Veľkonočný chlieb mojej svokry (fotorecept)
Autor receptu: andys
Domáci zemiakovo-rascový chlieb je v rodine môjho manžela dlhoročnou veľkonočnou tradíciou. Tradície sú na to, aby sa odovzdávali z pokolenia na pokolenie a prípadne aj niekomu ďalšiemu, napríklad vám, milí varecháči :)
75 minút príprava |
60 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme si všetky suroviny:
- Z vlažnej vody (asi 2 dl), lyžičky kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások. Múku preosejeme do väčšej misy, pridáme nastrúhané varené zemiaky a ostatné suroviny.
- Vlažnú vodu pridáme podľa potreby a rukami vymiesime nie veľmi riedke ani husté cesto.
- Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť približne hodinu na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľký hrubý plát.
- Preložíme na štvyrikrát (ako lístkové cesto). Raz...
- ...dva...
- ...tri...
- ...štyri. Preložené cesto necháme ešte 15 minút odpočívať a postup ešte raz zopakujeme.
- Bochník preložíme na mierne vymastený a pomúčený pekáčik, potrieme vodou a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pečieme pri 200 stupňoch, hornom aj spodnom ohreve bez ventilátora cca 1 hodinu.
- Upečený chlebík vyberieme na mriežku, ešte raz potrieme vodou a necháme vychladnúť. Podávame s čímkoľvek, na čo máme práve chuť ;)