Torta s pudingových korpusov-celiatická (fotorecept)

Autor receptu: moli

Túto tortu som si poskladala zo skúseností. :o) Veľmi vhod mi prišla, keď manželovej sesternici diagnostikovali celiakiu.Takto aspoň narodeninovú tortu nemusí obmedzovať!Nie je v nej múka a tak dobre chutí, že najčastejšie práve túto pečiem na rôzne podoby.Plním ju s čokoládovým krémom, a vtedy aj s lekvárom, alebo vareným orechovým krémom, ktorý som tu už uviedla k "Zázračnej torte".

120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Upečieme si po jednom tri torty.Jednu s čokoládovým pudingom, druhú s malinovým a tretiu s mandľovým.Pudingy môžeme obmieňať podľa vlastnej chute.
  2. Na jednu tortu:4 bielka vyšľaháme na tuhý sneh a dáme bokom.
  3. Mixérové metličky nemusíme umývať a vymiešame si 4 žĺtka s 5 PL p.cukru do penista a postupne pridáme 4 PL oleja.
  4. Do čokoládovej torty pridáme 2PL vody do žĺtkovej hmoty, a do ostatných dvoch len po jednej PL vody.
  5. Na koniec vmiešame 3 pudingové prášky jednej príchute, do ktorej sme dôkladne vmiešali 1/2 balíčka kyp.prášku do pečiva.Dôkladne mixérom vymiešame.
  6. Nakoniec ručne zľahka ale dôkladne vpracujeme tuhý sneh zo 4 bielkov.
  7. Hotové piškótové cesto vylejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre najprv 20min. na 170, potom ďalších 20min. na 150 stupňoch celzia.
  8. Hotové, vychladnuté torty prerežeme horizontálne každú na dve polovice.Získame 6 plátov piškóty.
  9. Pláty si farebne na striedačku navrstvíme-pripravíme na plnenie plnkou.
  10. Krém si pripravíme deň dopredu.V hrnci vo vodnom kúpeli si rozpustíme 130g čokolády na varenie so 60g Cerou.Zvlášť v nádobke si vymiešame kakaový prášok s k.cukrom a postupne primiešavame šľahačkovú smotanu.Ešte dodáme 2-3 PL mlieka aby bola hmota tekutšia, (nie riedka).Vymiešame na hladký krém, ktorý sa nám pekne bude dať liať.Ten pomaly vlejeme za stáleho miešania do čokoládovej hmoty nad vodným kúpeľom.Nakoniec vmiešame mixérom 375 g mäkkého čerstvého masla (Hélie) nakrájanej na menšie kúsky.Hotový krém schladíme v studenom kúpeli a dáme na noc do chladničky.Pred použitím ho necháme odstáť 10-15 min pri izbovej teplote a mixérom vymiešame do penista.
  11. Vezmeme si spodný piškótový plát a natrieme ho kvalitným domácim jahodovým lekvárom.
  12. Ďalší plát natrieme rovnomerne čokoládovým krémom.
  13. Tento plát potom priložíme krémovou plochou na lekvárovú predošlú plochu.
  14. Tortu opäť natrieme lekvárom a ďalší plát krémom.Znova opakujeme postup: krémová plocha na lekvárový plát.Postup opakujeme, kým sa nám neminú všetky pláty torty.Necháme si toľko krému aby sme celú hotovú tortu vedeli pokryť krémom.Hotovú tortu rovnomerne zaťažíme na niekoľko minút.
  15. Hotovú tortu odložíme do chladničky aspoň na hodinu stuhnúť a potom potiahneme marcipánom.
  16. Ako na falošný marcipán a zdobenie s ním nájdete foto postup na tejto adrese: http://varecha.pravda.sk/recepty/marshmallow-fondan-potahovanie-tort-falosny-marcipan-fotorecept/8131-recept.html
  17. Hotová potom v priereze vyzerá takto a má výšku cez 13 cm.