Kysnutý slaný koláč
Kysnutý slaný koláč

Trojfarebný koláč k veľkonočnej šunke

anickac - bez fotkyanickac, 28. marca 2017
Trojfarebný koláč k veľkonočnej šunke
Foto: anickac

Tento koláč je u nás tradíciou k Veľkej Noci, pečiem ho celý život. Nápad som našla dávno v zahraničnom časopise a recept som si Zobraziť celý popisTento koláč je u nás tradíciou k Veľkej Noci, pečiem ho celý život. Nápad som našla dávno v zahraničnom časopise a recept som si vymyslela a prispôsobila našim zvykom.

2
porcie
40 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
0,5 l
1 ks
2,5 dcl
2 ks
1 ks
2 lyžice
3 lyžičky
2 lyžičky
1 hrsť (kôpor)
1 lyžička
1 lyžička
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Vypracujeme cesto: 1dcl teplého mlieka, droždie a lyžička cukru nám vytvorí kvások. Do veľkej misy dáme múku, zvyšné teplé mlieko, olej, vajíčka, prášok do pečiva, cukor a soľ, a keď je kvások vykysnutý, pridáme ho do zmesi a vypracujeme cesto.

  2. 2

    Vypracované cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Do prvej časti zapracujeme mletú červenú papriku, do druhej časti petržlenovú vňať prípadne kôpor, do tretej časti zapracujeme vegetu a kari korenie. Všetko necháme vykysnúť.

  3. 3

    Každú ochutenú vykysnutú časť rozdelíme na polovicu. Máme 6 menších bochníkov cesta. Z každého vytvoríme dlhý šúľok. Z jedného vegetového, jedného paprikového a jedného petržlenového šúľku vyrobíme vrkoč - tak isto urobíme aj druhý vrkoč.

  4. 4

    Dva vrkoče položíme na plech s papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a každú farebnú časť posypeme iným semiačkom - najlepšie sa mi osvedčilo posypať vegetovú časť makom, paprikovú časť sézamom, a petržlenovú časť ľanovým semiačkom.

    Trojfarebný koláč k veľkonočnej šunke - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme na 180 stupňoch cca 40 minút.

Diskusia k receptu

jozka2
Tvoj velonocny kolac je na slano,verim,ze chuti vynikajuco s velkonocnou sunkou,hrudkou a vajickami a hlavne vela chrenu s cviklou,
1x zahra
jack
Tak toto sa mi páči,určite vyskúšam možno už aj skôr ako na Veľkú noc.
gordonko
tento ,,koláč ,, nahradí chleba na obložených misách ..... páčí sa mi