Sterilovaná bazalka a estragon

mijaita - fotkamijaita, 14. júla 2014
Sterilovaná bazalka a estragon
Foto: mijaita

Hledám stále možnosti uchování bylinek. Tenhle způsob se může hodit těm, kteří nemají velký mrazák a upřednostní bylinky zelené. Estragon i bazalka se mi Zobraziť celý popisHledám stále možnosti uchování bylinek. Tenhle způsob se může hodit těm, kteří nemají velký mrazák a upřednostní bylinky zelené. Estragon i bazalka se mi osvědčily a vím jistě, že se mi nezkazí.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Estragon

    odměříme si vodu, přibližně, podle skleniček. Vodu přivedeme k varu, osolíme přiměřeně. Do vařící vložíme obrané lístky estragonu na pár vteřin. Vybíráme do skleniček s vodou asi tak, aby estragon trošku plaval. Zavíčkujeme a příležitostně nebo hned zasterilujeme.

    Sklenička na obrázku je sterilovaný estragon před dvěma lety. Mám ho ráda např do smetanové omáčky ke kuřeti, nebo do liškové s vínem a pod. Chutná stále perfektně.

  2. 2

    Bazalka

    Olej podle chuti (olivový, řepkový, citronový) rozehřejeme do varu. Vložíme do něj natrhanou (nasekanou, na proužky pokrájenou) bazalku. Necháme přejít varem a horké plníme do skleniček. Nepěchujeme, jen plné lžíce bazalky. Klesne v oleji a navrch zůstane výborný olej. Zasterilujeme.

    Dlouho jsem nevěděla jak uchovat bazalku. Pesto jsem nechtěla, v ledničce se může i zkazit. Tenhle způsob je ideální, bazalka se nezkazí, mám stále olej a jídlo s bazalkou si dochutím podle svého. Používám do salátů, omáček, na rajčata s mozzarellou a pod.

  3. 3

    Vždy a vše steriluju nasucho v horké troubě, ale každý má svůj osvědčený způsob, který mu vyhovuje.

