Venčeky

Venčeky
Foto: damian6
damian6Damian6, recept pridal: 24. januára 2011 11:55Ďalšie jeho recepty

Mal som v rukách rôzne recepty na venčeky z odparovaného ( odpalovaného ) cesta a nie vždy sa mi páčil výsledok a tak som sa rozhodol urobiť recept podľa seba, nie príliš komplikovaný a chutný. Recept je niekoľkokrát odskúšaný a s výsledkom som maximálne spokojný. Dúfam , že budete aj vy.

Suroviny

40
porcií
40
minút
príprava
45
minút
na 190 °C

Postup prípravy receptu

1

Najprv si pripraviť plechy. Vymastiť Herou a vysypať hrubou múkou. Pomocou kruhového vykrajovača na linecké koláčiky predznačiť krúžky. Do hrnca dať variť mlieko a maslo. Hladkú múku so štipkou soli prevzdušniť a premiešať metličkou. Ak mlieko s maslom zovrie, pridať múku so soľou a miešať cca 3-4 minútky až sa cesto neoddeľuje . Preložiť cesto do inej nádoby a postupne vmiešať po jednom vajcia. Pri miešaní musí byť každé vajce dobre vmiešané do cesta ! Naplniť cukrársky rukávec, použiť hviezdicovú širšiu trysku a podľa predznačených koliesok nastriekať kolieska v jednej vrstve (Nikdy nie na seba – neprepieklo by sa cesto! ). Upiecť tak, že rúru treba zohriať na 190°C a keď naskočia (ešte sú bledé , ale majú už správnu veľkosť), stiahnúť teplotu na 150°C a nechať dopiecť do zlato-červena. Upečené vybrať a ešte keď sú polo-horúce rozkrojiť na polovice nožom.

2

Vanilkový krém. Rozdeliť mlieko na ½ l a ¼ l . Do ¼ l vmiešať práškový cukor , vanilkový cukor, a Zlaté klasy za studena a nechať postáť, aby sa uvoľnilo žlté farbivo – cca 15-20min. . Priviesť ½ l mlieka do varu a naliať zvyšnú zmes za stáleho miešania a postupne uvariť puding. Preložiť do inej misky a ešte za horúca vmiešať 1/8 masla. Naplniť do cukrárskeho rukávca a nastriekať do spodnej polovice vanilkový krém.

3

Do misky vyliať šľahačky a metličkou zamiešať vanilkový cukor a smetafixy a chvíľu (cca. 5 min. - 10 min.) nechať postať, vyšľahať dohusta a naplniť vrchnú polovicu venčeka. Obe naplnené polovice spojiť a na záver už len pocukrovať práškovým cukrom. Prajem dobrú chuť!



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 7 ľudí (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • ailuj82, 24. januára 2011 o 13:48
    Už len zahryznúť do nich... :). Ja by som aj piekla, len už nikomu sladké nechutí :(


  • evusik, 24. januára 2011 o 13:51
    mňam, venčeky strááášne ľúbim, ale nerobím.... si šikovný :-)


  • anina43, 24. januára 2011 o 14:18
    urobil si ich k r á s n e, už dávno som ich nepiekla, dobrá inšpirácia


  • gabec, 24. januára 2011 o 14:35
    vyzerajú nádherne, len sa spýtam, nemá niekto z Vás recept na pravé socialistické Karamelové veterníky plnené pravou karamelovou plnkou a poliate karamelovou cukrovou polevou?


  • ursula4, 24. januára 2011 o 14:46
    Ja mám akurát recept na polevu:5 dkg kr.cukru upáliť do hneda,pridať 4-6 PL mlieka a nechať to rozvariť,odstaviť zo sporáka a primiešať 22 dkg práš.cukru a miešať na hladkú hmotu.Hneď oblievať veterníčky


  • garanco, 24. januára 2011 o 14:56
    Krásne venčeky, cesto a pracovný postup sa mi veľmi páči. Ukladám si.


  • lienka25, 24. januára 2011 o 15:36
    Nádherné venčeky,môj obľúbený koláčik :-) Chcela by som sa ešte opýtať,či do cesta a krému ide to klasické,obyčajné maslo alebo nejaký tuk(Palmarin,Hera) ? Za odpoveď vopred ďakujem :-)


  • marianne69, 24. januára 2011 o 15:45
    ...teda toto,ty si ale pekar,prisahala by som ,ze su z cukrarne:-)))take su krasne,ale tieto budu urcite chutnejsie...


  • glosterka, 24. januára 2011 o 16:36
    Hmmm, klobúk dolu! Paráda! Vyskúšam niekedy takéto nádherné prekvapko pre rodinu. Ja si spravím zopár bezmliečnych a hlavne bez šľahačky... @Damian6 , také nemajú ani v cukrárni!!!! ;-)


  • damian6, 24. januára 2011 o 17:37
    Bežne do nich používam Rajo maslo, ale posledné som skúšal s Heliou vanilková príchuť (zelený obal). S maslom sa mi zdajú lepšie.


  • ketty3811, 24. januára 2011 o 19:33
    Krásne venčeky,také majú u nás doma radi,len mne sa nedaria urobiť.Vyskúšam podľa teba.:-)


  • sladkacokolada, 24. januára 2011 o 19:38
    no toto, aký šikovný pán, krásne


  • sedmak, 24. januára 2011 o 20:02
    su pekné a určite aj dobré.Ukladam do KK.


  • mamina2, 24. januára 2011 o 20:31
    robim rada,casto ...ale uz dlho nie...dakujem za pripomenutie, su velmi pekne a isto este viac chutne...krasne naozaj asi si ich dam do pozadia :)


  • papradka, 24. januára 2011 o 21:04
    sú veľmi krásne, len sa chcem opýtať, že do akej výšky striekaš to cesto na plechu?


  • alexdidi, 24. januára 2011 o 22:14
    Veľmi pekné, vydarené....


  • evanaaa, 24. januára 2011 o 22:38
    Papradka, odpovedám pre prípad, že by to už Damian nečítal: - cesto sa strieka v jednej rovine do kruhu a nie do výšky, ak si pozorne prečítaš postup, tak to v ňom zdôrazňuje. Inak by sa dobre neprepieklo.


  • evanaaa, 24. januára 2011 o 22:40
    Damian, chválim aj ja, na tom podnose priam lákajú, tak chutne vypadajú.


  • evanaaa, 24. januára 2011 o 22:40
    Damian, chválim aj ja, na tom podnose priam lákajú, tak chutne vypadajú.


  • 1ariana, 25. januára 2011 o 08:23
    Aj ja sa pripájam ku chválam. Naozaj už len zahryznúť.


  • esi, 25. januára 2011 o 09:23
    Vyzerajú hriešne dobre. Určite urobím v krátkej dobe..Ukladám do KK


  • damian6, 25. januára 2011 o 10:31
    Papradka, Evanaaa to vystvetlila za mňa . Ďakujem.
    Je to len v jednej vrstve.
    Ak by niekto mal pocit , že sú malé a chcel by zväčšiť samotný venček, tak kľudne sa dá natočiť popri prvom koliesku aj druhé. Vznikne tak venček o veľkosti klasického veterníku.
    Ale opäť upozorňujem na výšku iba jedna vrstva. (;-)))


  • cica2, 25. januára 2011 o 11:21
    wau teda ty si šikovný, sú fakt krásne!!!!


  • orchidea, 25. januára 2011 o 15:17
    Ako všetko doteraz čo si uverejnil aj tieto venčeky sú krásne, patrí ti pochvala, ukladám si recept aj keď mám svoj odskúšaný nezaškodí vyskúšať aj iný.
    Ja ich však robievam v dvoch vrstvách, takže sú potom ozaj také vysoké ako veterník, ledvá ústa na ne otvoríme ....a prepečú sa, netreba sa báť.


  • monulik2, 25. januára 2011 o 19:46
    Krááásne a určite aj veľmi chutné .


  • 1956, 26. januára 2011 o 07:07
    Veľmi pekné.Ešte som nemala odvahu ich piecť.Myslíš, že to zvládnem na prvý krát ? Recept ukladám a na narodeniny si ich upečiem.A ešte sa chcem opýtať, koľko kúskov /približne / z jednej dávky urobím?


