Torta s pudingových korpusov-celiatická fotorecept

moli - fotkamoli, 4. júla 2010
Torta s pudingových korpusov-celiatická (fotorecept)
Foto: moli

Túto tortu som si poskladala zo skúseností. :o) Veľmi vhod mi prišla, keď manželovej sesternici diagnostikovali celiakiu.Takto aspoň narodeninovú tortu nemusí obmedzovať!Nie je v Zobraziť celý popisTúto tortu som si poskladala zo skúseností. :o) Veľmi vhod mi prišla, keď manželovej sesternici diagnostikovali celiakiu.Takto aspoň narodeninovú tortu nemusí obmedzovať!Nie je v nej múka a tak dobre chutí, že najčastejšie práve túto pečiem na rôzne podoby.Plním ju s čokoládovým krémom, a vtedy aj s lekvárom, alebo vareným orechovým krémom, ktorý som tu už uviedla k "Zázračnej torte".

120 minút
tepelná úprava

Suroviny

Torta:
3 ks
3 ks
3 ks
12 ks
15 PL
12 PL
1,5 bal.
4 PL
Krém:
130 g
60 g
250 ml
70 g
50 g
375 g
250 ml




Postup

  1. 1

    Upečieme si po jednom tri torty.Jednu s čokoládovým pudingom, druhú s malinovým a tretiu s mandľovým.Pudingy môžeme obmieňať podľa vlastnej chute.

    Torta s pudingových korpusov-celiatická (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na jednu tortu:4 bielka vyšľaháme na tuhý sneh a dáme bokom.

    Torta s pudingových korpusov-celiatická (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mixérové metličky nemusíme umývať a vymiešame si 4 žĺtka s 5 PL p.cukru do penista a postupne pridáme 4 PL oleja.

    Torta s pudingových korpusov-celiatická (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do čokoládovej torty pridáme 2PL vody do žĺtkovej hmoty, a do ostatných dvoch len po jednej PL vody.

    Torta s pudingových korpusov-celiatická (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na koniec vmiešame 3 pudingové prášky jednej príchute, do ktorej sme dôkladne vmiešali 1/2 balíčka kyp.prášku do pečiva.Dôkladne mixérom vymiešame.

    Torta s pudingových korpusov-celiatická (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakoniec ručne zľahka ale dôkladne vpracujeme tuhý sneh zo 4 bielkov.

    Torta s pudingových korpusov-celiatická (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotové piškótové cesto vylejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre najprv 20min. na 170, potom ďalších 20min. na 150 stupňoch celzia.

    Torta s pudingových korpusov-celiatická (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotové, vychladnuté torty prerežeme horizontálne každú na dve polovice.Získame 6 plátov piškóty.

    Torta s pudingových korpusov-celiatická (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pláty si farebne na striedačku navrstvíme-pripravíme na plnenie plnkou.

    Torta s pudingových korpusov-celiatická (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Krém si pripravíme deň dopredu.V hrnci vo vodnom kúpeli si rozpustíme 130g čokolády na varenie so 60g Cerou.Zvlášť v nádobke si vymiešame kakaový prášok s k.cukrom a postupne primiešavame šľahačkovú smotanu.Ešte dodáme 2-3 PL mlieka aby bola hmota tekutšia, (nie riedka).Vymiešame na hladký krém, ktorý sa nám pekne bude dať liať.Ten pomaly vlejeme za stáleho miešania do čokoládovej hmoty nad vodným kúpeľom.Nakoniec vmiešame mixérom 375 g mäkkého čerstvého masla (Hélie) nakrájanej na menšie kúsky.Hotový krém schladíme v studenom kúpeli a dáme na noc do chladničky.Pred použitím ho necháme odstáť 10-15 min pri izbovej teplote a mixérom vymiešame do penista.

    Torta s pudingových korpusov-celiatická (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vezmeme si spodný piškótový plát a natrieme ho kvalitným domácim jahodovým lekvárom.

    Torta s pudingových korpusov-celiatická (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Ďalší plát natrieme rovnomerne čokoládovým krémom.

    Torta s pudingových korpusov-celiatická (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Tento plát potom priložíme krémovou plochou na lekvárovú predošlú plochu.

    Torta s pudingových korpusov-celiatická (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Tortu opäť natrieme lekvárom a ďalší plát krémom.Znova opakujeme postup: krémová plocha na lekvárový plát.Postup opakujeme, kým sa nám neminú všetky pláty torty.Necháme si toľko krému aby sme celú hotovú tortu vedeli pokryť krémom.Hotovú tortu rovnomerne zaťažíme na niekoľko minút.

    Torta s pudingových korpusov-celiatická (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Hotovú tortu odložíme do chladničky aspoň na hodinu stuhnúť a potom potiahneme marcipánom.

    Torta s pudingových korpusov-celiatická (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Ako na falošný marcipán a zdobenie s ním nájdete foto postup na tejto adrese: http://varecha.pravda.sk/recepty/marshmallow-fondan-potahovanie-tort-falosny-marcipan-fotorecept/8131-recept.html

    Torta s pudingových korpusov-celiatická (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Hotová potom v priereze vyzerá takto a má výšku cez 13 cm.

    Torta s pudingových korpusov-celiatická (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

celka
Toto je vývozní dort. Jsem celiatička a tento rok mě čeká oslava
šedesátky. Tak se asi do toho dortu pustím, abych nemusela jako
vždy pro sebe péct zákusek zvlášť.
forneta
hmm.... yzerá strašne dobre a zaujímevo... vyskúšam niekedy pri nejakej príležitosti... KK...
forneta
aha... teraz som si všimla - až 12PL oleja! nieje to trochu vela...?? =))
babidka
@moli , je to nadherna torta , naozaj :-) Jeden cas som pekavala babovku z pudingu , potom prisli nove kolaciky a na tento sa zabudlo . Nemam v rodine nikoho s celiakiou /nastastie/ ale recept si odkladam , prilezitost upiect taku tortu sa vzdy najde :-)
sovka62
@moli : zase jeden skvelý recept pre celiatikov, v ktorom netreba použiť tú nemožne drahú špeciálnu múku. Mňa sa to našťastie netýka, ale posuniem recept priateľke, ktorá má vnučku s touto diagnózou. Ale odhliadnuc od toho, je to výborná torta pre každého. Veľmi sa mi páči recept na krém, asi ho vyskúšam už tento týždeň, cez víkend bude rodinná oslava. Teda - vyskúšam, ak mi do štvrtka opravia robot. Nechcela som čakať na opravu, kúpila som druhý a po vyšľahaní snehu z piatich bielkov prestal fungovať, vrátila som ho do obchodu. Je to na šľak trafenie.
evusik
@moli bola som na tvojej stránke kde máš fotografie a musím povedať, že tam máš ozaj krásne kúsky. Aj keď v našej rodine nie je nikto s celiakoiu, tortu asi vyskúšam k manželovým narodeninám. Moc, moc krásne :-)
elisticka
dobra torticka aj ja peciem dcere celiaticke .dakujem je pekna pouzijem nabuduce aj ja tuto potahovu hmotu.
moli
@babidka , ďakujem veľmi pekne za kompliment!O to som šťastnejšia, že sa vám ľúbi, že som si všetky ozdoby na svoje torty (zatiaľ) vymyslela sama.Nikde som nevidela ani podobné.Videla som ale o mnoho krajšie ako sú moje, ale aj moje sa mi veľmi ľúbia. :o)
A tú pudingovú bábovku robievam aj ja, a práve pre to som v opise torty písala, že som si recept poskladala zo skúseností.... :o)))
moli
@kucharronald , nezabudla..., to ja nikdy nedávam.Mám to tam vždy automaticky, keď pridávam fotorecept, len teraz mi to zabudli admini nahodiť! :o) A ďakujem za pochvalu!!! :o)
moli
@forneta , 12 PL oleja nie je veľa, lebo je na 3 torty!!!Na jednu tortu 4 PL. :o)
moli
@celka , teší ma, že aj vás zaujal a dúfam, že vám bude slúžiť!!! :o)
moli
Ok!Tak mne sa to za to zdalo tak jednoduché..., že ste mi to tam vždy vy doplnili!!! :o) Na to ste ma mohli skôr upozorniť!!! :o)))
valeri
skutočne nádhera a myslím, že oslávenkyňa tentokrát nie je v ničom ukrátená, lebo je určite aj dobrá.
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Naozaj krásna torta. Všimla som si tú mašličku okolo torty a napadlo mi, raz som bola u jednej cukrárky a tá práve vtedy robila tortu k 50-tke ako balík a mašľu vyrobila z tortovej oblátky tak, že pásiky, ktoré boli po obvode nahriala nad parou a vytvarovala podľa potreby. Samotnú mašličku tiež vystrihla s oblátky a nad parou poohýbala. Nakoniec celú mašľu obstriekala farebnou plnkou. Bolo to pekné. Už dlho sa strojím, že to vyskúšam, ale ešte som sa k tomu nedostala.
coldbery
moli som veľmi rada,že si uviedla tento recept,lebo príde ku mne na prázdniny vnučka a ona je celiatička.....pochválim sa jej tvojou fantastickou tortou.. :-))) ďakujem.
moli
@jo , dobrý nápad s tou mašľou, ďakujem za typ,raz sa o to pokúsim, potom uvidím čo zmôžem.Ja som už myslela aj na mašľu z marcipánu, no zatiaľ nebolo kam využiť. :o)
moli
@zitar ďakujem veľmi pekne!Vaše pochvaly dámy ma hladia pri srdci!!! :o)))
tatranka
Pekne spracovaný celý postup.Hoci celiatickú dietu nevarím,nepečiem - vyskúšam.Ukladám do KK.
moli
@tatranka , ďakujem.Veď práve že od kedy som si to tak povediac kôli našej Angelike-celiatičke vymyslela, aby som aj jej mohla urobiť radosť, tak všetkým chutí a aj rez je estetický, že najčastejšie len túto tortu pečiem. :o)
moli
@sovka62 , ono pre to som ju nazvala, že to je bezlepková torta, lebo neobsahuje múku, keď že je z pudingových práškov.Inak je to úplne normálny a super recept na slávnostnú tortu.Som presvedčená že čoko krém Vás nesklame, je fantastický aj s Héliou, no ale ešte s čerstvým maslom... :o) Veľa šťastia a dobrú chuť k torte.Potom sa môžte pochváliť vašimi pocitmi z nej! :o)
A s tým vaším mixérom ma to mrzí, ale s vami aj súcítim, lebo ja za rok vystriedam 2-3 ručné mixéry a to od drahších po lacnejšie. :o(
dobizu
@moli , ďakujem za recept, veľmi rada pečiem a zdobím torty, čoskoro budeme oslavovať v rodine viacerí meniny, tak hneď aj vyskúšam... najmä to cesto, ja mám podobný recept na pudingovú bábovku, len som sa ešte naň neodhodlala, ale ty si mo tvojím receptom dodala odvahu!!! Ešte raz vďaka :-)
mikat
@moli , prosím Ťa, akú veľkú máš tú srdcovú formu? Chcem upiecť túto tortičku ale v okrúhlej forme, tak aby som vedela priemer. A ešte sa chcem opýtať - puding čokoládový má 45g a tie ostatné sú 37gramové. Preto pridávaš do čokoládového cesta viac vodičky?
moli
@mikat výška formy 6 cm, šírka 25 cm, obvod 77 cm.Do čokoládového cesta pre to pridávam viac vody, aby nebola taká hustá, keď že kakao zahusťuje.Inak kľudne použi tak pudingy ako som ich tu napísala v recepte, je to už mnohonásobne odskúšané, nič nepokazíš! Veľa úspechov pri príprave a potom by som sa potešila aj odozve... :o)
mikat
@moli , ďakujem za radu, aj keď som si ju neprečítala, lebo mi zrovna vtedy prestal fungovať internet :( Ale nevadí, dopadlo to dobre. Ja som si nebola istá, či nemám príliš veľkú formu, tak som jeden plát upiekla v okrúhlej, ktorú som mala doma a zároveň som kúpila aj srdcovú - presne takú, ako píšeš :) Takže nakoniec som mala dva pláty upečené v okrúhlej a tretí v srdcovej. Výsledok bol pekný, bola to taká poschodová tortička, spodok okrúhly, navrchu srdiečko :)) Len plnky bolo pomenej, keďže okrúhla forma mala väčší priemer. Ale chuťovo bola aj tak výborná a už som receptík aj posunula ďalej - ak Ti to teda nevadí :)
moli
@mikat som veľmi rada, že si sa na odskúšanie mojej torty dala a že sa ľúbil o to viac ma teší!A samozrejme že mi neprekáža, že si recept posunula ďalej!Keď sa tak stalo, to je len dôkaz, že som vymyslela fakt dobrý recept a to ma teší, že ním môžem urobiť radosť aj iným!!!Na zdravie! :o)
nastenka07
dobrý deň ......ja sa len chcem opýtať že či to môžem robiť aj do okrúúhlej, lebo nemám túú srdcovú formu..ešte som tortu nepiekla ..chcem urobiť mamine na meniny ...tak dúúfam že sa mi vydarí :)a ešte som sa chela opýtať že tie plááty mám robiť všetky zvlášť myslím že či všetky zvlášť piecť..ďakujem vopred za odpoveď..
moli
@nastenka07 , samozrejme, môžeš ju robiť aj do okrúhlej formy, už som ju robila aj do okrúhlej,s priemerom 26 cm.Bude pekne vysoká a ak sa ti nebude taká páčiť, tak zo 6 plátov 1 kludne vynechaj :o) V opise a v postupe je všetko do podrobna napísané.Pečú sa 3 torty:biela, ružová a hnedá.Všetky sa po vychladnutí raz prekroja vodorovne, tým získame 3x2 pláty.Dúfam že sa ti bude dariť, prajem ti to!!! :o)
ankha
A nieje kortus prilis drobivy? Mam taku skusest s pudingovou babovkou
používateľ nemá avatar
lus
lus
torta sa podarilo pekne...nechcerm rypat, ale ak niekto nemoze lepok tak tento recept je uplne nevhodny.Existuju specialne bezlepkove pudingy daju sa kupit v dm-drogerii alebo v bio obchodoch.Tento klasicky puding pre celiatikov rozhodne vhodny nie je..
moli
Malo by byť každému v záujme overiť si čo môže a čo nemôže ak má nejaké potravinové, či iné alergie. Tieto pudingy som uviedla v recepte len na fotografiách, ale nikde neuvádzam, že sa má používať do tejto torty výlučne puding značky Dr. Oetker. Ja ich používam pre člena rodiny, ktorý má celiakiu, ale neuvádzam, tu v recepte, že len s touto značkou pudingu sa môže moja torta zhotoviť. Konkrétne u výrobcu pudingov DR. Oetkr sa informovala moja známa celiatička či ich môže alebo nie zo svojou diagnózou konzumovať. Odpoveď znela, že môže, ale bola upozornená, že závod spracováva aj sušené mlieko aj ovsené vločky. Na pudingoch, ktoré sú aromatizované sa aj uvádza, že obsahujú laktózu. Aby recept nebol (nechtiac) zavádzajúci, môžem urobiť zmenu v názve a ingredienciách. Ak niekto trpí na celiakiu, naozaj by si mal dávať pozor aj na to aký balzám na pery používa, tak ako si aj overiť či lepok obsahuje kyp.prášok do pečiva ktorý používa na pečenie, alebo aj kakaový prášok či práškový cukor.
moli
OPRAVUJEM SA:Na pudingoch, ktoré sú aromatizované sa aj uvádza, že obsahujú LEPOK.
womanka
@moli rada by som spravila túto tortičku, len neviem si predstaviť ako to bude vysoké, kedže potrebujem veľkosť "normálneho" plechu. a či mi náhodou nevytečie kade tade pri pečení tá jedna dávka :) ďakujem za skorú odpoveď :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia