Foto: lucylee
Moja narodeninová a najobľúbenejšia torta. Ja som v tomto začiatočník, pomáhala mi manželova mamina, takže nevyzerá nejako luxusne a nazdobene, ale je naozaj výborná.
Suroviny
Biela piškóta: | |
6 ks |
|
21 dkg |
|
20 dkg |
|
6 PL, studená |
|
trocha |
|
1 ks |
|
Tmavá okrúhla piškóta: | |
12/9 ks |
|
36/27 dkg |
|
6/5 dkg |
|
6/5 dkg |
|
6/5 dkg |
|
1 ks |
|
Plnka: | |
3-4 PL |
|
10-15 dkg |
|
podľa potreby |
|
25-30 dkg |
|
15 dkg |
|
|
Postup
-
1
Upečieme si bielu piškótu. Žĺtka a cukor vyšľaháme. Pridáme vodu, olej a došľaháme. Pridáme múku s práškom do pečiva a nakoniec sneh z bielkov, ktoré sme vyšľahali so štipkou soli. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme. Čas pečenia neuvádzam, každá rúra je iná a každá gazdinka/gazda vie, ako mu pečie.
- 2
Rovnako upečieme tmavú piškótu v tortovej forme. Rozpis je na menšiu aj väčšiu dávku a teda, keď použijeme 9 alebo 12 vajec. Žĺtka s cukrom vymiešame a pridáme kakao, orechy, múku s práškom do pečiva a nakoniec sneh z bielkov, ktorý sme vyšľahali so štipkou soli. Cesto vylejeme na vymastenú a múkou vysypanú formu a upečieme.
- 3
Necháme vychladnúť a rozrežeme cez stred na dve časti. Tu je spodná časť.
- 4
A tu vrchná časť.
- 5
Urobíme si plnku. Cukor a kakao zalejeme vodou. S vodou opatrne, aby sme nedali príliš veľa, len toľko aby bolo zakryté kakao a cukor a dáme variť na šporák a miešame, kým nám zmes nezhustne. Keď je zmes hustá, dáme ju na chladné miesto.
- 6
Takto vyzerá uvarená plnka.
- 7
Vymiešame maslo s práškovým cukrom. Masla môžete dať aj viac, podľa toho, koľko plnky chceme. Postupne prilievame vychladnutú čokoládovú hmotu a šľaháme.
- 8
Na bielu piškótu natrieme plnku.
- 9
Rozrežeme na 7-8 podlhovastých pásov.
- 10
Spodnú časť tmavej piškóty natrieme lekvárom. My sme použili ríbezľový.
- 11
A teraz nasleduje proces točenia. Zoberieme jeden pás svetlej piškóty a točíme.
- 12
A točíme...
- 13
Takto vyzerá posledná fáza točenia.
- 14
Natrieme lekvárom a položíme na vrch vrchnú časť tmavej piškóty.
- 15
Natrieme plnkou.
- 16
Polejeme čokoládou. My sme tortu nezdobili, ale kto je zručný v zdobení, fantázii sa medze nekladú. Dobrú chuť!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@elisticka naozaj je prekrásna, na taký level som sa ešte nedostala, ale snáď raz :)
@babidka @janger ďakujem :) Túto tortu mám každé narodky, keď som ju prvý raz videla, tiež som sa čudovala, ako je to tam naskladané a ako sa urobí ten vzor.
@3sandra3 @gaga3 je ozaj mňam, je to moja obľúbená torta!