Diskusia k receptu

afataga
ako dlho vydrzi ten estragon vo vode, ked uz je pohar otvoreny? asi ho mas potom v chladnicke, bazalku ja susim
mijaita
@afataga zavaruju do malych sklenicek, vetsinou spotrebuju celou. Kdyz ne, znovu zasteriluju. Bylinky na mrazaku nemam rada, nemuzu ho pak odmrazit a take neni tak veliky. To do nej radsi dam placicky z hub a klasky kukuric malych. Susenou bazalku nemusim, tahle je vonava a jeste mam olejicek vyborny. Uz mam zase pytel bazalky, mam co delat :-) Estragon dalsi jeste me ceka. Vyzkousej, budes spokojena!
samanka
dobrý nápad, ani ja nemám rada bylinky z mrazáka
jozka2
mam neblahe skusenosti s bylinkami z mrazaka,mala som vela ,tak som posekane zamrazila,tak ako su cerstve krehke a jedle,tak z mrazaka ako zuvacka,pripravila som mint ku jahnacine a nakoniec som z neho pouzila iba marinadu,ktora vonala ako mint.Vobec to neslo vymixovat.
frezia68
@jozka2 : Bylinky mrazím každý rok,ale len nakrájané,pripravené do hotového jedla-pažítka,kôpor,petržlenopvá vňať a vtedy sú ako čerstvé.Ale vcelku tiež nemám dobré skúsenosti.
mijaita
@frezia a co s nimi delas kdyz odmrazujes mrazak? Mas jeste jeden nahradni kam je das na tu dobu? Bylinky zhadrovati okamzite prece.
evusik
ja si tiež robím ochutené oleje ale nikdy som ich nesterilizovala a vždy vydržali, ešte nikdy sa mi nepokazili... estragon podľa tvojho postupu vyskúšam, mám celkom peknú úrodu... ja sa teraz momentálne zameriavam nato, aby mi bylinky v truhlíkoch vydržali čo najdlhšie, napr. petržlenovú vňať mám po celý rok čerstvú - v lete na balkóne a v zime na parapetnej doske v kuchyni, bazalka vydrží tak do novembra a ostatné podľa počasia... no a vo februári už sadím nové, keď mám prebytky tak suším...
 varecha.pravda.sk/recepty/ochuteny-olivovy-olej/8107-rece...
mijaita
@evusik mas olejicky krasne, jak ale pises v receptu, susene plavou nahore. proto jsem tu bazalku udelala takhle, protoze je cerstva a ten olej se bez zahrati zkazi, resp ta bazalka, kdyz ji tam dam cerstvou. Mozna by se to sterilovat nemuselo, ale ja se rada jistim. Ta chvilka neni nic proti nicemu, bazalka je v oleji cerstva, vyborna do jidel. Vlastne je to jine nez tve oleje a tim horkym se uvolni vsechny aromaticke latky do nej. Samozrejme, ze mam na okne take cerstve, i to okno je krasne. Jsem ve stare zastavbe a mam za oknem zahradku takovou aby nic nespadlo dolu, je to hezke.
evusik
@mijaita to je takto, ja som písala, že suché koreniny plávajú na povrchu, nie suché bylinky pretože ja si robím také zmesi len čisto z korenín, tie koreniny totiž môžu zostať v oleji neobmedzene dlho a olej sa nepokazí... dostala so z Grécka takto ochutený olej a bol fantastický, boli v ňom takmer do polovice fľašky len samé suché koreniny, žiadne bylinky... keď dávam čerstvé bylinky tie po čase z oleja vyhodím a olej sa mi ešte nepokazil, ale aj ja robím len do malých fľašiek, takže ani nemá čas sa pokaziť :-)
tak či tak, tvoj spôsob vyskúšam lebo ma zaujíma či je tá chuť skutočne iná, estragón mám už zasterilzovaný :-)
kuchticka
Evusik,@miaita citam vase skusenosti a uspechy ako uchovat vzacne bylinky pre zimne obdobie. Milujem bazalku a mam jej tento rok dostatok, iba estragon mi minulu zimu vymrzol a novozasadeny vobec nerastie, takze nemam. Skusim vase recepty ako uchovat bazalku pre zimne obdobie, ale mam obavu s tym sterilizovanim za sucha. Ako to robis @miajita ? Mam starch, ze pohare prasknu ked ich dam do horucej vody-alobo truby?
mijaita
@evusik vzdyt ten olej s bazalkou je hodne teply, kdyz das pak sklenicky do teple vody, nebo trouby, nic se nemuze stat prece? Ja nevim co k tomu rict, protoze X let co zavaruju cokoliv, nikdy mi nikde zadna sklenice nepraskla. A to jsem sterilovala i ve vode, i v troube. V troube zavaruju nejradsi, uplne nasucho, teple sklenice do teple trouby a je to ciste, nic neni mokre. Kdyz mam jen tri, ctyri nebo jednu sklenicku, tak jen ve vyssim hrnci na polivku. Proste zasteriluj tak, jak ses zvykla, nebo se toho neboj, vsechno prece delame kazdy jednou poprve!! :-) Mam dalsich 6 sklenicek pro kamaradku, ona to taky neznala a moc se ji to libi. Ona mi dava bazalku a bylinky vubec a ja to zpracovavam. Mimochodem leta zpatky mam jeste i matovy olej :-)
evusik
@mijaita ja tiež neviem čo k tomu povedaľ, pretože ako čítam tak čítam ale nikde som sa nedočítala, že by som ti písala, niečo o praskaní pohárov pri zaváraní... asi to mala byť odpoveď pre @kuchticka
mijaita
@kuchticka vzdyt ten olej s bazalkou je hodne teply, kdyz das pak sklenicky do teple vody, nebo trouby, nic se nemuze stat prece? Ja nevim co k tomu rict, protoze X let co zavaruju cokoliv, nikdy mi nikde zadna sklenice nepraskla. A to jsem sterilovala i ve vode, i v troube. V troube zavaruju nejradsi, uplne nasucho, teple sklenice do teple trouby a je to ciste, nic neni mokre. Kdyz mam jen tri, ctyri nebo jednu sklenicku, tak jen ve vyssim hrnci na polivku. Proste zasteriluj tak, jak ses zvykla, nebo se toho neboj, vsechno prece delame kazdy jednou poprve!! :-) Mam dalsich 6 sklenicek pro kamaradku, ona to taky neznala a moc se ji to libi. Ona mi dava bazalku a bylinky vubec a ja to zpracovavam. Mimochodem leta zpatky mam jeste i matovy olej :-)
evusik
@mijaita nič sa nedeje... len som nechápala, že o čo ide až potom mi to docvaklo keď som si prečítala či písala @kuchticka... napíš redakcii nech ten koment vymažú a nebudeš to tu mať dvojmo... pekný deň :-)
elixir
Krásny recept, musím niekedy skúsiť a tiež sa mi zdá vhodný aj ako darček :)
mijaita
Ano, jen volně do skleničky aby mela trosku prostor a t pak vic oleje. Nespalit, opatrne!!
mijaita
Je to super recept, vid? Mam letos hodne sklenicek plnych, hutnych, kamoska dodala bazalku a tak jsem delala i ji. Jsem rada, ze se ti podarilo, ze se recept ujal ! Take jsem mela letos tu drobnou a vybiram dlouho lzickou kdyz chci do salatu nejen olej, nebo do testovin. Minuly rok byla ta velika, take super! A dekuju za vonavy konetar ! :-)
havino
@mijaita , opatrne, nespálila som, dala som viac bazalky, nech má olej grády, mala som jej veľa, tak na porovnanie som urobila aj na studeno len zaliaty olivovým a druhý podľa teba v zohriatom oleji, prehriata bazalka, uložené v špajzi, za horúca fotené, porovnám a dám vedieť


mijaita
@havino a sterilovala jsi je? Do tepleho urcite lepe pusti aroma, myslim si ja. ale urcite jsem zvedava jak to bude tak po mesici. Urcite dej vedet. Mam ty zasterilovane uz dva roky, bylo ji hodne, nestiham spotrebovat. Ale udelam letos par sklenicek zase. Mam uz par let v lednicce i matovy olej a estragon. Obcas se par kapek do neceho hodi. Za fotky, jsem rada, jeste radsi budu, kdyz se ti recept osvedci a zalibi :-)
zolik
@mijaita
Ahoj, prosim Ta pekne, to sterilizovanie na sucho v trube: na kolko •C a ako dlho? Nikdy som to nerobila. Mam na terase velmi vela bazalky a uskladnenie v chladnicke sa mi neosvedcilo. Elektricka rura a male sklenicky su uz nachystane.
Dakujem

@all
Ak mate mili Varechaci vlastnu skusenost, rada uvitam vsetky rady, postrehy a vylepsenia
Dakujem
mijaita
@zolik (18.7.2020 20:59)
Zavaruju vsechno jen nasucho v troube. Rozehreju na cca 70 - 80st a zalezi na tom, co zavaruju. Tu bazalku treba pul hodiny max. Ja to delam odhadem. Tu nasekanou (ja ji mixuju ) dam do horkeho oleje repkoveho jak je patrne z fotky. Velmi peclive osetrim okraj sklenicky a vnitrek vicka, aby nebyly mastne! Zavickuju, dam do trouby. Pak zkusis jestli se vicka chytla a ja jeste nejakou dobu nechavam na lince, treba i dva tydny a kontroluju. Zavaruju nasucho i i orechy. Proste uplne vsechno. Neboj se toho! Bazalku i ten estragon uz mam ve spajzce 3 roky. Je to olej, nic se tomu nestane.



1x zolik
zolik
@mijaita (18.7.2020 21:19)
Velmi pekne dakujem za promptnu odpoved. Dufam, ze to nep*seru.

mijaita
@zolik (18.7.2020 21:53)

Nedavej plnou sklenicku te bazalky! Viz fotka. Budes pak mit vyborny olej a treba bazalku do testovin, do salatu. Ten olej je silny, vyborny! Pak napis, jak se ti zadarilo
1x zolik
zolik
@mijaita (18.7.2020 22:13)
To si pis, ze sa pochvalim, ak sa zadari. Ak sa nezadari budem vyplakavat a rvat!
zolik
@mijaita (18.7.2020 22:13)
Tak som tu aj s Vysledkom. Olivovy olej som zahriala na 90C, Pridala bazalku a dala do poharov a v trube na sucho na 80C zasterilizovala. Vsetky viecka chytili. Len sa mi za, ze ta moja bazalka nezostala taka pekna zelena ako Tvoja.
Tie 2 pohare vpravo su rozmarinovy olej.
Dakujem Ti!




1x haji
bembo
Páči sa mi tento recept,a aj ho vyskúšam.Bazalku,aj estragon len sušíme,tak najbližšie idem do toho podľa tohoto receptu.
45678
@mijaita (18.7.2020 22:13)

Bazalku do oleja robím tiež, pesto dávam zmraziť do formičky na ľad, :-) máš pravdu v chladničke sa kazí a estragón vyskúšam podľa Teba:-)
mijaita
@45678 (1.8.2020 15:58)

Ale to neni pesto, to je cista bazalka, ze ktere si nasledne udelas co potrebujes. Neboj se toho, To zasterilovne mam pak ve sklenicce otevrene treba i rok, proste do spotrebovani
mijaita
@mijaita (2.8.2020 15:42)

Nebo nevim, treba zalezi na bazalce? Zkus nizsi teplotu priste, treba 60st.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia