Zapekaný baklažán
Zaspomínajte si na dovolenku v Grécku, urobte si musaku
Autor receptu: redakcia
Baklažán, mleté mäso, bešamelová omáčka. To sú tri základné súčasti pokrmu zvaného musaka. Najčastejšie na ňu natrafíte v Grécku, ale pripraviť si ju môžete aj doma. Takto...
30 minút príprava |
50 minút na 160 °C |
Postup
- Baklažány umyjeme a nakrájame na plátky, rozložíme na mriežke a z každej strany mierne osolíme, necháme postáť 30 minút. Ošúpané zemiaky nakrájame na kolieska a uvaríme do polomäkka v osolenej vode. Šupku na paradajkách narežeme, prelejeme ich vriacou vodou, ošúpeme a nakrájame.
- Na panvici speníme maslo, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, restujeme a primiešame mleté mäso, restujeme, dochutíme škoricou a osolíme. Prilejeme víno, premiešame a prikryté necháme dusiť asi 25 minút. Potom pridáme nakrájané paradajky, necháme ich úplne rozvariť a šťavu odpariť.
- Na bešamelovú omáčku rozpustíme
v menšom hrnci maslo a prisypeme múku,
za stáleho miešania zapražíme. Zalejeme mliekom a metličkou miešame, aby nevznikli hrudky. Okoreníme štipkou strúhaného muškátového orieška a mletým bielym korením, podľa chuti osolíme. Do hotovej omáčky zašľaháme žĺtky.
- Baklažány umyjeme od soli a osušíme.
V panvici rozpálime olej, plátky baklažánu opečieme z oboch strán dozlatista. Na kuchynskej papierovej utierke osušíme od oleja.
- Bielky vyšľaháme do pevného snehu. Sneh jemne vmiešame do mäsovej zmesi.
- Pekáč vymastíme maslom, na dno poukladáme polovicu baklažánov, navrstvíme polovicu mäsovej zmesi, polovicu uvarených zemiakov, potom opäť mäso, zemiaky a baklažány. Nakoniec všetko zalejeme bešamelovou omáčkou.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 40–50 minút dozlatista.