Záhorácky smotanový guláš fotorecept

Vladimír Lokšík
šéfkuchár hotela Diplomat v Rajeckých Tepliciach, 2. marca 2011
Záhorácky smotanový guláš (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
60 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g
0,075 g
150 g
10 g
20 g, sušené
500 g
250 ml
40 g
2 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Umyté pliecko nakrájame na rovnomerné kocky (4 – 5 na porciu). Huby prepláchneme a namočíme do vody na tri hodiny.

  2. 2

    Na 2/3 tuku opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita, zaprášime paprikou, necháme speniť a pridáme 0,05 l vody, aby paprika nezhorkla. Pridáme mäso, korenie, restujeme, keď sa uzavrie, vlejeme nálev spolu s namočenými hubami.

  3. 3

    Keď je mäso z 2/3 hotové, pridáme nakrájanú kapustu, cukor, ocot a dusíme do polomäkka. Na ostatnom tuku opražíme preosiatu múku a rozmiešame v smotane. Pridáme do hrnca a dochutíme. Podávame so žemľovou knedľou.

Diskusia k receptu

pacik
Tak toto určite vyskúšam, vyzerá to lákavo, ukladám do KK.
torticka
Pekne to vyzerá na tanieri.Ale, že by to bolo záhorácky guľáš, muž mi o takomto guľáši nevravel. A to je záhorák.
remcula
Dnes jsem vařila něco hodně podobného, jen tam šla kyselá smetana a pivo.
enss
torticka, ani v Španielsku nepoznajú španielske vtáčky...
samanka
robievam, poznám ho pod názvom "juhás guláš", ale do toho nedávam huby. Inak je vynikajúci, môžem len odporúčať
hubata
Hihi... francúzi nepoznajú francúzske zemiaky, v Španielsku nepoznajú španielske vtáčky a ja echtovná záhoráčka nepoznám tento záhorácky guláš kuchára z Rajeckých Teplíc. Vyskúšam a ukladám do KK, ďakujem.
piczur
môj je gulášový typ a toto sa mi pozdáva, určite mu bude chutiť, ukladám, varím, ďakujem
xara2
všetko je fajn, len vidno, že to robil profesionál....čo mi vadí na všetkých profesionálnych kuchároch je to, že jedlo aranžujú do pyramídy, či vatry, ani neviem ako to pomenovať, čím vyššia , tým akože wuaw....ale ako sa to je?... ja viem, že to je na efekt, ale mne sa to nepáči, mne to pripadá ako móda vychytených návrhárov....nosiť sa to nedá ,ale odvar z toho je použitý ako módny smer....tak isto ak by nám naservírovali všetko jedno na druhom, museli by sme si to rozložiť na tanier ako to robí naša dobrá , zlatá mama....:-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia