Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami, slivkami a medom fotorecept

slavka2012 - fotkaslavka2012, 27. januára 2013

Pri tomto výraznom, korenistom zimnom jedle typickom pre Severnú Afriku som sa inšpirovala receptami z kuchárskej knihy Tajines et autres saveurs d’Orient Zobraziť celý popisPri tomto výraznom, korenistom zimnom jedle typickom pre Severnú Afriku som sa inšpirovala receptami z kuchárskej knihy Tajines et autres saveurs d’Orient od D. Basana. Jeho lahodná, i keď pre nás trochu nezvyčajná kombinácia slanej, nasládlej a pikantnej chuti je odmenou za pomerne prácnu a zdĺhavú prípravu.

4
porcie
30 minút
príprava
120 minút
na 100 °C

Suroviny

500 g (alebo jahňacie)
12 ks (namočené)
8 ks (namočené)
2 PL
1 ks
1 ks
2 strúčiky
2 cm
 Štipka
1 ks
3 ks
2 ČL
 čerstvo mleté
1 plná ČL
3 PL
1 plná PL (posekaná)




Postup

  1. 1

    Pripravíme si ingrediencie.

    Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami,  slivkami a medom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso nakrájame na väčšie kúsky, zázvor a cesnak nadrobno posekáme, cibuľu pokrájame, z granátového jablka vyberieme zrniečka, odkôstkované sušené slivky a marhule namočíme do vlažnej vody.

    Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami,  slivkami a medom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V hlinenej nádobe na prípravu tajinu zohrejeme olej, pridáme mandle, ked začnú hnednúť,

    Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami,  slivkami a medom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pridáme korenia, po 2 minútach nadrobno posekany cesnak a zázvor, chvíľku opekáme a napokon prisypeme cibuľu a trošku Harissy.

    Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami,  slivkami a medom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď cibuľka spriesvitnie, pridame pokrájané mäso a opekáme, kým nezmení farbu. Nakoniec pridáme kosť z mäsa (namiesto vývaru), paličku škorice a granátové jablko.

    Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami,  slivkami a medom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Premiešame, podlejeme vodou tak, aby bolo mäso ponorené, prikryjeme a na miernom ohni necháme hodinu dusiť.

    Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami,  slivkami a medom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Neodkrývame.

    Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami,  slivkami a medom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po hodine dusenia pridáme namočené slivky a marhule, premiešame, opäť prikryjeme a dusíme ešte ďalších 20 minút.

    Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami,  slivkami a medom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po 20 minútach pridáme 1-2 ČL medu, dobre premiešane a ešte 10 minút podusime. Na konci dusenia má byť šťava hustá, výraznej chuti s karamelovou príchuťou. Hotové jedlo posypeme posekanou koriandrovou vňaťou a podávame

    Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami,  slivkami a medom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    S marockým pomarančovým šalátom

    Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami,  slivkami a medom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a kuskusom, pripraveným podľa návodu na obale.

    Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami,  slivkami a medom (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

afataga
tak toto isto robit nebudem, ale dala by som sa ponuknut na ochutnavku :-)
ancicka
Receptík mi prišiel vhod,lebo na jar bude aj kozľacinka.Dík.kk
2010
@slavka2012 parada :-) velmi pekne spraveny tradicny recept a co je hlavne ked si sa rozhodla ho robit tak si z respektu k tomuto treceptu pripravila vsetky suroviny a nie ako vela exotickych receptov na Vareche aj by chceli ale vsetko nahradia arabskym-grilovacim kvazi korenim z Tesca a vegetou a este si to trufaju nazvat tradicny recept plus sa budu hadat . Ja tiez nerobim bryndzove halusky ked nemam bryndzu...
slavka2012
Dakujem za komentare,
@atafaga :ty na ochutnavku mojho tajinu a ja tvojich famoznych steakov, na ktore som sa este neodhodlala, i ked zeleznu panvicu s rebrami uz vlastnim :-);
@michsamant : vdaka, akurat to granatove jablko sa nechcelo nechat vyklepat podla tvojho navodu, asi uz nebolo dostatocne cerstve; @ancicka : potom daj vediet, ci chutilo;
@2010 : dakujem za uznanie. Nuz, ked sa do jedla nedaju take suroviny a koreniny ako treba, tak to nie je ono (ako v tom starom zidovskom vtipe o solete chudobneho, ktory tam vsetko nahradil krupami a potom sa cudoval, ze co na tom solete tym bohacom tak chuti). Ja vsak rada objavujem nove krajiny aj cez jedla a chute a tak si z dovoleniek prinasam nielen spomienky, ale aj kucharske knihy, pomocky a exoticke korenia, aby som ich potom mohla rekonstruovat. No a pri tom relaxovat :-).
@katka78 : dakujem, aj za link na recept na kvasene citrony. Prave tie mi chybali, a tak som si vybrala recept bez nich, skusim ich urobit. A ku skuskam drzim palce.:-).
lusinkab
krasny receptik,tajine mam rada ale doma som este neskusala robit takze ked bude moja prva tak ju budem robit podla teba,kedze vyzera neskutocne lakavo :-)
marianne
Strasne dobre to muselo byt.Pripajam sa k chvalam,keby som tajine vlastnila,tvoj recept by bol prvy,ktory by som vyskusala s jahnacinou....Uz som mala na male,ze ho na dovolenke kupim a nechala som ho tak,ze bude doma zavadzat... Mozno nabuduce.
babidka
Ked som prvykrat jedla tajine /kuraci/ ani som netusila ako sa vola a co v tom je :-)Len mi to ohromne chutilo a tak som si stale pridavala a pridavala ....Teraz som uz skusenejsia , skusala som to aj varit aj ked nemam hrnierc na tajine . Ale mam uz keramicky hrniec ktory sa da na toto jedlo pouzit , kozlacinka bude pravdepodobne coskoro tiez a tak sa uz tesim ako vyskusam tento tvoj recept:-)))
afataga
neviem kde byvas, ale ak nie daleko, mozeme sa dohodnut :-)
slavka2012
@marianne : naozaj to bolo veli chutne, pri pomalom duseni na relativne nizkej teplote vona korenia prenikne maskom a je nielen makke, ale aj stavnate a lahodne. Ja som mala tajine doma skoro rok, kym som sa odhoddlala prvykrat ho pouzit:-). Tieto keramicke riady treba pred prvym pouzitim ponorit na 24 hodin do vody, inak mozu prasknut.
slavka2012
@babidka : Dakujem za komentar. Na pripravu tohto jedla netreba nutne keramicku nadobu - tajine. Videla som uz aj kovove, aj elektricke. Myslim, ze na to, aby sa jedlo vydarilo, treba ho robit v relativne plytkej nadobe, aby dusiacich sa surovin nebola hruba vrstva, no a aby sa stava spravne odparila staci treba trosku odchylit pokrievku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia