Foto: kajusiqq
Prvá ktorú som robila sama a v podstate uplne prva ktorú sme robila mamina nikdy nerobila iba babička a to tiež iba ked som Zobraziť celý popisPrvá ktorú som robila sama a v podstate uplne prva ktorú sme robila mamina nikdy nerobila iba babička a to tiež iba ked som tam šla na prázdniny ale vyšla :)...chutí užastne:)......a ja som šťastna:)
príprava
na 150-180 °C
Suroviny
700 g |
|
4 g |
|
125 g |
|
30 g |
|
3 ks |
|
300 ml |
|
100 g |
|
1 balíček |
|
1 kôra |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Na vrch: | |
1 |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Polohrubú múku,sol,práškový cukor,žĺtka, mlieko,maslo ,vanilínový cukor,kvasok,kôra z citróna všetko zmiešame:)........a necháme vykysnúť:)
-
2
Po nakysnutí pridáme hrozienka a nasekane mandle a necháme 15 minút ešte kysnúť
-
3
Vykysnuté cesto dáme na múkou posypanú dosku ,rozdelíme na 9 častí
-
4
urobíme dlhé valčeky
-
5
Spletieme valčeky 4,3,2 tu je spletený zo 4roch:)......(tak som sa toho bála a nakoniec uplne lahučke:)
-
6
a uložíme na seba Dáme na plech vyložený papierom a necháme ešte 15 minút kysnúť.
-
7
Potrieme vajíčkom ,posypeme mandľami , ktoré sme nakrájali na lupienky.Do stredu vianočky zapichneme špajdle.
-
8
Pečieme 30 minút pri 150°C , prikryjeme alobalom a pri teplote 180°C dopečieme 20 minút...necháme trošičku vychladnúť :)....natrieme masielkom a džemíkom:)...spravíme granko a papáme:-*.....
-
9
Prvá zmienka o vianočke je zo 16. storočia, spočiatku ju piekli len cechoví remeselníci, až neskôr ľudia doma. Zhotoviť vianočku nebolo nikdy jednoduché, preto sa pri príprave udržiavali rôzne zvyky. Napríklad gazdinka ju mala pripravovať v bielej zástere a šatke, nesmela hovoriť a pri kysnutí cesta mala vyskakovať vysoko do výšky.
Možno sa ti bude hodiť aj v tejto podobe.
Prepáč na prvý krát,som recept neprilepila.