Úžasný domáci tvaroh fotorecept

littlechoco - fotkalittlechoco, 19. apríla 2014

Recept na úžasný domáci tvaroh. Je to jednoduchšie ako si myslíte :) . Z 3 litrov surového mlieka nám vyšlo cca 450g domáceho tvarohu.

30 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 l




Postup

  1. 1

    Najideálnejšie mlieko aké môžete použiť je čerstvé, surové mlieko od tradične chovaných kravičiek pasených na tráve. Ak k takému mlieku nemáte prístup, vhodnou alternatívou je mlieko z mliekomatov, ktoré je taktiež surové. Tou poslednou a najmenej vhodnou možnosťou je pasterizované alebo trvanlivé mlieko z obchodov, ktoré je navyše homogenizované. Toľko ku kvalite mlieka :-) Mliečko si necháme skysnúť v hrnci alebo miske pri izbovej teplote 2-3 dni. Že je mlieko skysnuté, spoznáte tak, že z neho vznikne hustejšia hmota pripomínajúca tradičný kefír. Ak si chcete pochutiť aj na domácej smotane, môžete ju po 1., prípadne 2.dni odobrať z povrchu mlieka, kde sa bude smotana vytvárať.

    Úžasný domáci tvaroh (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď máme mlieko skysnuté, začneme ho pomaly zahrievať na miernom ohni a občas premiešame. Pozor, mlieko sa nesmie variť!!! V priebehu cca 30 minút sa zrazia tvarohové hrudky a usadnú na spodku hrnca. Ak chcete zistiť, či už sa vám vytvorili tvarohové hrudky, ponorte väčšie sitko na spodok hrnca a pokúste sa nabrať zrazené hrudky. Keď sa usadia tvarohové hrudky na spodku hrnca, na vrchu ostane srvátka, ktorá má jemne žltú farbu. To je tiež znak, že tvaroh je už zrazený a je čas ho precediť. Poznámka: Čím dlhšie budete mlieko zahrievať, tým tvrdší tvaroh vám vznikne.

    Úžasný domáci tvaroh (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mlieko odstavíme z ohňa a cez väčšie sitko ho precedíme do väčšej misky. Tvaroh v sitku poriadne postláčame varechou aby sme z neho odstránili čo najviac vody. Srvátka, ktorá nám ostala po precedení tvarohu je plná minerálov a niektorých vitamínov, takže je škoda ju len tak vyliať. Môžete ju vypiť, ako to robíme my :-).

    Úžasný domáci tvaroh (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z 3 litrov mlieka sme teda získali cca 450g perfektného tvarohu, pár lyžíc smotany a niekoľko litrov výživnej srvátky. Toto všetko môžete získať za asi 15 minút čistej práce a sumy cca 2e. Stojí to zato :-)

