Točená čokoládová torta (fotorecept)
Autor receptu: lucylee
Moja narodeninová a najobľúbenejšia torta. Ja som v tomto začiatočník, pomáhala mi manželova mamina, takže nevyzerá nejako luxusne a nazdobene, ale je naozaj výborná.
Postup
- Upečieme si bielu piškótu.
Žĺtka a cukor vyšľaháme. Pridáme vodu, olej a došľaháme. Pridáme múku s práškom do pečiva a nakoniec sneh z bielkov, ktoré sme vyšľahali so štipkou soli. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme. Čas pečenia neuvádzam, každá rúra je iná a každá gazdinka/gazda vie, ako mu pečie.
- Rovnako upečieme tmavú piškótu v tortovej forme. Rozpis je na menšiu aj väčšiu dávku a teda, keď použijeme 9 alebo 12 vajec. Žĺtka s cukrom vymiešame a pridáme kakao, orechy, múku s práškom do pečiva a nakoniec sneh z bielkov, ktorý sme vyšľahali so štipkou soli. Cesto vylejeme na vymastenú a múkou vysypanú formu a upečieme.
- Necháme vychladnúť a rozrežeme cez stred na dve časti. Tu je spodná časť.
- A tu vrchná časť.
- Urobíme si plnku. Cukor a kakao zalejeme vodou. S vodou opatrne, aby sme nedali príliš veľa, len toľko aby bolo zakryté kakao a cukor a dáme variť na šporák a miešame, kým nám zmes nezhustne. Keď je zmes hustá, dáme ju na chladné miesto.
- Takto vyzerá uvarená plnka.
- Vymiešame maslo s práškovým cukrom. Masla môžete dať aj viac, podľa toho, koľko plnky chceme. Postupne prilievame vychladnutú čokoládovú hmotu a šľaháme.
- Na bielu piškótu natrieme plnku.
- Rozrežeme na 7-8 podlhovastých pásov.
- Spodnú časť tmavej piškóty natrieme lekvárom. My sme použili ríbezľový.
- A teraz nasleduje proces točenia. Zoberieme jeden pás svetlej piškóty a točíme.
- A točíme...
- Takto vyzerá posledná fáza točenia.
- Natrieme lekvárom a položíme na vrch vrchnú časť tmavej piškóty.
- Natrieme plnkou.
- Polejeme čokoládou. My sme tortu nezdobili, ale kto je zručný v zdobení, fantázii sa medze nekladú. Dobrú chuť!