Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami, slivkami a medom (fotorecept)
Autor receptu: slavka2012
Pri tomto výraznom, korenistom zimnom jedle typickom pre Severnú Afriku som sa inšpirovala receptami z kuchárskej knihy Tajines et autres saveurs d’Orient od D. Basana. Jeho lahodná, i keď pre nás trochu nezvyčajná kombinácia slanej, nasládlej a pikantnej chuti je odmenou za pomerne prácnu a zdĺhavú prípravu.
4 porcie |
30 minút príprava |
120 minút na 100 °C |
Postup
- Pripravíme si ingrediencie.
- Mäso nakrájame na väčšie kúsky, zázvor a cesnak nadrobno posekáme, cibuľu pokrájame, z granátového jablka vyberieme zrniečka, odkôstkované sušené slivky a marhule namočíme do vlažnej vody.
- V hlinenej nádobe na prípravu tajinu zohrejeme olej, pridáme mandle, ked začnú hnednúť,
- pridáme korenia, po 2 minútach nadrobno posekany cesnak a zázvor, chvíľku opekáme a napokon prisypeme cibuľu a trošku Harissy.
- Keď cibuľka spriesvitnie, pridame pokrájané mäso a opekáme, kým nezmení farbu. Nakoniec pridáme kosť z mäsa (namiesto vývaru), paličku škorice a granátové jablko.
- Premiešame, podlejeme vodou tak, aby bolo mäso ponorené, prikryjeme a na miernom ohni necháme hodinu dusiť.
- Neodkrývame.
- Po hodine dusenia pridáme namočené slivky a marhule, premiešame, opäť prikryjeme a dusíme ešte ďalších 20 minút.
- Po 20 minútach pridáme 1-2 ČL medu, dobre premiešane a ešte 10 minút podusime. Na konci dusenia má byť šťava hustá, výraznej chuti s karamelovou príchuťou. Hotové jedlo posypeme posekanou koriandrovou vňaťou a podávame
- S marockým pomarančovým šalátom
- a kuskusom, pripraveným podľa návodu na obale.