    Úžasný domáci tvaroh (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

jujoska
stary znamy recept na domaci tvaroh...len k tomu vyberu vhodneho mlieka: z trvanliveho mlieka veru tvaroh nevyrobis, to ti nikdy neskysne, iba ak sa pokazi alebo splesnivie
hubata
Máš pravdu: určite to stojí za to. Ja len podotknem že takáto srvátka je liekom pre žalúdok, črevá a aj vhodná na toľko propagovanú modernú jarnú očistu organizmu. Tento recept by si mali prečítať mamy malých detí, stredná vystresovaná generácia, ale aj babky a dedkovia a namiesto všeijakých výživových doplnkov si nájsť zdroj na dodávku kvalitného (aj kozieho) mlieka.
1x stelli
afataga
vyborne podane, zrozumitelne, aj vysledny produkt vyzera vydareny, tiez som chcela napisat, ze z krabicoveho mlieka kysle neurobis
astheart
Och, ráda bych! Jenže jediný mlékomat, který tu byl, zrušili a je mi to moc líto, protože jsem byla schopná tam chodit každý den pro 4 litry, tak mi to mléko chutnalo! Farmáře neznám...
kukulienka71
Krásny tvaroh! Rada by som skúsila,najbližší mliekomat je až v Komárne,alekúpim,ked pôjdem okolo:-)už mi donášajú čerstvý tvaroh z farmičky,chuť neporovnateľná s kupovaným,ale výrobu si nenechám ujsť.Pripomenulo mi to časy,ked maminka doma robila tvaroh,tú vôňu cítim dodnes(vtedy ako decku mi to samozrejme smrdelo:-) Vďaka!
littlechoco
jujoska a afataga ... Dobrý deň, aj ja som si pôvodne myslela že mlieko z obchodu mi neskysne pretože je to "mrtve" mlieko ale na moje a priateľovo počudovanie nám skyslo. Vyskúšali sme nechať skysnúť 4 druhy mlieka a to : 1. Surové mlieko z bio farmy, 2. Pasterizované mlieko z tej istej bio farmy, 3. Vysokopasterizované mlieko z Billy (kúpene v Prahe, značka mlieka OLMA), 4. Trvanlivé mlieko z Billy (značka mlieka Billa) ...Všetky mlieka boli plnotučné a 3. a 4. boli aj homogenizované.Po 2 dňoch nám skysli všetky mlieka rovnako z čoho sme boli prekvapení.
daguska
@littlechoco , tvoje pokusy s mliekom ma zaujali,mám totiz s niecím podobmým negatívnu skúsenost.My si totiz tuná nemáme kde kúpit ani tvaroh,ani cerstvé mlieko,ale pokus o kyslé mlieko stroskotal.Mlieko sa skazilo,bolo mlazgavé a nepríjene horko chutilo.Vonalo tiez nevábne.Az mi jedna známa dala recept,ako z tetrapakového mlieka kyslé vyrobit.Obcas sa dá kúpit cmar,dovoz z Nemecka.Je to 400ml balenie,zmiesame ho s 1-1,5l mlieka a po troch dnoch máme kyslé mlieko a z nehi mozno urobit aj tvaroh.Aj ked je trochu menej hrudkovitý a menej kyslý.A na nátierku alebo na halusky ho miesam s cottage cheese.
afataga
tak to ma dost prekvapuje, lebo ja som to raz skusala z krabicoveho, uz si nepamatam znacku a ako pise @daguska , bolo take mazlave, zelenkave a straaaasne smrdelo, tak mozno z niektoreho sa da a z ineho nie, ale potom je to zahada :-)
havino
presne takto jednoducho robím tvaroh aj ja, hlavne krátko, nech nie tvrdý, lebo aj to sa mi stalo a potom mi mama povedala, že ako dlho som mlieko ohrievala a odvtedy už pár rokov, len takto jednoducho, nie pravidelne z času na čas, mliekomat mám v Žiline, jogurt robím pravidelne, srvátku používam do cesta na chlieb, výborný návod, chválim
manya
vždy keď robím tvaroh, dávam ho stiecť do antikórového sitka a stečenú srvátku znova precedím cez jemnejšie sitko s nejakou bielou textíliou ( plienka určená len ne takéto účely) a mám aj jemný tvaroh;
1x mt
medovnicek
moja mamina si kedysi dávno tvaroh tiež pripravovala sama, recept si ukladám, určite sa mi zíde
kukulienka71
moja prvá vlastnoručne vyrobená hrsť tvarohu čaká na zužitkovanie:-)robila som z pol litra mliekomatového mliečka,na skúšku.Normálne som šťastná!!:-))to,čo nás babky nestihli naučiť,naučíme sa na Vareche...VĎAKA za návod,@littlechoco

evanaaa
Zaujímavé, ja som kedysi, keď začali baliť mlieko do tetrapaku dostala chuť na vychladené kyslé mlieko, tak som si dala také skysnúť, a veru skyslo a riadne, smrdelo, horké bolo, odvtedy som sa nepokúšala, aj písali, že z takého nejde vyrobiť kyslé, len skysnuté.....ale mávajú aj vo fľaškách, to je akože čerstvé, z toho by možno šlo, mala by som vyskúšať, a kúpiť.
ryba1111
tak ja mam to šťastie že máme družstvo v obci a že nam vozia mlieko až domov 2 krát do týždňa ak si objednáme, takže idem ho vyskušať mlieko mam už skysnute :-)
marika21
Tiež som si nechala v chladničke nepreliate mlieko zo sáčku do skleneného pohára a je sadnuté-skysnuté, horké. Môže to byť aj tým, že malo byť v skle??? Je pekné biele. Už sa mi stalo, že tam bolo viac vody, ako hustého-z čoho bude syr. Tá horkosť by bola aj v koláči? Len som to prstom ochutnala, až ma striaslo. Dám babke pre sliepky. Potešia sa. Sliepky zbaštia všetko.
cvrlik
Ďakujem za recept... dnes som bol v mliekomate a idem to skúsiť.
Chcem opýtať, či vie niekto ako zmeniť postup aby bol tvaroch buď nízkotučný alebo odtučnený ???
bicik
Skusila som a vyborny tvaroh mi z toho vzisiel. Recept jednoduchy, super, dakujem.
Nikdy predtym by ma nenapadlo, ze si spravim raz vlastny tvaroh :-)
kimlo
Vďaka za skvelý recept, mal vyšlo vyše pol kila tvarohu a vyše 2 litrov srvatky. Už budem robiť len takto.


haji
@Kimlo (16.6.2018 20:47)
Jsi nesmírně šikovný!! Tiše závidím, bo k nepasterizovanému mléku se nedostanu. Chjo...
kimlo
@Haji (16.6.2018 22:11)
Tak to ta poteším, lebo toto mlieko z ktorého som to robil bolo pasterizovane.



1x haji
kimlo
@Kimlo (17.6.2018 08:34)
Poslane z mobilu takze zase otočené...:-/
haji
@Kimlo (17.6.2018 08:35)
Děkuji za dobré zprávy. Ještě mám dotaz, jestli v těchto vedrech jsi mléko nechal v pokojové teplotě, nebylo to i rychlejší? Mléko ze kterého jsi robil jsem v životě neviděla - ale to půjde, s mlékem ve skle. Pevně tomu věřím.
haji
@Kimlo (17.6.2018 08:34)
P.S. Včera jsem dotáhla domů tvaroh, kostky, nakupovala jsem v řetězci. Vyšší, snad nejvyšší cenová relace. A je to taková chcíplá kostka, chválabohu zatavená v igelitu, celé měkké a ztratilo tvar... nemám slov. Půjdu do výroby z mléka - horší to být nemůže.
kimlo
@Staja (17.6.2018 08:52)

U nás je taká predajňa s mäsom, a majú tam chladiace boxy s mliekom, vozia im čerstvé zo Slatiny nad Bebravou


kimlo
@Haji (17.6.2018 09:00)

Mlieko som nechal 2 dni pri izbovej teplote. Potom sa navrchu vytvorila hrubá vrstva smotany.


1x haji
tiginko
o mliekach s prospešným A2 kazeínom som už čítala dávnejšie, aj som si ho kúpila v sieti Starý otec. Veľmi zjednodušene povedané, je zdravšie, resp. menej škodlivé pre niektorých ľudí než klasické mlieko, len je drahšie. Prikladám jeden link s pár informáciami, na internete je toho viac  www.bayern-genetik.sk/a2-mlieko/...
. Obšírnejšie o ňom píše aj napr. skvelá pani Horecká na svojom blogu Terapia jedlom
haji
@Kimlo (17.6.2018 09:13)
Děkuji za vyčerpávající informace, vezmu to přes prodejnu zdravé výživy, prozkoumám co je k mání. Klidně půjdu i do plnotučného mléka ve skle z řetězce, je kvalitní.
Nikdy nezapomenu na domácí čerstvý tvaroh přímo od kravičky /chovaná jako v bavlnce/, nebylo třeba s ním nic podnikat, jen trocha cukru, ovoce a vidlička.
kimlo
@Haji (17.6.2018 11:35)

Z 3 litrov mlieka mi vyšlo presne 647g kvalitného tvarohu. To v obchode nekúpiš. ;-)


1x haji
frezia68
Výborný tvaroh....mám mliekomat neďaleko a iné mlieko ani nekupujem.Tvaroh robím bežne,aj teraz som robila z litra,mne stačí buď na halušky,alebo len tak mlsám miesto sladkostí. A srvátku potom popíjam celý deň a klamem žalúdok,že je plný :-). Slnečný deň všetkým Varecháčom :-).
1x haji