Veterníky - Větrníky - Ptysie, kedysi vyhlásenej karvinskej cukrárky p. Smiejové

astheart - fotkaastheart, 17. októbra 2011

Když mi bylo kolem 20, žila ještě nedaleko v bývalé hornické kolonii vyhlášená cukrářka p. Smiejová, tehdy už důchodkyně. Zakázek měla tolik, že jen Zobraziť celý popisKdyž mi bylo kolem 20, žila ještě nedaleko v bývalé hornické kolonii vyhlášená cukrářka p. Smiejová, tehdy už důchodkyně. Zakázek měla tolik, že jen pekla, pekla a pekla. Nikdy se cukrářkou nevyučila. V mládí všechno odkoukala a trpělivě zkoušela. Měla prostě talent od Boha! Dělala výborné a nádherné dorty a hlavně vynikající ptysie - větrníky. Jednou je pekla i pro mě a tentokrát jsem odkoukávala já. Pak jsem je dělala pod jejím laskavým dozorem a dobrými radami. Naučila jsem se je....

60 ks
porcií
180 minút
príprava
16 minút
tepelná úprava

Suroviny

320 ml
15 dkg
20 dkg
40 dkg
Krém na 3O ks,vařit 2krát :
25 dkg
2 sáček
20 dkg
4 hořčic. sklenky
1 sáček
1 1/2 malá štamprle




Postup

  1. 1

    Všechny suroviny si předem připravíme do kuchyně. Je důležité, aby měly opravdu všechny stejnou pokojovou teplotu.

  2. 2

    Vodu s tukem uvedeme do varu. Přisypeme mouku a za stálého míchání....pomalu počítáme do 18. lol Paní Smiejová pomalu odříkávala otčenáš, ale ten já neumím. Tak jsem si to spočítala.

  3. 3

    Stáhneme ze sporáku; nepřestáváme míchat. Do vlažného těsta po jednom vmícháváme vejce. Každé další po 20 minutách míchání.

  4. 4

    Na vymazaný plech děláme kávovou lžičkou větrníky tak, že položíme těsto na plech a vypouklou stranou lžičky na něm zatočíme, abychom udělali placičku. Když pak lžičku odtrhneme, utvoří se na těstě charakteristická špička. Placičky mají asi 7 cm v průměru a dáváme je trochu od sebe, protože ještě nabydou. Nevadí, že se vám zdají příliš nízké, vyrostou (na beton! lol).

  5. 5

    Plech pak pokropíme vodou - NEZAPOMENOUT !!!! Vložíme do horké trouby (skoro na max, ale záleží na troubě) a pečeme 15-16 minut. Neotvírat! Pak zkontrolujeme, mělo by být hotovo. Větrníky nabydou, vyfouknou se a zezlátnou.

  6. 6

    Krém: Z mléka, cukru, vanilkového cukru a pudinku uvaříme hustý pudink. Necháme vychladnout, musí být vlažný. Během chladnutí občas zamícháme. Změklé (!) máslo vyšleháme el. šlehačem nejvyššími obrátkami do pěny a pak po lžících přidáme vlahý pudink. Vyšleháme na jemný krém. Pak přidáme rum a ještě jednou přešleháme.

  7. 7

    Vychladlé větrníky naplocho překrojíme (nejlépe udělat krém a plnit až druhý den). Krém naplníme do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a větrníky naplníme (do spirálky na spodní část). Části spojíme a pocukrujeme.

  8. 8

    Vím, že se vám odměřování surovin bude zdát podivné, ale "jak jsem koupila, tak prodávám". Byla to starší paní, ze staré školy, a všechny své recepty nosila v hlavě. Vyzkoušeno, jsou vynikající a i ten zapřísáhlý odpůrce sladkostí jich slupne několik!

Diskusia k receptu

astheart
Vejce vážíme ve skořápkách. Vyjde to asi 6-7 vajec.
luliatko
zatiaľ som ešte neskúšala robiť domáce veterníky, len som kupovala polotovar, myslím, že sa to volá "odpalované venčeky", ale určite vyskúšam..priateľ ich má najradšej
elisticka
zaujimave:-)) aj ja robim veternicky no kazde vajce primiesavat 20 minut no to je dlha doba:-)) no to by sme veterniky robili tyzden:-))no mozu byt fajnove... stare cukrarky vedeli co robia....
astheart
@luliatko : Zkus to, je to trochu makačka, ale výsledek stojí za to.
@elisticka : Jak jsem koupila, tak prodávám.... Ale je jich 60 a to velkých! Já postup dodržuju.
gabikaaderia
povedala by som ,že tým 20 minút sa myslelo ručné miešanie...pri šľahačoch to netrvá tak dlho...len je potrebné ozaj každé jedno vajíčko poriadne zapracovať :)
tatranka
Ukladám si tvoj recept.Vyskúšala som už veľa receptov na odpaľované cesto,kým som natrafila na také,že som spokoná.No nedá mi,aby som nevyskúšala aj tento tvoj sprostretkovaný recept.
aroooo
ten štamperlík má koľko mililitrov či dcl?
astheart
Štamprle malé hospodské, 2 cl, ale zarovnávejte až po okraj. Díky, správný dotaz! :)
porzellanka
@astheart mohla by si prosim tych plnych 13 3/4 stamperlikov odmerat, kolko je to presne vody? tie stare stamperliky uz nie su a nove... kazdy ma iny objem nad ciarkou. Dakujem.
duschko
Veterniky milujem. Recept velmi zaujimavy a hlavne ako keby som bol u mojej starkej ked piekla. Vratim sa este k tym vajickam. Pri miesani cca 7ks vajec po 20 min. to je 140 min. Skoro dve a pol hodiny. Vajicka sa vmiesavaju do vlazneho cesta. Podla mna uz po jednom vajci bude cesto chladne. Urcite tam bude iba 2min., lebo celkova priprava trva 60 min. Niekde tu nieco nesuhlasi. Urcite "astheart" to nam objasni. Aj tak ukladam do MKK.
astheart
Je mi líto, 20 min je správně. Vodu odměřím a změním v surovinách. A doplním ještě jednu informaci, na kterou jsem zapomněla.....
ejmepb
Ja už robím karamelové veterníky podľa @Orchidea , sú vynikajúce a podľa jej fotoreceptu je to jednoduché, ale predtým som robila podobne tvojmu, tiež sú výborné.
medovnicek
Milujem veterníky, ale akosi sa na ne veviem odhodlať, receptík odkladám a určite vyskúšam, navnadila si ma super postupom
jozka2
asteart,mas to tak krasne rozpisane,verim,ze veterniky urobene tymto postupom sa odvdacia kazdej pekarke ktora bude mat na ne trpezlivost,vdaka za recept
astheart
Děkuji. Paní Smiejová byla opravdu velmi zdatná kuchařka. Všechno dělala poctivě, "selským rozumem" a hlavně měla léta zkušeností. Jsem jí moc vděčná, že se mě nechala dívat, když pekla.
jozka2
na tento krem ide easte karamelova slahacka a tym sa veterniky lisia od vencekov.
Inac recept vyzera velmi dobry urcite vyskusam.

