Venčeky

damian6Damian6, 50 ročný muž, Bratislava, 24. januára 2011 11:55
Ďalšie jeho recepty »

VenčekyFoto: damian6

Mal som v rukách rôzne recepty na venčeky z odparovaného ( odpalovaného ) cesta a nie vždy sa mi páčil výsledok a tak som sa rozhodol urobiť recept podľa seba, nie príliš komplikovaný a chutný. Recept je niekoľkokrát odskúšaný a s výsledkom som maximálne spokojný. Dúfam , že budete aj vy.

40
porcií
40 min
príprava
45 min
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
0,25 l
125 g
125 g
4 ks
 štipka
Vanilkový krém:
0,75 l
(sáčky)
120 g
125 g
150 g
Šlahačka:
(250ml)
(sáčky)
(sáčky)

Postup prípravy

  1. 1

    Najprv si pripraviť plechy. Vymastiť Herou a vysypať hrubou múkou. Pomocou kruhového vykrajovača na linecké koláčiky predznačiť krúžky. Do hrnca dať variť mlieko a maslo. Hladkú múku so štipkou soli prevzdušniť a premiešať metličkou. Ak mlieko s maslom zovrie, pridať múku so soľou a miešať cca 3-4 minútky až sa cesto neoddeľuje . Preložiť cesto do inej nádoby a postupne vmiešať po jednom vajcia. Pri miešaní musí byť každé vajce dobre vmiešané do cesta ! Naplniť cukrársky rukávec, použiť hviezdicovú širšiu trysku a podľa predznačených koliesok nastriekať kolieska v jednej vrstve (Nikdy nie na seba – neprepieklo by sa cesto! ). Upiecť tak, že rúru treba zohriať na 190°C a keď naskočia (ešte sú bledé , ale majú už správnu veľkosť), stiahnúť teplotu na 150°C a nechať dopiecť do zlato-červena. Upečené vybrať a ešte keď sú polo-horúce rozkrojiť na polovice nožom.

  2. 2

    Vanilkový krém. Rozdeliť mlieko na ½ l a ¼ l . Do ¼ l vmiešať práškový cukor , vanilkový cukor, a Zlaté klasy za studena a nechať postáť, aby sa uvoľnilo žlté farbivo – cca 15-20min. . Priviesť ½ l mlieka do varu a naliať zvyšnú zmes za stáleho miešania a postupne uvariť puding. Preložiť do inej misky a ešte za horúca vmiešať 1/8 masla. Naplniť do cukrárskeho rukávca a nastriekať do spodnej polovice vanilkový krém.

  3. 3

    Do misky vyliať šľahačky a metličkou zamiešať vanilkový cukor a smetafixy a chvíľu (cca. 5 min. - 10 min.) nechať postať, vyšľahať dohusta a naplniť vrchnú polovicu venčeka. Obe naplnené polovice spojiť a na záver už len pocukrovať práškovým cukrom. Prajem dobrú chuť!

ohodnoť recept:
Hlasovalo 16 ľudí (5,0 hviezdičiek)
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist