Mäso v kávovej marináde na sviečkovú fotorecept

jerica - fotkajerica, 7. októbra 2010
Mäso v kávovej marináde na sviečkovú (fotorecept)
Foto: jerica

@jerica Dávam sem môj postup prípravy mäsa na sviečkovú , sviečková je na prvom mieste jedál v mojom jedálničku, hlavne keď sa všetci Zobraziť celý popis@jerica Dávam sem môj postup prípravy mäsa na sviečkovú , sviečková je na prvom mieste jedál v mojom jedálničku, hlavne keď sa všetci poschádzame, je nás spolu jedenásť .

15
porcií
30 minút
príprava
10 opekanie minút
tepelná úprava

Suroviny

2,5 kg (židovka)
3 PL
1 PL (kopcom)
1,3 L
pomôcka:




Postup

  1. 1

    vriacou vodou zalejem pripravenú kávu

    Mäso v kávovej marináde na sviečkovú (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    umyté hovädzie dám do sklenenej misy

    Mäso v kávovej marináde na sviečkovú (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vychladenou (STUDENOU) kávou mäso zalejem

    Mäso v kávovej marináde na sviečkovú (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    takto zaliate mäso odložím na noc do ľadničky

    Mäso v kávovej marináde na sviečkovú (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na druhý deň mäso vyberiem , osuším kuchynskou utierkou ( papierová ) Mäso malo krásnu farbu kávy

    Mäso v kávovej marináde na sviečkovú (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    cvernou celé mäso previažem

    Mäso v kávovej marináde na sviečkovú (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    takto pripravené mäso (veľmi sa mi páči tá farba od kávy)

    Mäso v kávovej marináde na sviečkovú (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    mäso dám na horúci pekáč , pootáčam , nechám zatiahnuť , nesolím !!

    Mäso v kávovej marináde na sviečkovú (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    mäso vložené do zeleniny na sviečkovú . Zeleninu som prešla miernym dusením

    Mäso v kávovej marináde na sviečkovú (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    cvernu odtočím , mäso pokrájam na pláty , pokrájané mäso vložím do sviečkovej ,mäso bolo ako pampúšik mäkučké , nebolo cítiť po hovädzine , kávový nálev spravil svoje .

    Mäso v kávovej marináde na sviečkovú (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

lubjak
OOOO,to musim manzelovi pripravit,velmi zaujimaveeee,dakujem
voz12
Tak toto je bomba.Zaujímalo by ma,či to necítitˇpo káve.
jerica
@voz12 v bode 10 píšem aj o chuti , mäso bolo ako vatička , dokonca som si povedala keď budem robiť hovädzie na šťave alebo na rôzne spôsoby , ináč len marinované v káve , neskutočne dobrú chuť malo. V sviečkovej vynikajúce. Treba skúsiť , stravníci určite pochvália.
zitar
Tak si to krásne opísala, že to určite musím aj ja takto uvariť.
evanaaa
Jerica, toto sa oplatí vyskúšať !. Len neviem, s tou kávou ako , lebo je v rozpise dva krát, raz3 PL, a potom 1 PL. Ak môžeš, vysvetli mi to, chcem to skúsiť takto.
jerica
@evanaaa ďakujem , teším sa že si správny editor , už som to opravila na správne hodnoty. Určite sa to oplatí , už len takto to budem robievať.
kuchticka
Zajtra idem nakladat do kavy hovadzie na svieckovu. Ja ju nerobim casto, ale je to zamilovane jedlo mojho manzela a v sobotu budeme slavit jeho narodeniny, tak musim varit svieckovu. Poprve budem skusat s kavou, ale nesmie to vediet predom, lebo uz tera by hovoril, ze mu idem pokazit narodeninovu veceru. Je hrozne konzervativny a neznasa novinky. Ja zasa naopak, vzdy skusam rada nieco nove.
jerica
Mäso dusíš v zeleninke tak ako keď varíš hovädziu polievku pomaly na miernom ohni .Ja dávam k mäsu do dusenia aj karamel zriedený vodou. Záleží samozrejme aké máš mäso , ja zásadne kupujem hovädiu "židovku" je to svalík z pliecka najlepšie z mladého býčka, mäsiar by to mal poznať, iné hovädzie nekupujem ani keď robím rezne na dusenie .Kedy je mäso mäkučké ? Určite je to dobrá hodina, ale to zistíš aj keď prstom skúsiš potlačiť na mäso ,nie je dobre nechať ho rozvariť , zle sa potom porcuje, potom prilejem horúcu vodu aby mäso bolo zaliate vodou , nechám ešte chvíľu mierne prevrieť . Keď vypnem varenie , vyberiem mäso , dám na dosku vychladiť , medzi tým si pripravím mixér , keď vkladám do mixéra zeleninu vyberám korenie a bobkový list aby sa mi do mixera nedostalo , vždy ho mám spočítané počet mi musí sedieť, k zelenine do mixera pridávam jednu polievkovu lyžicu horčice , nechám vymixovať na jemný krém, takto to robím pokiaľ nemám vymixovanú zeleninu , do poslednej dávky pridám šľahačku na šľahanie , ten zeleninový krém dochutím šťavou z citróna dám aj kolieska z citróna , keď už mám krémovú šťavu nechám slabulinko prehriať (nie vrieť!!)
Do hotovej krémovej šťavy pomaly pridávam pokrájané kúsky mäska, mäsko do omáčky ponorím , môžeme sevírovať. Nezahusťujem ničím , dávam veľa zeleniny a tá spraví krémovú hustotu sviečkovej .
POZNÁMKA : Je dobre mať takto previazané mäso , pri krájaní má dorú formu , nedrobí sa.!! Opekám na "holo" bez omastku, tak sa mäso dobre zatiahne nepustí zbytočne šťavu . Pozor nesolíme!! Tento spôsob marinovania hovädzieho budem len takto pripravovať , mäso malo perfektnú jemnú kozistenciu a chuť , vôbec ničím nebolo cítiť po káve, pritom mäso bolo celú noc v marináde . Teším sa na ďaľšie spracovávania hovädzeho , nič som s tým nepokazila.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia