Sušené paradajky
Sušené paradajky

Sušené paradajky v olivovom oleji

Jana Štrbková
mesačník Varecha, 5. septembra 2022
Sušené paradajky v olivovom oleji
Foto: Shutterstock

Sušené paradajky v oleji sa používajú na dochutenie dipov, šalátov, výborné sú so syrom ako predjedlo. Varené v polievkach alebo v omáčkach dodávajú Zobraziť celý popisSušené paradajky v oleji sa používajú na dochutenie dipov, šalátov, výborné sú so syrom ako predjedlo. Varené v polievkach alebo v omáčkach dodávajú zaujímavú pikantnú chuť.

4 x 250 ml
porcie
30 minút
príprava
600 minút
na 90 °C

Suroviny

1 kg (menšie)
2 PL
2 PL
6 strúčikov
1 PL
600 ml
2 PL




Postup

  1. 1

    Paradajky umyjeme, osušíme, pokrájame na plátky. Osolíme a necháme 10 minút postáť. Paradajky rozložíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre s pootvorenými dvierkami na 90 °C asi 10 hodín.

  2. 2

    Sušené paradajky okoreníme čerstvo zomletým čiernym korením a osolíme. Do čistých, osušených 250 ml pohárov vrstvíme sušené paradajky, na tenké plátky nakrájané strúčiky cesnaku, sušené lístky oregana, bazalky, celé čierne korenie.

  3. 3

    Paradajky v pohári utlačíme a zalejeme olivovým olejom, ktorý sme zohriali na 50 °C, premiešame lyžicou, aby sa paradajky obalili v oleji. Dôkladne uzavrieme. Necháme aspoň týždeň odležať v chlade a môžeme pridávať do obľúbených jedál. Sušené paradajky v oleji vydržia v uzatvorenej nádobe asi 3 mesiace, ak ich chceme uskladniť dlhšie, musíme ich sterilizovať.

Diskusia k receptu

zahra
Paradajky susime dlhe roky na trojsitku, aby sa k nim nedostal hmyz, na priamom slnku. Prekladame ich cesnakom, feferonkou, rozmarinom, tymianom, bazalkou a zalievame olivovym olejom. Nevydrzia dlho! Kym ich mame, tak sme schopni jest ich s chlebom rano, na obed aj veceru. A ten olej vytriet chlebom. Mnaaaam. Samozrejme pridavame ich aj do cestovin, na pizzu, syr....
chemik
Tomuto klasickému receptu ale chybí mírné okyselení nakrájených paradajok před sušením kvůli zachování barvy, aby nečernaly. Italové je lehce popráší kyselinou citronovou, ale doporučuji použít kyselinu askorbovou ( vitamin C ) v prášku, která svým redukčním účinkem zabraňuje oxidaci, čímž konzervuje i zachová světlejší barvu.
1x chemik




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia