Vanilkové rožky

mimivikinka - bez fotkymimivikinka, 16. decembra 2013

Možno klasika ale výborná, jemná a jednoduchá na prípravu. :) Píšem ju tak, aby ani začiatočník nemal s ničím problém. ;)

Suroviny

250 g
100 g
100 g
200 g
1 ks
1 - 2 bal.




Postup

  1. 1

    Preosiatu hladkú múku, práškový cukor, mleté orechy a zmäknuté maslo spolu zmiešame a vypracujeme cesto. Zabalíme do alobalu alebo potravinárskej fólie a necháme odležat v ladničke (ja nechávam 24h, kedže väčšinou pri malej pečiem po večeroch ale stačí aj hoďka).

  2. 2

    Z cesta potom tvarujume rohlíčky, kladieme na vymastený plech a do vopred vyhriatej rúry dávame piecť na cca 7 minút (treba odsledovať, kedže každá trúba pečie inak) až začnú jemne hnednúť na okrajoch. Hneď po vybratí ich treba poposúvať aby sa nelámali a ešte teplé obaliť v cukrovej múčke zmiešanej s vanilínovým cukrom.

  3. 3

    Rohlíčky nie su príliš sladké a sú veľmi jemné. Pozor, pri obaľovaní, kým sú ešte teplé sa zvyknú lámať, preto treba jemne. Ja sa vždy tesím, že aspoň tie polámané možem pojesť. ;) Odporúčam spraviť dvojitú dávku, u nás vianočné pečivo okrem mňa nikto veľmi nemusí...

  4. 4

    Dobrú chuť a krásne a pokojné sviatky želám!

Diskusia k receptu

mimivikinka
dakujem! :) Nám doma veľmi chutia. Voľakedy sme roky robili s menším podielom vlašských orechov atď., to bol babičkin recept, tak snáď sa tam hore na mňa nehnevá. ;) V tom čase som ešte nepiekla a recept už nemám. Tento od kamošky robím už roky a mňam. :) Musím ich schovať sama pred sebou, nech z nich niečo ostane. :D Krasne sviatky!
lenivaveganka
Píšeš, že obyčajný recept na klasiku, ale ja mávam každoročne s tou klasikou značné problémy :) Moje rohlíčky sú kvôli zlému podielu orechov v recepte (opísanom z klasickej knihy Varíme aj bez skúseností) také krehučké, že sa rozplývajú na jazyku, ale častejšie ešte pred tým. Ich šúľanie je hotové majstrovstvo a vždy sa pri ňom natrápi celá rodina. Chutia síce nebesky, ale tento rok, mysliac na svoje nervy, radšej hľadám nový recept a ten Tvoj vyzerá veľmi sľubne, takže ukladám :) Prajem Vám všetkým nádherné sviatky.
tiginko
vanilkové rožky sú okrem lineckých zlepovaných a bratislavských orecháčov a makáčov, jediná klasika, ktorá sa robí každé Vianoce a najviac nám hádam chutia. Ďalšie druhy skúšam obmieňať. My ich robievame podľa starého rodinného receptu s lieskovými orieškami, skúsila som raz aj s vlašskými, ale nebolo to ono. Dávam len žĺtko, to sa mi viac osvedčilo, ako celé vajce. A zistila som, že s cestom sa omnoho lepšie pracuje, keď do neho pridám 1-2 lyžičky vanilkového extraktu na 1 dávku, tento rok vďaka Vareche mám konečne vlastný. A používam už aj vlastný vanilkový cukor
sisa
aj u nás na Vianoce nesmú chýbať vanilkové rožteky, super popis a inak s tými polámanými rožtekmi to robím aj ja :-)
mimivikinka
@milca1 (14.12.2015 23:23)
mne sa to nikdy nestalo a robím ich podľa tohto receptu 25rokov, takže je to zvláštne ale nikomu môj recept nevnucujem a kľudne ho odtiaľto stiahnem. Jediný krát, keď sa mi to stalo bolo, keď som použila špaldovú múku, preto som ostala u toho, čo mi funguje. Mrzí ma, že Vám nevyšli ale naše sú aj tento rok krásne a mňamózne. Krásne sviatky :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia