Opečená treska
Treska s karfiolovým pyré, so špargľou a šampiňónmi
Autor receptu: redakcia
Fenikel, paradajky, karfiol, listový šalát, reďkovky
a paprika tých najrôznejších farieb a tvarov, kaleráb,
mrkva, hrášok, uhorka, tekvica, patizón, vodnica,
cuketa, špenát a baklažán, no a k tomu rôzne odrody
cibule... Veru neviem, ktorú zeleninu by som korunoval za jej výsosť. Teším sa, že sme jej prišli všetci na
chuť. Dáva nám to nekonečný priestor pre kreativitu
a zdravé odľahčovanie jedál.
Postup
- Na rozohriatom masle s trochou olivového oleja najprv
sprudka opečieme osolenú a okorenenú tresku z každej strany a potom pomaly dopekáme. Hotovú tresku
vyberieme a udržiavame teplú do podávania. Do masla
pridáme rozpučený strúčik cesnaku a estragón, podľa
potreby dosolíme a zmesou polejeme tresku.
- Na cibuľke s trochou masla orestujeme ružičky karfiolu spolu s nakrájanými zemiakmi, osolíme, podlejeme
smotanou a dusíme domäkka. Potom tekutinu zlejeme a karfiol
so zemiakmi rozmixujeme v mixéri dohladka. Očistené
šampiňóny nakrájame a orestujeme na masle dozlatista,
osolíme. Očistenú špargľu blanšírujeme v osolenej vode
al dente, potom ju vyberieme a ochutíme rozpusteným
maslom.
- Na tanier roztiahneme karfiolové pyré, naaranžujeme pripravenú špargľu a šampiňóny,
navrch položíme opečenú tresku a prelejeme estragónovým maslom.