Štvrťkilový koláč

orchidea - fotkaorchidea, 30. januára 2010
Štvrťkilový koláč
Foto: orchidea

Recept mám už vyše 20 rokov. Dostala som ho od svojej kolegyňe, skúsenej cukrárky, ktorá nás pri akejkoľvek príležitosti prekvapila vždy niečím novým Zobraziť celý popisRecept mám už vyše 20 rokov. Dostala som ho od svojej kolegyňe, skúsenej cukrárky, ktorá nás pri akejkoľvek príležitosti prekvapila vždy niečím novým a vždy vynikajúcim. Koláčik má zaujímavý názov, ale je to asi preto, že suroviny sú v štvrťkilovej váhe. So súhlasom mojej kamarátky @cica2, ktorá podľa receptu koláč upiekla a aj vyfotila, vložila som hlavný obrázok ktorý mi poslala.

Suroviny

250 g
250 g
250 g
250 g
2 ks
1 ks
1-2 PL




Postup

  1. 1

    Múku zmiešať s práškom do pečiva, pridať nakrájaný zmäknutý tuk, vajíčka a vypracovať cesto. Rozdeliť na 3 časti a do jednej zapracovať kakao. Cesto nechať asi polhodinu postáť.

  2. 2

    Jedne bledé cesto rozvaľkať a dať na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieť lekvárom podľa chuti. Dobrý je ríbezľový alebo malinový, posypať orechami a práškovým cukrom podľa chuti ako má kto rád sladké. Prikryť vyvaľkaným tmavým cestom. Tiež potrieť lekvárom a posypať orechami s cukrom. Nakoniec prikryť rozvaľkaným bledým cestom.

  3. 3

    Popichať vidličkou a dať piecť. Hotový upečený koláč poliať čokoládovou polevou.

Diskusia k receptu

sovka62
Už si ho viem predstaviť. Moja sestra má najradšej orechové koláčiky a vždy keď príde, snažím sa upiecť niečo nové, čo ešte nepozná. Takže vyskúšam aj tento recept, ďakujem.
cara
to bude asi ako hrubsi mrezovnik navyse s orechami sudiac podla surovin..
merihe
no je výborný ja robievam aj s makom a tiež mňam
orchidea
merihe ahoj, to urobíš makovú plnku, teda myslím mak variť v mlieku s cukrom, alebo iba posypeš makom a cukrom? Napíš mi prosím, ja mám makové rada, vyskúšala by som.
jozefj
Orchidea Podobný recept na koláč sa volá ŽERBÓ. Aj ten tvoj vyzerá vynikajúco.
orchidea
Ťažko je niekedy rozoznať recept podľa názvu, ja som už na tejto stránke objavila veľa receptov s inými názvami pod akými ich mám ja. Aj koláč s názvom Žebró poznám, dá sa povedať, že je veľmi podobný s týmto mojim čo do chuti, rozlišuje sa snáď iba v množstvách surovín.
merihe
Ahoj orchidea,tak ako s orechami tak aj s mak zmiešam s cukrom a posýpam od lekváru mak pekne navlhne ak máš rada mak tak určite vyskúšaj.
orchidea
Merihe ďakujem, už som čakala na tvoje podrobnosti k tej makovej posýpke, určite vyskúšam.
makovicka
asi koľko toho maku, či orechov treba, toľko čo zakryje lekvár, alebo výška na prst? aspoň približne, v sobotu skúsim aj ja, ďakujem
orchidea
makovicka, ja dávam orechy takú vrstvu, čo zakryje lekvár, ak mám viac, tak aj viac, daj podľa možnosti a chuti, určite to nepokazíš s makom som zatiaľ nerobila ale skúsim
cica2
ďalší dobrý koláčik, vyskúšam:)
marianne69
...a tento kolacik nepoznam,taketo idu u nas lepsie ako kremove....(KK)aj ked ja rada aj tie kremove:-))bude vyborny,citim to v nose...:-)
cica2
@orchidea , velmi pekne ti ďakujem za tento skvelý receptík, dneska som tento koláčik vyskúšala a je výborný!!! S cestom sa dobre pracovalo a kedže som nemala čokoládu na polevu, tak som aj to vrchné cesto rozdelila na dve časti a do jedného som ešte pridala kakao a tak som striedavo s bledým ukladala na koláč, ako takú mriežku ;-) Ak môžem, pridám foto a ideme zaniesť aj starkej, orechové velmi ľúbi:)) Prajem krásný dník!:)

orchidea
@cica2 - ďakujem ti za krásne foto! Máš ho ozaj nádherný a veru ten nápad s rozdelením poslednej časti bledého cesta a pridaním kakaa je výborný. Ešte krajšie vyzerá ako poliaty čokoládou. Určite to aj ja tak vyskúšam. S tvojim dovolením sa pokúsim pridať foto k receptu. Ďakujem pekne Ivka.
cica2
@orchidea , teším sa že sa ti foto páči a aj som si myslela, že práve túto si vyberieš:)) Ešte niekedy vyskúšam aj s tou čokoládovou polevou, kedže mal u nás úspech a aj starkej velmi chutil:)) Je to výborný koláčik, vrele všetkým odporúčam a ešte raz ti ďakujem!:))
mojaradost
Vyzerá fantasticky, najbližšie ho určite upečiem, vždy hľadám niečo nové a našla som. Vďaka za receptík:))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia