnes otvorila po pol roku jeden pohar cucoriedok zavaranych len v soli a je vynikajuci. Sol naozaj vytiahla sladkost z nich a ani jeden pohar sa nepokazil. Pouzivam tento kompot aj ako peceny caj, dam 1 CL cucoriedok so stavou+1CL medu a kvapku citrona, fantasticky cajik, inak zavarat uz ani nebudem
danja301
@Marianne veĺmi ma teší pozitívna skúsenosť ďalšej žienky a dúfam,že tento mój ,,soĺný recept"oslovi aj kucháročky ,ktoré stále pochybujú,že sa dá zavárať an bez sili.Ďakujem za odozvu
zolik
Prvy krat a aj na zaklade tejto diskusie sme zavarili slivky so solou. Dnes sme otvorili, s velkym ocakavam prvy pohar. Su fantasticke! Daleko lepsie ako vo vlastnej stave.
Inak uz slivky ani zavarat nebudeme. Ak Pan Boh da a bude uroda, skusime aj broskyne a marhule.
Vrele odporucam a dakujem za napad, navod, recept ;-)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia