Steaky z panenky, gratinované zemiaky a hubová omáčka (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Veľmi chutné jedlo, ktoré sa hodí na slávnostnejšie príležitosti. Takúto príležitosť si však môžeme pripraviť aj keď nemáme žiadnu oslavu, proste len tak, keď si chceme pochutiť na dobrom jedle, ako sme to urobili aj my túto nedeľu.

2
porcie
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Panenku odblaníme a odstránime tuk. Odrežeme si asi 3cm hrubé kusy, ktoré opakom noža trochu naklepeme, ale potom upravíme do pôvodného stavu. Soľ a čerstvo na hrubo mleté čierne korenie prstami vtlačíme do mäsa. Pokvapkáme olivovým olejom a v chlade necháme odpočívať aspoň 2hodiny.
  2. Zatiaľ si pripravíme gratinované zemiaky. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska. Zapekaciu misu vymažeme maslom, uložíme vrstvu zemiakov, osolíme, okoreníme, dáme vrstvu cibule pokrájanej na tenké polkruhy a cesnaku na plátky. Takto zopakujeme niekoľko vrstiev. Posledná sú zemiaky.
  3. Takto pripravené zemiaky zalejeme smotanou a dáme piecť na 30 minút prikryté a potom odokryté ešte 15 minút zapečieme. P.S.výborné sú takéto zemiaky, ak ku cibuli dáme aj čerstvý rozmarín a na záver ich posypeme parmezánom. Ja som podávala aj hubovú omáčku, tak potom by to bolo už prekombinované/príliš veľa chutí/.
  4. Na omáčku orestujeme na masle cibuľu porezanú na drobno, pridáme porezané šampiňóny alebo iné huby, chvíľu podusíme, poprášime múkou, ešte restujeme, zalejeme smotanou a povaríme. Osolíme, okoreníme.
  5. Na hrubej grilovacej panvici opečieme pripravené steaky. Najprv na horúcej platni z každej strany asi 1minútu zatiahneme, potom teplotu zmiernime a dopečieme, ako chceme prepečené.Ja som dopekala po 3 min z každej strany. Zabalíme do alobalu a necháme v teple odpočívať 10-15min.
  6. Podávame: steaky (asi 3 ks na osobu), preliate omáčkou a gratin. Dobré papaníčko!