Zavárané uhorkové rezy (fotorecept)

Autor receptu: janaalizibolenova

Keďže v Egypte nie sú k dispozícii uhorky na zaváranie, robím zavárané uhorky z veľkých šalátoviek nakrájaných na kolieska a u nás doma takto narezané zavarené uhorky voláme rezy.

45 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mrkvu a cibuľu si očistíme a umyjeme. Mrkvu nakrájame na kolieska a cibuľu na pásiky. (Pozn. Ak máme príliš veľké kolieska mrkvy, môžeme ich prerezať na polovičky.)
  2. Uhorky - šalátové, alebo väčšie, určené na zaváranie, si umyjeme a nakrájame na kolieska hrúbky asi 1 cm.
  3. Ďalej si poriadne umyjeme fľaše, do ktorých budeme uhorky zavárať a pripravíme nálev podľa návodu. Ak chceme sladkokyslé uhorky, pridáme do nálevu cukor podľa našej chuti.
  4. Uhorky nakrájané na kolieska dávame do fliaš tak, aby sme zaplnili fľaše len do polovice. Na uhorky nasypeme od oka nakrájanú cibuľu a mrkvu.
  5. Ďalej druhú polovicu fliaš naplníme nakrájanými uhorkami a zas zasypeme cibuľou a mrkvou. (Pozn. Kto má rád kôpor, môže pridať aj ten.)
  6. Do naplnených fliaš nalejeme hotový nálev a zavrieme vrchnákmi. Do väčšieho hrnca si dáme na dno utierku a na ňu naukladáme fľaše určené na sterilizovanie. Dolejeme do hrnca vodu a sterilizujeme približne 45 minút.
  7. Fľaše po 45 minútach vyberieme z hrnca a necháme voľne vychladnúť. (Pozn. Zaváram len malé množstvo uhoriek, nakoľko ich konzumujem iba ja :-D a teda z dvoch kilogramov uhoriek mi vyšli štyri 7dcl fľaše.)