Točená čokoládová torta (fotorecept)

Autor receptu: lucylee

Moja narodeninová a najobľúbenejšia torta. Ja som v tomto začiatočník, pomáhala mi manželova mamina, takže nevyzerá nejako luxusne a nazdobene, ale je naozaj výborná.

Suroviny

Postup

  1. Upečieme si bielu piškótu. Žĺtka a cukor vyšľaháme. Pridáme vodu, olej a došľaháme. Pridáme múku s práškom do pečiva a nakoniec sneh z bielkov, ktoré sme vyšľahali so štipkou soli. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme. Čas pečenia neuvádzam, každá rúra je iná a každá gazdinka/gazda vie, ako mu pečie.
  2. Rovnako upečieme tmavú piškótu v tortovej forme. Rozpis je na menšiu aj väčšiu dávku a teda, keď použijeme 9 alebo 12 vajec. Žĺtka s cukrom vymiešame a pridáme kakao, orechy, múku s práškom do pečiva a nakoniec sneh z bielkov, ktorý sme vyšľahali so štipkou soli. Cesto vylejeme na vymastenú a múkou vysypanú formu a upečieme.
  3. Necháme vychladnúť a rozrežeme cez stred na dve časti. Tu je spodná časť.
  4. A tu vrchná časť.
  5. Urobíme si plnku. Cukor a kakao zalejeme vodou. S vodou opatrne, aby sme nedali príliš veľa, len toľko aby bolo zakryté kakao a cukor a dáme variť na šporák a miešame, kým nám zmes nezhustne. Keď je zmes hustá, dáme ju na chladné miesto.
  6. Takto vyzerá uvarená plnka.
  7. Vymiešame maslo s práškovým cukrom. Masla môžete dať aj viac, podľa toho, koľko plnky chceme. Postupne prilievame vychladnutú čokoládovú hmotu a šľaháme.
  8. Na bielu piškótu natrieme plnku.
  9. Rozrežeme na 7-8 podlhovastých pásov.
  10. Spodnú časť tmavej piškóty natrieme lekvárom. My sme použili ríbezľový.
  11. A teraz nasleduje proces točenia. Zoberieme jeden pás svetlej piškóty a točíme.
  12. A točíme...
  13. Takto vyzerá posledná fáza točenia.
  14. Natrieme lekvárom a položíme na vrch vrchnú časť tmavej piškóty.
  15. Natrieme plnkou.
  16. Polejeme čokoládou. My sme tortu nezdobili, ale kto je zručný v zdobení, fantázii sa medze nekladú. Dobrú chuť!