astheart
@jozka2 : Taky to nejsou ty české nebo slovenské větrníky. Jsou to polské nebo slezské ptysie. Kdysi je uměly všechny maminy tady ve Slezsku, ale ta doba je už dávno pryč. Některá je dělala velké jako větrníky z cukrárny a jiná zase malinké, takové jednohubky.
astheart
Hehehe, takže takhle. Jsou to PTYSIE - polská a slezská specialita.
katka1234
Na Vareche som už čítala všelijaké sprostosti, ale toto je bingo. Neviem ženy prečo chcete do receptov vložiť nasilu niečo zaujímavé. Priemerná cukrárka musí vedieť, že asi primiešavanie 1 vajca 20 minút bude asi nezmysel. Odpaľované cesto robím roky a ešte sa mi nestalo, aby sa nepodarilo. Videla som rôzne názory na pomer múky, vody a vajec... tak vám poviem, mne sa osvedčil pomer 150 múka, 300 voda, pol palmarinu a 4 vajcia. Na veterníky dávam všetkého dvojnásobne - je to na tri plechy. Keď robím Mraky - to je 1veterník na celý plech - z uvedeného množstva sú dve cestá - natriem dva plechy, upečiem osobitne, naplním plnkou a potom pokrájam 4x 5 ako koláč. Čo sa primiešavania vajec týka, radím pridávať ich do ešte teplého, stačí po minúte, čím rýchlejšie, tým lepšie. Nič sa nezrazí, robím to mixérom. Naopak, keď cesto veľmi vychladne, ťažko sa dá striekať, potom už fakt len tou lyžicou a navyše, upečené sa bude lámať.
astheart
@katka1234 , příště zvaž svá slova, mohlo by se ti to škaredě vrátit. Pokud dobře rozumím slovenštině, sprostost znamená blbost a to je slovo, které já nikdy nepoužiju, i když mám jiný názor něž ta druhá strana. Nedovolím si to. Takže ani já nedovolím nikomu, aby takhle se mnou mluvil.
Každý máme svoje zkušenosti a svoje postupy. Jak jsem koupila, tak prodávám. Recept mám napsaný od paní Smiejové krok za krokem, a málokterá z nás tady v cukrařině na paní Smiejovou má.
svedka
lol? :) to snad nie,to patri na facebook medzi teenagerov-ale nechcem urazit,myslim v dobrom :) Recept je velmi pekny,vyskusam a pekne sviatky zelam :)
havino
@astheart , pekné sviatky aj ja želám, natrafila som na komentár v súhrne, ale myslím, že @katka písala o tom, že primiešavať vajcia každé jedno po 20 min, je ozaj blbosť, alebo tam dopíš ručne, nie mixérom, pri mojom prvom komente som tvoj postup prehliadla, ale robím odpaľované cesto roky rokúce a neviem si predstaviť ho potom vytláčať a tvarovať po 80 min, napríklad ked ja dávam 4 vajcia, linky som pozrela a nikde som sa nedočítala o pridávaní a premiešavaní vajec po 20 min, pečenie 20 min, čo súhlasí
astheart
@havino , to, že je postup napsán pro ruční výrobu už tady bylo řešeno ( a s tím i těch 20 minut). Veselé Velikonoce! A ty linky patříly zpětně k těm názorům, že to nejsou větrníky a já pořád tvrdila, že jsou to ptysie, což překladač přeloží jako větrníky, ;) .
pusta
je to prekrásny recept z poctivých čias od poctivej cukrárky. @astheart , ja síce robiť nebudem, nie som cukrársky zdatná a šikovná, ale prijala by som určite a ponúkla sa :-)
veľmi precízne si ho podala a zrozumiteľne.
na vareche sa často stretávam s neodôvodnenými a nepeknými reakciami na niečo, čo je bežne nepoznané, neoverené nimi a najmä, ak ide o technologiu prípravy,ktorá vyžaduje zručnosť, skúsenosť, ktorú neskúsili a nemajú o nej ani len predstavu, žiaľ je to tak.
vyslovujem ti svoj obdiv za zachovanie a odovzdanie vzácneho pôvodného receptu :-)
dakujem.
Prajem Ti pohodové a krásne Veľkonočné sviatky!
mesiar50
@astheart
Rucne to funguje dozaista pomalsie ako s nejakym mixerom.Nasi predkovia boli umni ludia a vela veci si museli spravit takpovediac na kolene.A preto respektujem dedicstvo po nich nech je to trebars aj recept.Je mi,ale jasne ze v dnesnej uponahlanej a modernej dobe malokto bude tento skvely zakusok robit absolutne rucne.Kedtak mozno ja ,kedze rad spekulujem a recept ma zaujal uz len k voli tomu,ze sa v rcp.aj vajcia vazia.Budem na sk tak tvoj rcp.odskusam.Ked dovolis vlozim sem foto mojich trojkolesovych veternikov.Su odfotene este v celosti.Zelam ti vesele velkonocne sviatky.



astheart
@pusta , @mesiar 50 , děkuji za podporu. Mám od paní Smiejové receptů ještě pár, mimo jiné na úžasné ořechové těsto na dort. Až bude čas, přidám ho. @mesiar , tvoje větrníky jsou krásné! Oběma vám i ostatním Vařecháčkám i Vařecháčům přeji krásné Velikonoce! Užijte si svátky v pohodě a radosti! :)
sisuk
dnes som piekla tieto úžasné veterníky! snažím sa ich s prestávkami piecť už 20 rokov, ale až s týmto receptom som konečne spokojná.... ďakujem za krásne a vzácne podanie receptu! katka 1234 je asi veľmi mladá a nikdy v živote sa nestretla s takými vzácnym človekom, ako bola pani Smiejová. a asi nikdy nepočula o mágii v kuchyni. Nemaj jej to za zlé, socializmus narobil veľa neplechy v ľudských srdciach. aj u nás v dedine bola jedna pani cukrárka. každá oslava bola so zákuskami od nej. piekla a varila mi aj na svadbu... na veľkú škodu som nestihla od nej okukať nejaké finty. ako písal mesiar50, naši predkovia boli veľmi šikovní, pokorní a robili každú robotu s láskou... ešte raz vďaka za recept
astheart
@frauakbari , už jsem to našla... :) Hořčicová sklenka byla přesně tak velká, jako je dnes plastový kelímek od obyčejné hořčice. Až budu mít prázdný, naměřím to a změním v surovinách.
astheart
Našla jsem to na netu. Klasická hořčicová sklenka měla 200 ml. :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia