Vajce Benedikt

Zuzana Sisáková
šéfkuchárka, 19. marca 2024
Vajce Benedikt
Foto: Shutterstock

Tento pokrm je pomenovaný po newyorskom maklérovi Lemuelovi Benedictovi, ktorý si v roku 1894 objednal v hoteli Waldorf „toast s maslom, pošírované vajcia, chrumkavú Zobraziť celý popisTento pokrm je pomenovaný po newyorskom maklérovi Lemuelovi Benedictovi, ktorý si v roku 1894 objednal v hoteli Waldorf „toast s maslom, pošírované vajcia, chrumkavú slaninu a holandskú omáčku“. Jedlo neskôr upravil hotelový šéfkuchár Oscar Tschirky, ktorý nahradil toast brioškou a slaninu šunkou. V súčasnosti sa vajce Benedikt väčšinou pripravuje na opečenom toaste či chlebe.

4
porcie
5 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 plátky (alebo šunka či bravčová rolka)
4 ks (veľké)
4 krajce (alebo chlieb, briošky)
Holandská omáčka:
10 PL
3 ks (veľké)
1 PL
1 ČL
1/2 ČL
 štipka




Postup

  1. 1

    Najprv upečieme šunku, plátky bravčovej rolky alebo slaninu na panvicu rozohriatej na stredne nízku teplotu. Pomaly smažíme, občas otočíme. Ak použijeme slaninu, počkáme, než sa väčšina tuku vyškvarí.

  2. 2

    Opečené ich pomocou klieští alebo vidličky vyberieme z panvice a položíme na papierovú utierku, aby absorbovala prebytočný tuk.

  3. 3

    Na prípravu holandskej omáčky rozpustíme 10 lyžíc masla. Vo vodnom kúpeli vymiešame žĺtky s citrónovou šťavou a vínom v pomaly pridávame maslo, nakoniec dáme soľ, korenie.

  4. 4

    Omáčku preložíme do nádoby, ktorú môžeme použiť na nalievanie omáčky na vajíčko a postavíme ju na teplé, ale nie horúce miesto na sporáku alebo v jeho blízkosti.

  5. 5

    Uvaríme vajcia. Postupne jedno vajce po druhom rozbijeme do malej misky a vložíme ho do sotva vriacej vody s octom vo veľkom hrnci. Keď začne vajce tuhnúť, môžeme vložiť ďalšie. Varíme 4 minúty, musíme si však zapamätať, ktoré sme vložili prvé, a to najskôr vybrať. Opakujeme s ďalšími dvoma vajcami.

  6. 6

    Opečieme toasty, chlieb alebo briošky.

  7. 7

    Jednu stranu toastov natrieme maslom. Navrch položíme opečený plátok rolky, šunky či slaniny, na to uložíme vajce a zalejeme holandskou omáčkou. Môžeme ozdobiť podľa chuti, ihneď podávame.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia