Srbské mäso s ryžou podľa Terézie Vansovej (fotorecept)
Autor receptu: mariamka
Nie som expert na srbskú kuchyňu, len si rada listujem v starých kuchárkach. A
knihy od Terézie Vansovej sa čítajú jedným dychom. Toto je recept z jej kuchárky
Recepty prastarej matere. Nová kuchárska kniha z roku 1930.
10 minút príprava |
100 minút tepelná úprava |
Postup
- Suroviny, ktoré potrebujeme. Je ich naozaj málo. Ja som nepovinne pridala cesnak a MČK. A neskôr jednu chilli papričku. Chýba mi tam ešte sladká mletá paprika a bravčová masť.
- Celý recept je veľmi jednoduchý. Napokon, tak sa varilo v minulosti - z mála veľa a chutne. Rozpálime lyžicu bravčovej masti.
- Pridáme nakrájanú cibuľu a cesnak. Speníme do sklovita. Hrniec odtiahneme nabok a pridáme mletú sladkú papriku.
- A hneď mäso nakrájané na kocky alebo rezance. Opražíme, až sa mäsko zatiahne, osolíme a okoreníme. Podlejeme do výšky mäsa, zakryjeme a dusíme cca 1 hodinu, podľa druhu mäsa. Ja som mala karé, presne mu tá hodina stačila. Nezabudnite občas kontrolovať, premiešať a podľa potreby podlievať.
- Keď je mäso mäkké, je čas pridať ryžu. Ja som ju tradične prepláchla, bolo jej presne 5 PL. Zalejeme vodou, iba tak, aby bolo všetko iba mierne ponorené. Zakryjeme a dusíme asi toľko, čo ryža potrebuje, 15-20 minút.
- Keď máme ryžu uvarenú, pridáme pokrájané lúpané rajčiny aj s nálevom. V tomto momente ochutnajte, mne sa tam žiadalo trošku cukru, soli a niečo pálivé. Opäť prikryjeme a už len necháme všetko dôjsť a chute spojiť (5-10 min.). Je dôležité mať ryžu uvarenú už pred pridaním paradajok, lebo potom už nezmäkne, aspoň tak tvrdí p. Vansová.
- Na dozdobenie som použila petržlenovú vňať, ale iste by pasovala aj bazalka alebo ligurček.
- Príprava síce trvá trošku dlhšie, ale iba z hľadiska času, nie práce :) Ale zas je to len relatívne, ak sa použije napr. kuracie mäso, bude to doslova minútka. Ako príloha stačí už iba nejaký čerstvý šalát.
- A ešte recept v pôvodnom znení. Prečítajte si krásnu knihu, inšpirujte sa a užite si chutné jedlo s nádychom minulosti.