Vegan bolonské špagety

mythra - fotkamythra, 18. apríla 2014
Vegan bolonské špagety
Foto: mythra

Moje obľúbené :)

5
porcií
30 minút
príprava
40-60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 balenie
2 ks
1 ks
1 - 2 ks
1 ks (v škatuľke)
200 ml
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Cestoviny uvaríme v slanej vode, odložíme vedľa. Kvôli odstráneniu sójovej ,,pachute,, z drte si aj ju vždy predvarím zvlášť v ochutenej vode (soľ, korenie, sójová omáčka,..), precedím cez sitko, vytlačím nadbytočnú vodu.

  2. 2

    V hrnci na oleji opražíme do sklovita najemno nakrájanú cibuľku, pridáme cesnak nakrájaný na plátky a mrkvu nastrúhanú najemno. Chvíľu prážíme, pridáme predvarenú sójovú drť, korenie, soľ, rozdrtenú sušenú chilly papričku (dodá jemnú štipkastú chuť, ale nemusí byť). Zalejeme vodou tak, aby nesiahala až úplne povrch, ináč by bola bolonská zmes riedka. Pridáme bylinky podľa chuti (oregáno, bazalka, rozmarín, tymián,..), ale určite by to malo krásne voňať po bylinkách. Dusíme asi 10 minút pod pokrievkou.

  3. 3

    Pridáme paradajkový pretlak a kečup, ktorého množstvo som len odhadla, vždy dávam podľa chuti a podľa kvality kečupu. Mal by byť hustý a jemný/sladký. Dusíme ešte asi 30 minút, tak aby sa chute spojili a cibuľka a cesnak boli úplne jemné. Čím dlhšie sa zmes varí, tým by maa byť chutnejšia :) Špagety servírujeme poliate zmesou. Dobrú chuť :)

    Vegan bolonské špagety - obrázok 3

Diskusia k receptu

micanela
tiez robim tzv. bolonske spagety zo sojovej drte - a ked sa dobre ochuti, vacsina ludi vobec nezisti, ze tam nie je maso
afataga
ked uz si teda maso nahradila sojovou drtou, nezasluzi si to tento nazov a ak sa chces priblizit surovinami, tak ti chyba stopkovy zeler a kecup tam nema co robit
1x mufurc
mythra
@afataga Neviem, podla coho si usudila, ze si to nezasluzi tento nazov. Pokial viem, kazdy ma svoj recept, kazdy si ho upravi podla seba a za to, ze tam je surovina ako kecup kvoli dobrej chuti ,,navyse,, neznamena to, ze uz ho tento recept nie je hoden. Je to moja veganska verzia, najlepsie spagety, ake som kedy jedla, ak sa ti to nepaci, rob si svoje s mrtvym masom, pridaj zeler, vynechaj kecup a vsetci budeme stastni :) Tvoju pripomienku by som brala aspon keby bola napisana slusne, ze kecup sa ti tam nepozdava a pridala by si tam zeler, velmi rada si dokonca necham poradit, ak mas ine skusenosti, ale tvoje mudrosti o tom aky nazov maju mat moje spagety su smiesne :D
abdul
@mythra : Bolonské špageti sú s mäsom. Nenazývaj svoj výplod niečím, k čomu názov neptrí. Bryndzové halušky sú s bryndzou a nie s kefírom. Ale postupne dôjdeš na to aj sama.
terinka55
Toto sú naozaj nezmyselné žabomyšie vojny. Mne sa recept páči. A ten názov ? Nuž čo, má to podľa seba.
1x evani
vegetariankapp
Zdravím, aj mne sa recept páči a určite ho vyskúšam a s kečupom. A súhlasím z terinka55. Ved je to smiešne ako sa správate a to ste dospelí ludia. Ako malé deti. Pekné sviatočné dni Vám všetkým želám a niektorým viac pochopenia a tolerancie.
mythra
@terinka55 a @vegetariankapp Ja neviem preco masozruti musia mat neustaly problem s tymi, co maso a zivocisne produkty nejedia. Ja si ziadne masove recepty nepozeram, lebo s nimi nesuhlasim, nezaujimaju ma a nebudem ich robit. Kebyze mam kazdy okomentovat, velmi by som sa zapotila.. Bohuzial vsak maju ludia potrebu neustale rozosievat negativnu energiu tym, ktorych to nezaujima. @abdul a @afataga , ospravedlnujem sa vam, ako strasne som zneuctila nazov, vidim, ze vy specialisti ste na to velmi haklivy, proste si moje recepty vobec nepozerajte a hotovo :) Ked vas to uspokoji, dajte mi jednu hviezdicku, zly koment a pohladte si vase negativne vnutro, ja som stastna s tym aka som a ako varim.. Dakujem za pochopenie..
kukulienka71
Nevidím tu problém,keĎže @mythra dala názov Vegan bolonské špagety,je to jednoznačné,Nie je tam len Bolonské špagety :-) Tiež prajem príjemné sviatky !
guru
Mnam vyzera to super,isto to chuti,miesto toho aby ste to pochvalili sa tu hadate za nazov ..aha tam neni kus zvierata ktore je otocene hlavou dole a zarezane .. a ze mrtva mrkva lol :D ..
metallca
Tak tieto komenty stáli za to...som sa pobavila.
A pre abdul - BOLOŇ JE PODĽA TEBA DRUH MäSA???????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jenni
@mythra presne tento istý "problém" okolo názvu sa tu už raz riešil za vegan boloňskú omáčku, ktorú som pridala ja, nakoniec z toho vzišlo že to nie je omáčka a je suchá a človek vie dokonale posúdiť podľa oka čo je alebo nie je na jazyku suché, či šťavnaté..podobný dotaz na názov mala afataga, ktorej sa tiež na vareche vytýkal názov jedla..z toho si netreba robiť ťažkú hlavu, vždy sa nájdu ľudia, ktorí sa stavajú do úlohy šéfkuchára sťa by gordon ramsay a ktorí majú príliš veľa voľného času a nevedia ho využiť lepšie, len tak, že si silou mocou potrebujú rypnúť za nezmysly..pokiaľ máte problém s názvom vyriešte si to vo vlastnom vnútri, nerozumiem prečo to niekoho vie tak neskutočne pobúriť, na svete sa dejú však aj horšie veci než to, že niekto nie je stotožnený s názvom cudzieho receptu a potrebuje to dať zo seba von :) je to názov, ktorý sem pridala autorka receptu a mohli by ste to rešpektovať, no pokiaľ to neviete pretrpieť v tichosti, chce to trošku iný prístup. a vegetariáni mi nepripadajú ako nerváci, autorka receptu sa len chcela svojho jedla zastať, ja ju chápem, tiež mi vadia takéto komentáre, ktoré nemajú väčší zmysel a ľudia by sa bez nich zaobišli, no lepšie je niekomu niečo nezmyselné vytýkať ako pochváliť. mne sa recept páči a ja chválim :) boloňská omáčka je síce omáčka na mäsovej báze pôvodom z talianska (oblasť bologna), ale svet sa nezrútil, že je tento recept bez mäsa a volá sa to boloňská omáčka..ľudia zamyslite sa nad sebou aké malichernosti tu vyťahuje s tým, že dopredu viete, že autor sa ohradí a bude označený ako nervák..kvôli vám :)
stanci11
paráda, akurát mám z kúpenú sójovú drť tak aspoň viem čo vyskúšať :)
anett91
Nie som vegánka, ale tieto špagety sú najlepšie aké som kedy jedla. Ukladám do KK a určite som ich nevarila poslednýkrát.
addi
MŇAM! Tiež nie som vegánka ale už si celkom často varím vegansky pretože ma to baví a zdá sa mi to zaujímavejšie :)
Tieto boloňské špagety sú úúúúžasné! Ja som ešte pridala ľahôdkové droždie. Fantázia :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia