Veľkonočný chlieb mojej svokry (fotorecept)

Autor receptu: andys

Domáci zemiakovo-rascový chlieb je v rodine môjho manžela dlhoročnou veľkonočnou tradíciou. Tradície sú na to, aby sa odovzdávali z pokolenia na pokolenie a prípadne aj niekomu ďalšiemu, napríklad vám, milí varecháči :)

75 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny:
  2. Z vlažnej vody (asi 2 dl), lyžičky kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme nastrúhané varené zemiaky a ostatné suroviny.
  3. Vlažnú vodu pridáme podľa potreby a rukami vymiesime nie veľmi riedke ani husté cesto.
  4. Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť približne hodinu na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľký hrubý plát.
  5. Preložíme na štvyrikrát (ako lístkové cesto). Raz...
  6. ...dva...
  7. ...tri...
  8. ...štyri. Preložené cesto necháme ešte 15 minút odpočívať a postup ešte raz zopakujeme.
  9. Bochník preložíme na mierne vymastený a pomúčený pekáčik, potrieme vodou a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pri 200 stupňoch, hornom aj spodnom ohreve bez ventilátora cca 1 hodinu.
  10. Upečený chlebík vyberieme na mriežku, ešte raz potrieme vodou a necháme vychladnúť. Podávame s čímkoľvek, na čo máme práve chuť ;)