  • damian6, 26. januára 2011 o 09:38
    1956: Netreba sa báť, držím palce , aby sa Ti podarili.
    Z jednej dávky mne vyšlo cca 40 - 42 kúskov, ale minule som pridal k pôvodnému množstvu surovín 1/2 a vyšlo mi z toho 70 ks (napr. pôvodne múka 125 g na 190g a pod.)


  • tizian1cat, 27. januára 2011 o 15:31
    síce nemám rada sladké , ale klobúk dole, sú ako namaľované!!!! Gratulujem k výhre, viac ako zaslúžená!!!!


  • ketty3811, 27. januára 2011 o 17:04
    Aj ja gratulujem k výhre,tie venčeky si to zaslúžili.:-)


  • maartina, 27. januára 2011 o 17:16
    včera som si akurát tento receptík ukladala ...tiež sa mi veľmi páčia a sú určite lepšie ako v cukrárni ....gratulujem


  • diabambulka, 27. januára 2011 o 19:43
    gratulujem:-)))


  • damian6, 27. januára 2011 o 21:54
    Moment, moment dámy, o čom to hovoríte ? K čomu mi gratulujete ?
    O čo ide ?


  • ketty3811, 27. januára 2011 o 22:24
    No veď si vyhral,v týždennej súťaži.:-)))


  • damian6, 28. januára 2011 o 13:41
    Včera mi prišiel mail od pani Sandry.
    Ani som nevedel , že tu bežia nejaké súťaže. Príjemné prekvapko.
    Ďakujem.


  • meryfri, 29. januára 2011 o 19:53
    na budúcu nedeľu máme premiéru s ochotníckym divadlom...neprídeš mi ich napiecť? ...vyzerajú ako z cukrárne ... určite sú aj chutné... vďaka


  • damian6, 31. januára 2011 o 11:46
    Meryfri: Rád pečiem a napiekol by som, ale teraz toľkí chcú po mne , aby som im napiekol...(:-))) .


  • viedra, 5. februára 2011 o 21:56
    Damianko aj pri tomto recepte plati že sa rura nesmie otvarat počas celeho pečenia?


  • damian6, 6. februára 2011 o 10:31
    Mal by som napísať , že nie. Neotvárať.
    V skutočnosti , ale moja rúra je dosť stará a tak hreje viac vo vnútri, ako pri dvierkach a tak to robím tak, že musím počkať až naskočia a musia chytiť aspoň zlatistý odtieň. Rýchlo otvorím, plech obrátim a rýchlo zavriem.
    Pokiaľ je rúra v poriadku, nie je treba ani otvárať.


  • marendacova, 16. februára 2011 o 16:03
    Ja som ich piekla minulu sobotu a musim povedat, ze na prvy krat moc dobre, vsetkym chutilo a nic neostalo...mala som malu dusicku na zaciatku pecenia, lebo do cesta nejde ziadny kypr. prasok, ale myslim si ze asi ani nemoze ist lebo potom by sa stred veternika navukol a ostala by tam diera, potom by to neslo prekrojit napoly...moj nazor, nech poradi Damian. Ale moc som sa spoliehala na postup a vysieeellll, juchuuuu Mnam


  • damian6, 16. februára 2011 o 19:19
    Sem skutočne nejde kypriaci prášok.


  • evas13, 28. júna 2011 o 11:07
    Gratulujem, si úžastný...:)


  • gabriela712, 9. októbra 2011 o 11:28
    Idem ich hned robiť. Dúfam, že sa mi podaria a že budú také krásne ako tvoje.


  • katarinkaa, 18. októbra 2011 o 21:12
    ja som ich robila, mnamky :) fajn recept, chvalim :)


  • katarinkaa, 18. októbra 2011 o 21:20
    ja som ich robila, mnamky :) fajn recept, chvalim :)


  • arriska, 5. novembra 2011 o 13:39
    Prave som dopiekla ,naplnila a podavala :) mnaaaaaaaaaaaaaaam vyborne


  • reznik, 7. apríla 2012 o 16:31
    Milý damian6 , musím sa ti poďakovať za "brutálny" recept. Nerada pečiem , len keď musím , vždy som mala rešpekt pred odpaľovaným cestom a myslela som si že ho dokážu len skúsené gazdinky. Až keď som videla , že aj muž vie upiecť moje milované venčeky , skúsila som tvoj recept. Presne som dodržala tvoj postup a urobila som neskutočné venčeky. Ja som ešte dala do rúry misku s vodou ,lebo som to kdesi vo vareche pri venčekoch čítala a myslím že to má svoje opodstatnenie - sú hneď mäkké.Celá family ťa pozdravuje lebo som sa pochválila že venčeky ma naučil robiť chlap, pá.Čo ma ešte naučíš ?


  • alca5551, 24. apríla 2012 o 18:12

    Zdravim. Vyskusala som dva dalsie recepty a musim napisat ze tento je najlepsi, naozaj hned su makke, skoda ze som ten recept nenasla ako prvy. Ale dakujem a blahozelam.


  • zdezda, 13. mája 2012 o 17:20
    supeeer recept, podľa tvojho lopatisticky napísaného postupu prípravy vynikajúcich venčekov sa ich odvážim aj ja urobiť, raz už som ich robila, no neboli na jednotku, som prekvapená, ako som ho tu mohla prehliadnuť :-)


  • womanka, 18. októbra 2012 o 12:06
    chcem vyskúšať tento recept...a nebolo by dobré si na papier na pečenie nakresliť kolieska?...či má tam to opodstatnenie tuk a múka na plechu?


  • damian6, 18. októbra 2012 o 12:48
    Používam maslo a vysypem múkou. Kolieska si urobím vykrajovákom na línecké pečivo . Papier som neskúšal. Takto viem , že sa mi to určite neprilepí.


  • elka21, 18. októbra 2012 o 12:51
    ja ich robím na papier, vyznačím si kolieska a otočím na druhú stranu a vytláčam venčeky. nikdy sa neprilepia a paier si odložím, vydrží aj 5-6 pečení, nemusím robiť nový podklad. JE TO SUPER


  • staja, 26. januára 2013 o 08:59
    Vy ste super, tie diskusie sa fakt oplatia čítať. @elka21 ďakujem za radu, vyskúšam.


  • sasha30, 28. marca 2013 o 13:34
    toto je druhy recept co skusam a musim pochvalit,je super.Ine uz nerobim.


  • lycan, 27. septembra 2013 o 12:31
    Super recept Ďakujem sestra ma birmovku a ako prekvapko som jej chcel niečo upiecť ovšem ja som taký pekár asi ako kozmonaut čiže nič moc ale držal som sa postupu a vydarili sa m,i akurát nemám kolieska ale všelijake podivne kružky ale nič tomu nebráni ayi sa zjedli a ako som dnes pozrel do chladničky asi budem musieť upiecť ešte jedny :D máš moje uznanie..


  • hubata, 4. februára 2014 o 12:08
    @Damian6 : Kráásne, všetko ostatné už povedali predo mnou. Trošku ma zarazilo že aj šľahačku si dal, ale tá ešte žiadny zákusok nepokazila.


  • in, 5. februára 2014 o 13:06
    jednoducho fantasticke, a mosem povedat ze od detstva som uz nemal take dobre, aj moja zena co neje sladke vrhla do seba cely
    plech ze sa len tak zabliskalo, krasny postup a zrosumitelne napisane to mi vsetko velmy ulahcilo, a venecky su najlepsie, odporucam! PS: omluvam sa sa pravopis :)


  • sasha30, 8. marca 2014 o 15:45
    moje prve bola katastrofa,ale tieto podla tohto receptu sa mi naozaj podarili.



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Omáčky zo severu aj juhu Európy
Omáčkový seriál pokračuje: Nechajte sa inšpirovať omáčkami, ktoré sú typické pre rôzne národné kuchyne Európy.

Varecha 36/2014: Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.

Láska na karí – to je sto chutí a jedna vášeň
Už o týždeň sa v kinách proti sebe postavia francúzska haute-cuisine a pikantná indická exotika.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 36/2014: Mäsový trojboj Mäsový trojboj
Časopis Varecha v piatok 5. septembra v denníku Pravda.


TOPlist