Úžasný domáci tvaroh (fotorecept)

Autor receptu: littlechoco

Recept na úžasný domáci tvaroh. Je to jednoduchšie ako si myslíte :) . Z 3 litrov surového mlieka nám vyšlo cca 450g domáceho tvarohu.

30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najideálnejšie mlieko aké môžete použiť je čerstvé, surové mlieko od tradične chovaných kravičiek pasených na tráve. Ak k takému mlieku nemáte prístup, vhodnou alternatívou je mlieko z mliekomatov, ktoré je taktiež surové. Tou poslednou a najmenej vhodnou možnosťou je pasterizované alebo trvanlivé mlieko z obchodov, ktoré je navyše homogenizované. Toľko ku kvalite mlieka :-) Mliečko si necháme skysnúť v hrnci alebo miske pri izbovej teplote 2-3 dni. Že je mlieko skysnuté, spoznáte tak, že z neho vznikne hustejšia hmota pripomínajúca tradičný kefír. Ak si chcete pochutiť aj na domácej smotane, môžete ju po 1., prípadne 2.dni odobrať z povrchu mlieka, kde sa bude smotana vytvárať.
  2. Keď máme mlieko skysnuté, začneme ho pomaly zahrievať na miernom ohni a občas premiešame. Pozor, mlieko sa nesmie variť!!! V priebehu cca 30 minút sa zrazia tvarohové hrudky a usadnú na spodku hrnca. Ak chcete zistiť, či už sa vám vytvorili tvarohové hrudky, ponorte väčšie sitko na spodok hrnca a pokúste sa nabrať zrazené hrudky. Keď sa usadia tvarohové hrudky na spodku hrnca, na vrchu ostane srvátka, ktorá má jemne žltú farbu. To je tiež znak, že tvaroh je už zrazený a je čas ho precediť. Poznámka: Čím dlhšie budete mlieko zahrievať, tým tvrdší tvaroh vám vznikne.
  3. Mlieko odstavíme z ohňa a cez väčšie sitko ho precedíme do väčšej misky. Tvaroh v sitku poriadne postláčame varechou aby sme z neho odstránili čo najviac vody. Srvátka, ktorá nám ostala po precedení tvarohu je plná minerálov a niektorých vitamínov, takže je škoda ju len tak vyliať. Môžete ju vypiť, ako to robíme my :-).
  4. Z 3 litrov mlieka sme teda získali cca 450g perfektného tvarohu, pár lyžíc smotany a niekoľko litrov výživnej srvátky. Toto všetko môžete získať za asi 15 minút čistej práce a sumy cca 2e. Stojí to zato :-)