Údená hovädzia hruď (fotorecept)

Autor receptu: axioma

Domáca údená hovädzia hruď na grile Jamie Oliver vcelku. Teplé údenie, ktore sa da pouziť na akýkolvek druh mäsa, už tak mám odskúšané morčacie prsia, hovädzí krk samozrejme v celku.

10
porcií
30 minút
príprava
600 minút
na 120 °C

Postup

  1. Hruď vykostime, zbavime blán, ale nie tuku a dobre osušíme. Nezabúdajte, že aj tuk dodá super chuť a pokiaľ ho nechcete, radšej ho vyrežte po úprave.
  2. Takto pripravené mäso potrieme zmesou zo soli, granulovaného cesnaku a čierneho mletého korenia. Keď je mäso pripravene, možeme ísť von a pripraviť si gril.
  3. Na prípravu grilu treba brikety poukladať do takzvanej hadej metódy. To znamena po obvode grila cca 12 - 14 kusov za sebou poukladať brikety v dvoch radoch a takto navrstviť 3 poschodia. Brikety musia mať kontakt, aby sa od seba postupne odpalovali. Na vrch poukladajte stiepky dreva (ja som pouzil bukové, ale samozrejme z ovocných stromov je lepšie). Táto metóda vám zaručí stálu teplotu po dlhši čas, mne to udržiava teplotu medzi 110 °C - 130 °C po 10 hodín. Pridajte aj misku s vrelou vodou, do krorej pridáte oregano. Misku dajte pod mäso, to taktiež pomáha udržovať stalu teplotu, ktorá nesmie po dobu 7 - 8 hodín prekročiť 140 °C. Mala by sa pohybovať medzi 110 - 130 °C.
  4. Keď uz mate gril nastaveny na 110 - 120 °C, možete poloziť mäso na opačnú stranu, ako su brikety, zakryť a z času na čas skontrolovat teplotu. Takto nechať zakryté minimalne dalšie 4 hodiny. Celkovo by tak malo byť 7 hodin.
  5. Medzi tým si uvarte z kosti cesnaku a cibule silny vyvar, ktorý použijete na dokončenie. Občas môžete nakuknúť ako napreduje. Takto vyzera po cca 4 hodinách. Po približne 6 - 7 hodinách vlozte mäso do hlinikovej misky, podlejte jemne vývarom z kosti a zabalte do alobalu. Takto zabalené mäso položte na rovnake miesto, a pridanim ďalšich rozpalených brikiet zdvyhnite teplotu na 150 - 170 stupnov. Zakryte gril a nechajte este 2 hodiny v grile (ja som počas údenia pridal mäsko na obed) .
  6. Po tých 2 hodinách mäso vyberte z misky a zabalte komplet do alobalu a nechajte ešte 45 minut odpočivat, aby sa šťava udržala v mäse.
  7. A po približne 10 hodinách sa môžete pustiť do degustovania. Ako vidieť mäsko ma pekný prstenec z udenia a ponechalo si šťavu.
  8. Prajem dobrú chuť :)