Štedré zlaté prasiatko (fotorecept)

Autor receptu: jody

Veru si ešte pamätám, ako mi voľakedy ako malej sľubovali, že ak nebudem na štedrý deň po celý deň jesť, tak uvidím zlaté prasiatko. Nuž, nikdy som ho nevidela, zato mi poriadne škŕkalo v bruchu a potom som ani poriadne večer nevládala jesť. A tak som si vymyslela na štedrodenný obed vlastné zlaté prasiatko a aby bol zachovaný aj aký taký pôst, tak je prasiatko bez mäsa. Toto je teda recept pre deti, ale snáď ho smú aj dospelí. :-)))

15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Očistené zemiaky a jednu dve mrkvy nastrúhame najemno. Pridáme vajíčko, múku, koreniny, majorán a vymiešame cestíčko.
  2. Na prasiatkovej doštičke nakrájame syr na plátky. :-)
  3. V panvici na rozpálenom tuku sa snažíme z cesta vyformovať niečo ako živočícha s telom, hlavou a nohami. No dobre, ja viem, že to vyzerá ako nepodarený hroch... :-)))
  4. Tvora pokladieme pripraveným syrom a ten zakryjeme druhou vrstvou cestíčka. (Ak nedodržiavate pôst, šupnite tam aj plátok udeného alebo šunky :-))
  5. Keď je živočích z jednej strany opečený, opatrne obrátime a pečieme aj z druhej strany.
  6. Aby sa nám nepodarený medveď premenil na požadované zvieratko, na prasiatkovej doske z plátkového syra vykrojíme rypáčik, očká, ušká a chvostík.
  7. No a milého tvora na tanieri obdarujeme syrovými doplnkami a hľa! Máme do zlata upražené prasiatko. Baštíme s kyslým, či sladkým mliekom, kyslou kapustou, kečupom, kyslou smotanou, bryndzou alebo čímkoľvek iným. Dobrú štedrodennú chuť! :-)))