Údená hovädzia hruď fotorecept

axioma - bez fotkyaxioma, 30. novembra 2016
Údená hovädzia hruď (fotorecept)
Foto: axioma

Domáca údená hovädzia hruď na grile Jamie Oliver vcelku. Teplé údenie, ktore sa da pouziť na akýkolvek druh mäsa, už tak mám odskúšané morčacie Zobraziť celý popisDomáca údená hovädzia hruď na grile Jamie Oliver vcelku. Teplé údenie, ktore sa da pouziť na akýkolvek druh mäsa, už tak mám odskúšané morčacie prsia, hovädzí krk samozrejme v celku.

10
porcií
30 minút
príprava
600 minút
na 120 °C

Suroviny

3 kg
20 g
8 g
8 g
3 g
10 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Hruď vykostime, zbavime blán, ale nie tuku a dobre osušíme. Nezabúdajte, že aj tuk dodá super chuť a pokiaľ ho nechcete, radšej ho vyrežte po úprave.

    Údená hovädzia hruď (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Takto pripravené mäso potrieme zmesou zo soli, granulovaného cesnaku a čierneho mletého korenia. Keď je mäso pripravene, možeme ísť von a pripraviť si gril.

    Údená hovädzia hruď (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na prípravu grilu treba brikety poukladať do takzvanej hadej metódy. To znamena po obvode grila cca 12 - 14 kusov za sebou poukladať brikety v dvoch radoch a takto navrstviť 3 poschodia. Brikety musia mať kontakt, aby sa od seba postupne odpalovali. Na vrch poukladajte stiepky dreva (ja som pouzil bukové, ale samozrejme z ovocných stromov je lepšie). Táto metóda vám zaručí stálu teplotu po dlhši čas, mne to udržiava teplotu medzi 110 °C - 130 °C po 10 hodín. Pridajte aj misku s vrelou vodou, do krorej pridáte oregano. Misku dajte pod mäso, to taktiež pomáha udržovať stalu teplotu, ktorá nesmie po dobu 7 - 8 hodín prekročiť 140 °C. Mala by sa pohybovať medzi 110 - 130 °C.

    Údená hovädzia hruď (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď uz mate gril nastaveny na 110 - 120 °C, možete poloziť mäso na opačnú stranu, ako su brikety, zakryť a z času na čas skontrolovat teplotu. Takto nechať zakryté minimalne dalšie 4 hodiny. Celkovo by tak malo byť 7 hodin.

    Údená hovädzia hruď (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzi tým si uvarte z kosti cesnaku a cibule silny vyvar, ktorý použijete na dokončenie. Občas môžete nakuknúť ako napreduje. Takto vyzera po cca 4 hodinách. Po približne 6 - 7 hodinách vlozte mäso do hlinikovej misky, podlejte jemne vývarom z kosti a zabalte do alobalu. Takto zabalené mäso položte na rovnake miesto, a pridanim ďalšich rozpalených brikiet zdvyhnite teplotu na 150 - 170 stupnov. Zakryte gril a nechajte este 2 hodiny v grile (ja som počas údenia pridal mäsko na obed) .

    Údená hovädzia hruď (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po tých 2 hodinách mäso vyberte z misky a zabalte komplet do alobalu a nechajte ešte 45 minut odpočivat, aby sa šťava udržala v mäse.

    Údená hovädzia hruď (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A po približne 10 hodinách sa môžete pustiť do degustovania. Ako vidieť mäsko ma pekný prstenec z udenia a ponechalo si šťavu.

    Údená hovädzia hruď (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Prajem dobrú chuť :)

    Údená hovädzia hruď (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

axioma
@Radox1 (1.12.2016 11:39)

Nie, pokial sa necha tych 45 az 60 minut oddychovat v tom alobale (nekrajat hned po zobrati z grilu) tak stava ostane v mäse. A pokial je mäso viac prerastene, tak je o to stavnatejsie :)