Sviatočné katarínské rezy fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 30. septembra 2011
Sviatočné katarínské rezy (fotorecept)
Foto: ancicka

Tento zákusok som prvý raz robila pred 6-timi rokmi.Pečiem ho pri slávnostnejších príležitostiach.

30
porcií
45-50 minút
príprava
2x10 minút
na 160-170 °C

Suroviny

1 cesto:
5 ks celé
5 PL-kopcovité
3 PL
2 PL
1 čl
2 cesto:
4 ks
150 g
100 g
50 g
3 PL-kopcovité
1 čl-rovnú
Plnka:
3 ks
250 g /hera-helia/
200 g
podľa chutí /nemusí byť/ /um




Postup

  1. 1

    Bielky oddelíme od žltkov a vyšľaháme,do vyšľahaného pridáme cukor,zašľaháme,pridáme žltky a zľahka zamiešame múku s pr.do pečiva a preosiaté kakao.

    Sviatočné katarínské rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    vylejeme na papier a upečieme.

    Sviatočné katarínské rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zo surovín na druhé cesto,

    Sviatočné katarínské rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    si najprv opražíme posekané orechy a necháme vychladnúť.

    Sviatočné katarínské rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom vyšľaháme z bielkov sneh,pridáme pr.cukor,a do vyšľahaného postupne pridáme ostatok.

    Sviatočné katarínské rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    To potom vylejeme na pol plechu a upečieme.

    Sviatočné katarínské rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    .Pekné upečené.

    Sviatočné katarínské rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Maslovú plnku si pripravíme podľa tohto receptu,trepaná na pare. http://varecha.pravda.sk/recepty/plnka-trepana-na-pare-fotorecept/18920-recept.html

    Sviatočné katarínské rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Hnedé cesto rozkrojíme na poly.jednú časť jemne ponarezujem,aby lekvár dobré vsiakol do cesta a druhu časť otočím ,

    Sviatočné katarínské rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...a tak natriem ríbezľovým,alebo iným pikantnejším lekvárom.

    Sviatočné katarínské rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Plnku rozdelím na poly tak,aby mi ostalo ešte na potretie vrchnej časti,pod čokoládu.Pod čokoládu už iba jemne natrieť plat.Polku plnky rozotriem,

    Sviatočné katarínské rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    na to dám svetlý plat a tmavý,

    Sviatočné katarínské rezy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    a jemne natretou plnkou ,polejem čokoládou.Rovnomerne ju rozotriem a nechám stuhnúť.

    Sviatočné katarínské rezy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Potom už iba úhľadne nakrájam rezy a môže sa vychutnávať.Dobrú chuť!

    Sviatočné katarínské rezy (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

huck
...tedaaa @Ancicka ! ! No to je teda parada! :)) Originalny sviatočny prihodny darček! Krasny fotopostup! Vdaka za zdoraznenie toho ponarezovania , aby lekvar lepšie vsiakol. Je to taka drobnost a predsa tak doležita. Pači sa mi ako dbaš na detaily. Zakusok je rozpravkovy! Vyskušam.
tinca
@ancicka pekné od teba, super zákusok. Patrila by sa aj nejaká TORTA s nápisom "VARECHA", čo vy na to pekárky toriet??? To len tak, aby reč nestála xi-xi
tinca
@ancicka pekné od teba, super zákusok. Patrila by sa aj nejaká TORTA s nápisom "VARECHA", čo vy na to pekárky toriet??? To len tak, aby reč nestála xi-xi
kata50
Zákusok je určite výborný. Vyzerá lákavo. Ja namiesto zárezov na povrchu koláča, snažím sa odobrať - zlúpnuť kôrku z piškóty dole. Výborne sa vsaje lekvár, alebo punč a dobre sa napája ďalšia piškóta.
Ukladám si do KK :-))
pivonka
Tieto rezy sú dôstojným príspevkom k oslave narodením Varechy, Musia byť fakt výborné. Keď pozerám, koľko zákuskov si v poslednom čase napiekla, to musí byť bohatá hostina.
kata50
@ancicka presne tak, som rada, že aj tebe sa osvedčil tento spôsob. Tvoje Katarínske rezy si napečiem 25.11. :-))
ancicka
@kata50 ,najprv som aj si myslela,že ich nechám do Kataríny a venujem ich virtuálne Katarínam ,ale som sa rozhodla venovať narodeninovým oslavencom.Je to vyníkajúci rez,veľmi chutný.
akeber
aj ja ich upečiem na Ktarínu.....máme v rodine.....sú bombové :-)))
tothka
A ja ich upečiem ešte dnes, bude oslava Miška a Františka, určite budú chutiť, pretože tie na obrázku by som si dala hneď. Výborné ako všetky od teba.
evusik
vyzerajú výborne, pri najbližšej príležitosti vyskúšam, páči sa mi to orechovo-hrozienkové cesto :-)
coldbery
Krásny a určite veľmi chutný zákusok.....pekné nafotený...:))))
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
tieto rezy patria medzi moje najobľúbenejšie. Vrelo odporúčam, sú ozaj výborné a aj na pohľad šmrncovné.j
evanaaa
Ančička, ty si majster v pečení ako vždy, a tvoje výtvory sú hodné obdivu. Ešte by ma zaujímalo, aký veľký plát ti vyšiel, lebo vidím, že si mala veľký plech, možno by sa menší našiel, ak by som sa odhodlala na to cesto. Iste menej ako na klasický plech.
tothka
@ancicka , zákusok je, vlastne bol fantastický. Vyskúšala som a musím povedať, že je skutočne výborný, nič z neho nezostalo a to som ho robila na klasicky veľký plech, teda dvojnásobok a bol aj krásne vysoký ako torta. Vďaka za skutočne slávnostný recept.
vavan
poznám môžem len doporučiť sú fantastické
marienka44
@Ancicka ,ten polovicny plech na bielkove cesto si vyrobis z velkeho plechu prehradenim pec. papierom? Alebo mas presne taky plech ako polovica velkeho plechu?
Pri otacani polovice hnedeho cesta /obr.c.9,cesto vpravo sa natrie vlastne spodna cast platu, ktora je poreznejsia ako vrchna cast. Ukladam do KK a zakusok pokladam za vrchol symbiozy chutí.
zitar
Jóoj, ten musí byť výborný! A ozaj, ďakujem za radu, ani som netušila, že cesto pred natretím lekváru treba porozrezávať.
zitar
Och, ale som sa hlúpo vyjadrila, nie porozrezávať, ale ponarezávať.
ursula4
@ancicka ďakujem za tento skvelý recept.Dnes som ho piekla mojej susede k meninám a tá skoro odpadla od tejto dobroty.Ja som do krému dala aj tie 4 žĺtky z bieleho cesta a je výborný.
hanach
Ďakujem aj ja si ukladám je krásny a určite aj dobrý.
3sandra3
ancicka, prosím ťa, plech je akých rozmerov? klasický veľký?
3sandra3
ďakujem,,, tento recept - plnka z vody - som ani nemala uložený, tak som si ho hneď pridala do kk,,, ale skúsim urobiť tú trepanú plnku, aspoň vyskúšam, ešte som takú nerobila , no a keď sa mi nepodarí, tak skúsim z tej vody :-) ďakujem
kata50
@ancicka , napečené, pochválené, pojedné, rozdané....vynikajúce:-)) Spravím aj nabudúce !
jerica
@ancicka paráda , recept je vynikajúci a k oslave na jedničku, možno vyskúšam. Pre prípad si dám do kolonky "pripomenúť" KK
3sandra3
tak a máme ho... teda vlastne mali sme... už sa zjedol, včera som ho piekla, lebo dnes mamina oslavovala meniny a teda môžem povedať, že rezy boli faaakt skvelé, všetkým chutili. Je to veľmi chutný zákusok. Keďže bol pochválený, tak odovzdávam pochvalu Tebe, @ancicka.
3sandra3
ďakujem srdečne,, práve dnes má meniny , volá sa Otília
aleana
a co je v plnke? hrozienka? alebo nieco ine?
ancicka
Ked si pozorne prečítaš rcp.tak tá plnka je robená nad parou a hrozienka sú v bielkovom ceste.
katerin
Ešte som o týchto rezoch nepočula,vypadajú moc lákavo,tak ukladám a na Katarínu si upečiem!
ancicka máš výborné recepty!
5 hviezdičiek!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia